Sista inlägget i Sverige

Sömntid: 1,5 timme
Tid till start: 30 minuter
Stressfaktor: Högsta

Nu bär det av! Önska mig lycka till, och så hoppas vi att allting blir superbra!

Sista timmarna

Väskan är packad. Det fattas bara ett fåtal klädesplagg som hänger på tork, sedan är det klart. Väskans vikt då? 18,0 kg. Helt otroligt att jag hållit mig under gränsen den här gången. Jag som alltid brukar vara över annars. Men den här gången gick det.

Handbagaget är inte helt klart ännu, mest eftersom datorn ska ner i det, och hade den varit nerpackad hade det varit rätt svårt att blogga. Men den väskan kommer antagligen väga ca 6-7 kg, vilket också är inom den tillåtna gräsnen. Så stolt jag blir över mig själv.

Nu bör jag nog sova en stund, innan det är dags att gå upp vid tre igen. För då bär det av till Köpenhamn. Jag ska se om jag hinner skriva ett inlägg innan dess, men gör jag inte det, håll ut! Jag lovar att försöka skriva så snart jag bara kan!

Sista dagen i Sverige

Idag har det inte blivit några inlägg. Varför kan jag inte riktigt svara på. Kanske för att jag sov alldeles för länge (till halv ett!!) av någon konstig anledning. Kanske för att jag sysslat med en hel massa olika saker som har med Australien att göra. Kanske för att jag är för nervös för att hinna tänka på bloggen. Kanske för att.. Jag vet inte helt enkelt.

Inatt bär det i alla fall av. Jag kommer säkert skriva något litet inlägg senare ikväll också.

Lösningen

Nu har det blivit så  att jag får åka via London i alla fall. Förlorar två timmar på det, men vad fasen, jag kan inte göra någonting åt det. En annan nackdel är att Heathrow är lite större än flygplatsen i Amsterdam, och jag måste ta mig från terminal 3 till nummer 5, så hoppas att det går smidigt. Jag har i alla fall två timmar på mig i London, och lika så i Hongkong.

Nu ska jag försöka varva ner och packa vidare.

Problem!

Jag vill inte vara med längre!!

Nu har det blivit något jädrans fel på biljetterna. Jag hade först en resa mellan Köpenhamn-Amsterdam-Hongkong-Sydney klockan 9.55, vilket passade mig utmärkt. Men nu helt plötsligt utan förvarning är den ändrad till London istället för Amsterdam, vilket innebär att planet går redan 8.10 från Köpenhamn. Plus att jag hade bokat vegetarisk kost på den första resan, men det vet jag inte om jag har nu.

Jag skickade iväg ett mail till resebyrån så fort jag upptäckte det här, men jag blev superstressad och känner mig helt upp och ner nu. Varför ska allting vara så in i norden komplicerat??

Regnrusk

Förrförra natten läste jag ut min handbok jag fick från organisationen, men nu går jag igenom den igen för att ta anteckningar på sådant som kan vara extra bra att tänka på. Det är jobbigt, men det är säkert nyttigt och bra.

Sedan idag ska jag ge mig ut i regnet för att hämta mina linser. Egentligen hade jag velat ta bilen eftersom det är så blött och trist ute, men samtidigt vågar jag inte riskera att bilen krånglar igen. Skruttbil. Så jag får väl bara hoppas på att regnet håller sig borta när jag väl ska ut.

Jag väntar för övrigt på min biljett. Resebyrån skulle skicka den via mail, men jag har inte fått den ännu. Det kan bero på att pengarna jag överförde inte kommit fram ännu, men eftersom jag åker om två dagar (!!) behöver jag ju biljetten. Annars blir det lite problematiskt.

Nattligt inlägg

Nu är jag trött och ska nog gå och sova snart. Mitt enda problem är att jag kan aldrig somna direkt. Hela den här veckan har jag legat vaken och inte kunnat sova utan bara tänkt på allt möjligt. Mestadels angående Australien så klart. Det är fortfarande en del som ska ses över. Jag håller på och kollar så att jag har alla papper redo, kopior på pass och diplom och sådant där.

Det känns konstigt det här, att jag bara har en helg kvar i Sverige, sen befinner jag mig på andra sidan jordklotet.

Familjen Alv i telefon

Nu har jag pratat med Familjen Alv i telefon. Trots att klockan var över tio var barnen uppe och busar. Det var jättekul att prata med dem och barnen var helt vilda av glädje över att få prata med mig. Jag saknar dem. Även om det var jobbigt emellanåt så är de supersöta och jag hade inte kunnat komma till en bättre familj. Jag kommer definitivt att åka och hälsa på dem så fort jag får tillfälle!!

Så innan gick jag på lite sådana där rosa moln för att jag äntligen ringde och pratade med dem. Och Mamma Alv var jätteglad över det och jag hann även säga hej till Pappa Alv, även om det mest var de andra tre familjemedlemmarna som pratade.

Det jag borde göra nu är bestämma mig exakt för vilka kläder jag ska packa ner i väskan. Jag har nämligen lagt fram det jag tänkt ha med mig, men eftersom jag vill ha så lite vikt som möjligt med mig får jag rensa hårt. Det blir tufft, men jag vet att jag inte kommer ångra mig.


10 kg kläder?

Vem tror att jag kan lyckas med konststycket att bara ha med 10 kg i kläder?

Jag tvivlar, men vill ändå vara optimistisk. För 10 kg är nämligen mitt mål, and I'm gonna do it!

Börjat packa

Idag har jag varit och klippt mig. Det behövdes verkligen, även om jag känner mig väldigt korthårig just nu.

Dessutom har jag börjat packa kläder nu också. Men jag avskyr det för jag packar alltid för mycket. Jag får helt enkelt rensa hårt och bara ta med mig det nödvändigaste. Det är bara så svårt!!

Förresten, jag har pratat med Manu nu och vi ska förhoppningsvis träffas på tisdag. Ska bli så himla kul att se honom igen!

Högstadium och Kupan

Nu är jag hemma och kan andas efter en hyfsat lång, men trevlig dag.

När jag skulle ta bilen till grannsamhället kom pappa utspringande och sa till mig att vänta, för tydligen gick bilen på bara tre cylindrar. Han skrämde upp mig och sa att det kunde spruta bensin, så han rengjorde lite under motorhuven, så till slut fungerade i alla fall bilskrället någorlunda och jag kunde ge mig iväg.

Först åkte jag till högstadiet och hälsade på. Jag träffade:
 - min svensklärare (han kände först inte igen mig, men när jag sa vad jag hette mindes han direkt, han tyckte det var jättekul att se mig och gav mig en stor björnkram)
 - min tysklärare och klassföreståndare (han hade precis påbörjat sin lektion men han kände igen mig direkt och hans elever frågade vem jag var och ville att jag skulle vara med på lektionen, skitkul, men jag hade inte möjlighet att stanna, annars hade jag kanske gjort det, haha)
 - min musik och teaterlärare (han har jag visserligen träffat vid några tillfällen under åren, men han är alltid jättekul att träffa)
 - två tjejer som jag känner via Röda Korset, även om jag haft den ena som dagmamma eller något när jag var liten

Min svensklärare sa att han ska gå i pension nästa år, och så la jag till att det finns inte så många av mina gamla lärare kvar, och så svarade han att de inte orkar för att det blir värre och värre varje år. Och något som slog mig när jag gick där i korridorerna var att ljudnivån var fruktansvärt hög. Helt otroligt att det kan vara så.

Sedan var det jobb i Kupan som gällde. Det var jag och en till där och sista timmen var jag där själv, och det gick jättebra. Jag gillar verkligen att vara där, och idag var det en liten pojke på kanske 6 år som var jättesöt. Vi pratade om skräckfilmer och att han ville vara ett spöke, och allt möjligt. Så fruktansvärt gullig var han, och han tolkade även för sin pappa som inte var jättebra på svenska. Pojken däremot pratade helt flytande utan någon som helst brytning, och det är något jag verkligen gillar. Flyttar man till ett annat land ska man låta sina barn både lära sig det nya språket naturligtvis (även om den här pojken säkert var född i Sverige), och även lära dem sitt hemlands språk. Det är så synd med barn som inte kan sitt ursprungsspråk. Skulle det bli så att jag bosätter mig i ett annat land än Sverige och uppfostrar mina framtida barn där kommer jag definitivt prata svenska med dem.

Jag har i alla fall haft en trevlig dag, och dessutom fick jag min information från reseorganisationen idag. Det står vilket vandrarhem jag ska bo på och en hel massa annat. Ska verkligen bli spännande det här, även om jag är väldigt nervös också.


Jobba och högstadiebesök

Idag har jag inte så mycket att utföra var gäller min resa. Däremot har jag hela eftermiddagen uppbokad ändå. Jag ska nämligen vara duktig och jobba lite.

Det är så att jag jobbar som frivillig i Röda Korsets second hand-affär Kupan i ett samhälle här i närheten ibland. Vanligtvis bara på lördagar, men idag behövde de extra hjälp, så då får jag ta och ställa upp. Så mellan 13 och 18 kommer jag vara uppbokad i affären. Hoppas på många kunder så det är full rulle hela tiden. Det är då det är som roligast!

Dessutom tänkte jag ta en tripp till min gamla högstadieskola. Där har jag inte varit och hälsat på sedan någon gång i ettan på gymnasiet, vilket känns som en hel evighet sen. Jag kan knappt räkna ut hur många år sedan det var, men hm, det måste ha varit drygt fyra år sedan jag slutade högstadiet. Fast det känns som ännu fler år sedan. Det finns inte så många kvar av mina gamla lärare, så det kanske är därför det känns extra långt bort i tiden. Trots detta ska jag alltså åka dit och säga hej, för en utav mina absoluta favoritlärare är fortfarande kvar, men det lär han inte vara så många år till, så det är bäst att passa på när jag ändå är i samhället en vardag. Jag hoppas bara på att han är där och att han inte är sjuk eller något. Det skulle vara sådan otur och bad timing så det finns inte.

Men nu ska jag i alla fall göra mig lite i ordning innan jag åker iväg om ett par timmar.

Fixat och klart

Tro det eller ej, men nu är jag nästan i princip redo för min resa.

Jag gick till apoteket, fick alla mina mediciner utom en som de inte hade inne, men den skulle komma i morgon.

Jag kollade synen och även om min astigmatism blivit värre så tyckte optikern inte att vi skulle fiffla med det nu precis innan jag ska iväg. Så jag får fortsätta med linserna jag har nu, men han beställde i alla fall nya som skulle komma på fredag.

Jag lämnade tillbaka mitt bankkort som ändå var ogiltigt nu.

Jag beställde tid hos frisören till på torsdag.

Dessutom är min biljett nu bokad och betald. Alltså är nästan allting klappat och klart. Ska bara hämta ut resten av mina mediciner, mina linser, klippa mig, och få svar från organisationen jag ska åka med. Så att jag vet att allting är som det ska med det också.

Det känns så skönt att inte ha en massa saker kvar nu.

Apoteket

Nu har jag fått ännu ett uppdrag jag ska göra på väg till optikern:

Hämta massa mediciner på apoteket. Det gäller att vara förberedd och ha bot mot så mycket som möjligt. Dessutom är en utav medicinerna mot malaria eftersom jag ska till Vietnam (även om biljetterna dit inte är bokade och inte kommer bli det förrän i januari). Jag hoppas bara att jag kommer så lindrigt undan som möjligt vad gäller kostnader. Allting är ju svindyrt nu för tiden. Jag bara känner hur pengarna tas ifrån mig och jag kan inte göra någonting åt det.

Försäkringskassan och resebyrån

Jag har faktiskt varit duktig och redan gjort hälften av sakerna jag skulle göra idag.

För en halvtimme sedan ringde jag resebyrån och frågade om biljetten, och hon skulle ringa tillbaka senare med besked. Så det sitter jag bara och väntar på nu.

Alldeles nyss pratade jag med Försäkringskassan, men de har ingen vidare koll på någonting känns det som. Jag skickade mail till dem i början av november, och då fick jag bättre svar än på telefon. Jag fick prata med två olika personer, den första sa att han skulle skicka ett intyg på att jag är med hos dem, och den andra kvinnan sa bara att det gäller för en tillfällig vistelse, och att det är de australiensiska myndigheterna som bestämmer det. Men jag kan inte tänka mig att en Working Holiday-vistelse är annat än en sådan eftersom visumet bara gäller ett år och går inte att förlänga.

Om en knapp timme ska jag till optikern, och därefter till banken som ligger bara mitt emot. På vägen hem ska jag även gå inom frisören och kolla om hon har tid att klippa mig någon dag i veckan. Har hon inte det får jag helt enkelt strunta i det och klippa mig i Australien istället. Det är ju inte hela världen, och klippningen ligger inte som prio nummer ett ändå så.

Morgondagens uppgifter

Det här är min to do-lista för i morgon:

- Ringa resebyrån och höra med dem vad som händer med min resa, och speciellt priset på den
- Ringa Försäkringskassan (Mammica var så snäll och fixade den andra försäkringen idag, men den här får jag göra på egen hand)
- Gå till optikern och göra en ögoncheck
- Gå till banken och eventuellt lämna tillbaka ett kort som jag inte använder


Skulle nu det vilja sig så illa att jag måste åka in till stan i morgon igen för att betala biljetten får jag lägga in det i mina ärenden i morgon. Men jag är så trött på att betala bussen hela tiden. Sedan den 21:e oktober har jag lagt 600 spänn på mitt busskort. Man blir ju rånad på kuppen, bara för att man vill vara miljövänlig. Är det konstigt att folk väljer bilen?

Ny look

Vad tycks om min nya header? Jag satt och pillade lite med den innan, och är visserligen inte helt nöjd, men den får duga tills vidare.

Gissa varifrån mönstret kommer? Jo, det kommer från "hålet" på 50-dollarssedeln. Jag tyckte det var så himlans fräckt så jag var bara tvungen att anväda det. Just den grejen är jag rätt nöjd med, men jag får nog ta och fixa till resten någon annan dag. Jag lär inte hinna göra det innan jag åker till Australien, men vi får väl se.

Dumma mig

Det blev helt fel idag. Eller ja, det viktigaste med hela dagen blev inte uträttat.

Biljetten blev aldrig betalad.

Jag har skickat iväg ett mail till resebyrån och frågade om de inte har något konto man kan sätta in pengarna på istället, för det skulle egentligen ha betalats idag. Jag hoppas verkligen inte jag har strulat till det allt för mycket nu.

Däremot har jag köpt en adapter och växlat pengar. Alltid något.



De där vita fälten på vänstersidorna är faktiskt hål och inte något vitt. Om någon sett de senaste körkorten som har ett litet hål med genomskinlig plast i så är det här samma princip. Ser jättekonstigt ut!

Morgondagens ärenden

I morgon ska jag in till stan och uträtta diverse ärenden som går i Australiens tecken. Det jag ska göra är bland annat:

- Betala min biljett
- Växla pengar
- Köpa en adapter
- Köpa tuggummi
- Kolla om någon affär säljer småtuber/flaskor tvål/shampoo/balsam

Det blir alltså en tidig morgon i morgon eftersom jag tänkte ta 9-bussen härifrån. Plus att jag får trängas på bussen med en massa gymnasieelever. Men det går nog bra ändå.

Bildrensning

Nu är jag snart klar med alla mina bilder från Spanien. Cirka 600 bilder har jag gått igenom idag, rensat och bytt namn och sorterat och allt möjligt. Nu har jag bara ungefär 300 kvar, sen är hela samlingen klar. Jag har säkerligen 2000-3000bilder sammanlagt fröån förra året. Men jag tänkte att jag ska kolla upp det när jag är klar med alla. Lite mer spännande så.

Söndag

Idag vet jag inte riktigt vad jag ska sysselsätta mig med. Kanske ska ta och rensa i ordning på datorn, göra lite backuper och så. Kanske ta bort sådant som jag inte använder, så att jag har gott om plats när jag är i Australien.

Det kommer ta lite tid, men jag lär i alla fall vara sysselsatt ett bra tag framöver om jag ska göra allting ordentligt.

Dessutom borde jag föra över alla mina spanska anteckningar till datorn med. Vem vet, jag kanske behöver dem i Australien också, och det känns lite smidigare att ha dem på datorn än att släpa runt på ett ton papper.

Familjen Alv

Min puls ligger just nu på 590, efter att ha ringt till Familjen Alv. Det är alltid så nervöst att prata spanska via telefon, men de svarade inte, så jag försöker lugna ner mig nu. För den som inte vet är Familjen Alv familjen jag var hos i Spanien förra året.

Jag har haft mailkontakt med dem lite sporadiskt efter att jag träffade dem senast i augusti, då lilla Alvato precis varit på sjukhuset och fick komma hem samma kväll som jag hälsade på dem. Men nu när jag ska iväg till Australien skulle det passa bra med ett telefonsamtal också. De kan vara i Valencia i helgen, och att det är därför de inte svarade. Så jag får helt enkelt ringa tillbaka senare i veckan.



Mina två små söta au pair-barn, även kända som Alvita och Alvato. :)

SingStar ABBA

En (inte så) viktig (men ack så viktig ändå) "to do"-sak är det här:



Hur underbart hade det inte varit att ta med det till Australien? Jag är helt galen i SingStar, och en ABBA-version måste vara något av det bästa som skapats i The World of PlayStation. Så jag ska bara ta mig en funderare om det är värt pengarna, och kommer jag fram till att det faktiskt är det, ja, då vet alla vad som kommer få sin speciella plats i resväskan.


Checklista 2

Jag har kommit på några nya saker som måste göras innan jag åker.

- Köpa tuggummi (till alla starter och landningar)
- Rensa datorn på skräp
- Fixa mitt CV på engelska

Jag återkommer när jag kommit på ännu fler "to do"-saker.

Julmys

Pepparkakor och julmust till eftermiddagsfikat.

Jag kommer sakna julen. Tur att det finns IKEA i Sydney också.


Packar redan nu

Ja, jag håller faktiskt på och packar. Vilket är helt otroligt, jag menar jag brukar ju vänta till timmarna precis innan jag ska åka.

Visserligen är det bara småsaker som jag vet att jag inte kommer använda fram till avgång, dvs smycken, solglasögon, parfym och diverse småsaker. Men det känns ändå väldigt seriöst att göra det redan nu. Då har man chansen att tänka igenom både en och två gånger om jag verkligen behöver ha med mig saker och ting. Till exempel slopar jag både hårspray och mousse, det väger för mycket och jag använder det inte så ofta att jag kommer sakna det under första tiden på bortaplan.

Dessutom är det bra att lägga undan vad jag ska ha med mig redan nu, för då blir det ju lättare att städa med mindre saker över allt! Visst är jag smart?

Checklista

Att-göra-innan-Australien-lista

- Göra ögonkontroll och köpa nya linser
- Växla pengar
- Köpa minst en adapter
- Fixa klart alla försäkringssaker
- Läsa på om skatteregler
- Betala biljetten
- Klippa mig


Klippningen där på slutet är inte något jag Måste göra, men det behövs verkligen och det hade ju varit trevligt att se lite fin ut, nu när man ska lära känna en hel ny kontinent.

Jag har säkert glömt att skriva upp något, så om någon har en idé på vad det kan vara, skriv det till mig!


Ögonblick i vinter 2

Jag var ute och gick en runda runt sjön i eftermiddags, även då med kameran i högsta hugg. Så därför tänkte jag bjuda på lite fler vinterhärliga bilder.


   

   

   

   

 

 

  



  


Biljetten bokad

Söndagen den 30:e november.

Det är då jag tar mitt pick och pack och flyger söderut. Och det är också det enda jag vet just nu. Allting annat får helt enkelt vänta till januari, vilket känns lite osäkert, men jag hoppas verkligen att allt blir bra i slutändan.

Nu kan jag till slut börja planera alla småsaker som måste ordnas med innan Dagen D.

Ögonblick i vinter

Jag tänkte bjuda på lite vinterbilder jag tog här i förmiddags. Det var nämligen vitt på marken och taken när jag vaknade, och jag tyckte det var trevligt att ta lite bilder så här en fredag.








Beslutet

Nu har jag till slut bestämt mig för hur jag ska göra. Jag får helt enkelt boka en biljett till Sydney nu, och vänta till januari med resten av resorna. Det känns som en chansning, men å andra sidan tror (framför allt hoppas) jag att det kommer bli billigast så.

Så nu väntar jag bara på att få svar från resebyrån. Därefter ska jag skicka iväg ett mail till organisationen jag ska åka med. Jag har redan betalat dem, så jag hoppas att de inte blir för irriterade att det blir så nära inpå. Sedan måste jag prata med Försäkringskassan igen och stämma av med dem om jag ska få stå kvar hos dem eller inte.

När allt detta är klart har jag bara småsaker kvar att göra, som inte borde vara speciellt problematiska. Men man ska aldrig säga aldrig.

Inga priser

Tha's kompis var lite utav en besvikelse, eller rättare sagt, en stor sådan.

Det enda jag fick reda på (klickan två på natten av ett sms) var priset på ett inrikesflyg mellan Hanoi och Saigon (som jag efter lite efterforskning fick reda på var samma sak som Ho Chi Minh City, men även en stad i Tchad i Afrika). Det låg i alla fall på ca 1 000 kr t/r, vilket inte hjälper mig speciellt mycket egentligen.

Nu ligger jag alltså egentligen på noll i prisvetenskap, om man nu kan uttrycka sig så. Alla priser är gissningar och nu måste jag trots det bestämma mig för hur min rutt mer eller mindre ska se ut.

Jobbigt läge.


Bra och dåligt

Tha har inte hört av sig efter att vi pratade lite innan idag, så jag har ingen aning om han fått några prisuppgifter ännu. Det försvårar och försenar allting ytterligare.

Däremot pratade jag med Yas tidigare och han hade varit jättesnäll och gått till en resebyrå i Tokyo och frågat om biljetterna. Han hade fått reda på att biljetterpriserna i maj inte är satta ännu, och att de inte kommer förrän i januari. Trots att jag alltså inte har fått några exakta priser vet jag ändå ungefär vad de ligger på.

Jag kan inte göra mycket åt någonting just nu, men jag känner mig så maktlös eftersom jag satt mig i en situation där jag bara kan vänta på att få svar från Tha. Jag hoppas verkligen jag får det snart också.

Au pair i London

Alldeles precis fick jag ett väldigt oväntat telefonsamtal till mobilen.

Det var dolt nummer och jag svarade "Hej, det är Anna." precis som jag brukar göra. Det var bara det att det var en engelsk röst som svarade tillbaka. Jag trodde det var något i stil med att jag "vunnit" något och att han skulle fråga efter mitt kontonummer, man läser ju så mycket om det just nu, så det hade inte förvånat mig.

Men det var det inte.

Mannen frågade om jag pratade engelska och om jag ville komma till London som au pair. Lite smått förvånad svarade jag att jag ska till Australien och då tackade han och sa hej då. Och där satt jag med telefonen i handen och undrade vad som precis hänt.

Så kan det gå.

Nya uträkningar

Nu har jag fått ett mail av resebyrån där hon kom med ett förslag som i teorin lät bra (det var jag som fick in henne på den banan), men när jag fått prisuppgifter och snabbt räknade ut vad det skulle kosta i runda slängar slopade jag det ganska kvickt. Enligt min uträkning skulle det landa på över 41 000. Så det förslaget slänger vi nog i papperskorgen illa kvickt.

Jag har försökt göra en gissningsuträkning på vad mitt senaste förslag från förra inlägget skulle kosta. Eftersom jag inte vet alls hur mycket en biljett mellan Hanoi och Hongkong kostar på den asiatiska marknaden är det svårt att säga något exakt, men jag skulle tro att kalaset landar på någonstans mellan 22 000 och 25 000 vilket antagligen är det bästa pris jag kan lyckas få.

Det jag väntar på nu är svar från Yas och Ako om de varit och kollat priser på resebyråer i Japan, samt att Tha (min reskompis i Vietnam) skulle kolla med någon kompis i Vietnam som jobbar på en resebyrå vad biljetterna kostar där. Manu fick också i uppdrag att undersöka saken, men antagligen blir det billigare utan extrabiljetter från Sydney.

Jag hoppas verkligen det här löser sig så fort det bara går.


Kartor

Jag har gjort två små jättevackra kartor för att visa hur jag just nu har det, och hur jag skulle vilja ha det.

Här har vi som det är nu:



Från Sydney till Hongkong.
Från Hongkong till Tokyo.
Från Tokyo tillbaka till Hongkong.
Från Hongkong till Hanoi.
Från Hanoi ännu en gång till Hongkong.
Och från Hongkong till Köpenhamn.

Någon mer än jag som tycker det verkar tidskrävande att åka till Hongkong varenda gång?


Här kommer det som är närmast det ultimata:



Från Sydney till Hongkong.
Från Hongkong till Tokyo.
Från Tokyo direkt till Hanoi.
Från Hanoi till Hongkong.
Och från Hongkong till Köpenhamn.

Det jag vinner är alltså alla tur och retur-resor med mellanlandningar i Hongkong. Frågan är bara om det är lönsamt mer än tidsmässigt.

Yas kollade upp biljetten Tokyo-Hanoi, och en t/r-biljett var hälften så dyr som en enkelbiljett, så då borde man ju kunna köpa en returbiljett men bara utnyttja den åt ena hållet. Därför är jag positiv att det går att göra så även mellan Hongkong och Tokyo, samt mellan Hanoi och Hongkong. Det skulle vara mitt drömscenario.

Nästan i alla fall. Den ultimata drömmen är så klart att åka direkt från Hanoi till Köpenhamn, men det tror jag är lite för optimistiskt.

Hjälp

Just nu vill jag bara krypa ner i sängen, dra täcket över mig och hoppas att allting löser sig utan att jag behöver lägga mig i.

Det är tyvärr omöjligt, och min stackars hjärna har gått på högvarv exakt hela eftermiddagen och kvällen. Jag känner mig helt slut i både knoppen och kroppen.

Snälla hjälpe mig den som kunde.

Klarar inte mer

Jag tror mitt huvud håller på och sprängas, och den hår gången beror det inte på huvudvärk som så ofta annat, utan helt enkelt för att jag har för mycket problem, detaljer, priser, resrutter och ännu mer olösta problem som har med mina resor att göra.

Det är sannerligen inte lätt att lösa det här, i alla fall om man inte vill att priserna ska springa iväg allt för mycket. Över 30 000 var ju inte direkt vad jag hade väntat mig. Så nu har jag tagit hjälp av Manu i Sydney och av Yas och Ako i Japan, för att se om de skulle kunna kolla upp vad det kostar att köpa biljetterna därifrån.

Jag är så trött och var nära på att gråta av hjärnutmattning innan. Varför kan det inte vara enklare??

Pusslande

Jag fick ett mail innan av resebyråtjejen. Hon hade inte lyckats pussla ihop något, men skulle fortsätta med det och höra av sig i morgon istället. Jag hoppas hon lyckas få ihop något till ett överkomligt pris.

Dessutom har jag pratat med min reskompis i Vietnam ikväll. Det kommer bli toppenkul och intressant med en personlig guide som kan visa mig runt, haha. Jag är superladdad inför speciellt Vietnam just nu! Vill få reda på alla datum så detaljplaneringen kan påbörjas också.

Biljettprat och återseende

Som tur var regnade det inte lika mycket i stan som jag var rädd för, men jag lyckades klämma tummen när jag skulle fälla upp paraplyet, aj, aj, aj. Ont gjorde det som attans alltså.

Först fick jag vänta i nästan en halvtimme på resebyrån för det var en kille som pratade om sin resa i en evighet. Han skulle till Miami, Hawaii, Nya Zeeland, Fiji och gud vet vad, så det tog sin lilla stund. Därefter var det min tur, och jag tog lika lång tid på mig som han gjort. Vi bestämde ingenting, men hon skulle kolla upp i lugn och ro vad som kunde vara det bästa alternativet. Hon sa att hon skulle ringa senare idag, men det har hon inte gjort hittills, så hon har väl varit för upptagen. Eller vem vet, hon kanske ringer när som helst.

När jag var klar på resebyrån åkte jag vidare till min gamla gymnasieskola och träffade min spansklärare och fysiklärare.
Jag kom mitt i spansklärarens lektion, men eleverna satt och jobbade i små grupper, så det gjorde inte så mycket. Hon var glad att se mig och vi pratade på spanska med varandra. Jag pratade även med en grupp av elever, och läraren frågade om jag inte ville prata med hela klassen, men det ville jag inte, haha.

Fysikläraren hade redan slutat sina lektioner så han bjöd in mig på pepparkaka i sitt arbetsrum och så satt vi och babblade där en god stund tillsammans. Vi pratade om hans son som växer så det knakar, vi pratade om mig och mina resor, vi pratade om ett eventuellt kommande nytt gymnasieprogram som ska heta NV Europa (hade det funnits när jag skulle välja hade det inte varit snack om saken, jag hade gått just det där!), vi pratade om lärarvikariat (eftersom jag varit lite sugen att jobba som spanskvikarie) och dessutom pratade jag med en av hans kollegor som gjort en praktik i Australien.

Efter att allt prat var klart så tog jag bussen in till stan igen och strax därefter satt jag även på bussen hem igen. En lite halvstressig, men ändå inte, dag. Jag vill åka och hälsa på min gamla högstadieskola någon dag också. Hade varit kul att se hur det är där nu och se hur många av mina gamla lärare som är kvar. Jag vet att de flesta redan slutat, men en av mina favoriter är fortfarande där i alla fall. Men det får vi ta en annan dag.

Dyrt

Strax ska jag in till stan men tänkte betala en räkning jag fick idag. 195 AUD (australiensiska dollar alltså) kostade själva visumansökningen, och det innebär 973 svenska kronor.

Sedan har jag ju betalat över 1 000 kr sammanlagt för den medicinska undersökningen, och en tur och returbiljett till Sydney kostar runt 13 500 om man har tur (nu kommer jag ju få lägga ut ännu mer eftersom jag ska lägga till Japan och Vietnam). Så man kan inte direkt påstå att det är billigt att ta sitt pick och pack och flytta till andra sidan jorden ett tag.

Hoppas bara att  jag får ett bra jobb där och att det är värt allting i slutändan.

Tidig morgon

Något som är helt säkert är att jag inte är en morgonmänniska.

Trots att jag ställde klockan på 10 är jag supertrött och vill bara gå och lägga mig igen. Och då var jag alltså inte uppe till fyra på morgonen utan gick faktiskt och la mig vid 12. Sedan ringde visserligen EmsyPemsy och ville prata, så jag somnade nog inte förrän runt ett. Men det blir ju ändå ganska många sovtimmar. Problemet är att är man van vid att sova tills man vaknar blir det jobbigt att väckas av mobilens tjutande så här på "morgonkvisten".

Dessutom regnar det, jippi. Jag måste gå ut i ösregn för att ta bussen till stan, verkligen jättelockande. Men sen har jag tänkt avlägga en visit på min gamla gymnasieskola. Förra gången jag var där och hälsade på tillsammans med EmsyPemsy träffade jag aldrig min spansklärare, och jag måste ju visa henne hur duktig jag har blivit, haha.

Nu ska jag äta frukost, eller lunch, eller mat i alla fall.

Äntligen

Nu har jag fått svar från resebyrån! Hon vad mig komma in till stan i morgon för att kolla av det hela. Så då är det inte mycket mer för mig att göra än att sätta mig på bussen och åka 4 mil bara för det. Får tänka efter om det finns något mer jag kan uträtta medan jag ändå är där.

Stressad

Hur kan det vara så att jag känner mig superstressad över att inte hinna fixa med allt innan jag ska åka? Jag vill verkligen få allting klart i god tid så att jag kan slappna av sista veckan, men just nu ser det inte så ljust ut. Fortfarande inget svar från resebyrån, trots att jag skickade iväg ett mail innan idag.

Jag känner mig så maktlöst stressad just nu.

Inga svar

Snart är den här arbetsdagen slut och jag har fortfarande inte fått något svar från resebyrån. Jag får nog ta och skicka ett påminnelsemail till dem och påpeka att jag ska åka ganska snart och att jag gärna vill veta när och hur jag ska åka runt i världen i maj och juni INNAN jag åker till Australien.

Dessutom väntar jag på svar från Spanair angående det plan som ställdes in när jag åkte hem från Spanien sista gången. Jag blev strandsatt i Madrid utan att få någon information om vilka rättigheter jag hade, och Spanair ska betala minst 200 euro som kompensation. Jag skickade ett väldigt formellt och juridiskt mail i förra veckan för att göra anspråk på dessa pengar som de egentligen skulle ha betalat ut frivilligt.

Vad trött jag blir på sådana som inte behagar svara i tid på saker och ting.

Biljettlängtan

Jag både längtar och inte längtar tills jag ska åka. Jag längtar därför att jag vill ut och göra något nytt, träffa nya människor och upptäcka världen. Men samtidigt vill jag inte iväg helt ensam, utan jag vill bara vara i Lund med EmsyPemsy, haha. Mina tankar är alltså ett virrvarr av känslor, men jag hoppas det blir perfekt när jag väl är där.

Det är alltså lite problems med biljetterna i maj, och jag väntar fortfarande på att resebyrån ska höra av sig. Det hade ju varit trevligt att veta om de kan hitta på något bra åt mig. Själva grejen är att jag ska åka på en så kallad halvårsbiljett, som är ungefär 2500 kr billigare än om jag åker på en ettårsbiljett, men för att göra det måste jag åka från Hongkong (det flygbolag jag åker med till Australien mellanlandar alltid där) senast 29:e maj, men jag hade velat vara i Japan och Vietnam till runt den 5:e juni. Så uppdraget resebyrån fick av mig var alltså att försöka ordna det hela på något smidigt sätt. Det är alltså därför jag just nu kollar mailen femhundra gånger om dagen, lite jobbigt, men så blir det.

Grundläggande planer

Som jag nämnde i första inlägget var jag i Spanien förra året, och detta kan ses som en fortsättning på den tiden. Eller ja, det är det ju, tiden går ju alltid framåt så att säga, men vad jag menar är att jag hade en blogg redan då, och det här är fortsättningsbloggen på den. Adressen till den andra bloggen kan ni hitta här till höger, och även här:

http://mittlivsomaupair.blogg.se

Nu tänkte jag dra lite fort om bakgrunden till det här. Innan jag åkte till Spanien velade jag lite mellan Australien och just Spanien, och jag valde att förbättra mina spanskkunskaper i första hand. Men NU, har det alltså blivit dags att ta nästa steg.

Efter att haft orostankar över att mitt visum skulle dra ut på tiden och att jag inte skulle komma iväg innan jul, fick jag en glad överraskning när jag tidigare i veckan fick visumet i ett chockmail. Jag hade nämligen först och främst varit tvungen att åka till Malmö för att göra en lungröntgen, och sedan skickades allt till Berlin, och där meddelades jag att de vidarebefordrat allt till självaste Australien. Men som sagt, allting med visumet är klappat och klart.

Däremot är försäkringarna inte lika färdiga. Ska man vara ute i vida världen mer än 12 månader faller man nämligen ut ur svenska Försäkringskassan, men eftersom jag inte har någon hembiljett till nästa höst ännu vet jag inte exakt vilket datum jag kommer hem. Visumet gäller ju i och för sig bara ett år, men man vet ju aldrig vart jag tar vägen efter det. Jag kanske drar till Nya Zeeland en sväng efteråt. Jag får försöka fixa det här på något sätt trots allt. Det blir ju lite problematiskt om man råkar ut för något på resan och inte har någon försäkring i baggaget.

Min plan är även att ta en tripp till Japan och Vietnam av bara farten, och där måste jag i vilket fall som helst ha en extra reseförsäkring. Varför jag ska till dessa två länder beror på att jag i Spanien blev kompis med tre japaner, vi gick i samma klass nämligen. De som följt min tidigare blogg känner kanske till dem när jag säger att de kallas (av mig i bloggen alltså), Aki, Ako och Yas. Vem som är vem av Aki och Ako har jag glömt bort själv, det är en tjej och en kille, och de heter precis samma sak, det är bara ett litet hi i mitten av killens namn som skiljer dem åt. Fruktansvärt lätt att säga fel om man inte tänker sig för. Men i alla fall, de är alla tre i Japan just nu och jag hade jättegärna hälsat på dem när jag ändå är på den sidan jordklotet.

Vietnam då, jo en gammal kompis jag gått i skola med i sju år kommer därifrån, och slumpen hade bestämt att han skulle till sitt hemland en sväng i maj, vilket passar mig utmärkt. Min idé är nämligen att åka hem till Sverige lagom till studenten eftersom Lillebror slutar gymnasiet då, så därför tänkte jag passa på att besöka mina långt-bortifrån-kompisar samtidigt. Det är bara lite problem med biljetterna, men jag hoppas det löser sig fort. Det positiva är att jag inte behöver visum till något av länderna, och inte heller några extra vaccinationer eftersom jag redan har det skydd som krävs. Däremot är det en bra idé att äta lite malariatabletter i Vietnam, men det kan jag nog stå ut med.

Om vi nu ska hoppa över till Australien. Där hade jag tänkt försöka jobba och leva ett ganska normalt liv bland Sydneybor och aboriginer. Jag har tänkt åka med en organisation som heter Blueberry, och genom dem har jag två nätter i Sydney, de hämtar mig på flygplatsen och hjälper till med diverse saker som telefonkort och bankkort. Jag hoppas allt kommer gå som smort, även om jag är fruktansvärt nervös. Det var jag visserligen när jag skulle till Spanien också, men då hade jag ju gratis boende och fast "jobb" under hela tiden, vilket jag inte alls har den här gången. Organisationen ger mig i och för sig två jobberbjudanden, så man behöver förhoppningsvis inte gå helt sysslolös allt för mycket.

Dessutom är jag lite orolig för hur det ska gå med det sociala livet. Jag hoppas innerligt att jag snabbt kommer i kontakt med några trevliga typer, vill helst inte bli helt isolerad i det nya landet där nere. Men man måste försöka vara optimistisk och inte oroa sig för mycket. Det kommer säkert gå bra det där!

Manu, som några kanske kommer ihåg från tiden i Spanien, är i Sydney just nu, men åker tillbaka till Sydney 10:e december, men förhoppningsvis hinner vi träffas innan dess. Det skulle i alla fall vara superroligt. Dessutom kommer Ren, även han från förra bloggtiden, komma till Australien, om än inte Sydney, i början av december, så honom kanske jag också kan få lite draghjälp av.

Det här får räcka för nu, nu ska jag koncentrera mig på att försöka röja klart i mitt rum. Det har varit ett pågående projekt sedan jag kom hem till Sverige i slutet av augusti, och det skulle ju vara kanon om jag lyckas bli färdig innan den 29:e november...


Mitt livs resa

Jag är en 20 år ung tjej ska åka till Australien.

Förra året var jag au pair i Spanien i 10 månader, och trivdes som fisken i vattnet. Jag fick dessutom smak på livet utomlands och har således bestämt mig för att åka lite längre den här gången. Det är däremot inte som au pair jag åker till sommaren, utan för att jobba och leva livet.

Det här får räcka som presentation för tillfället. Men jag kan lova att det uppdateras här inom kort!

RSS 2.0