Inga bilder

18.22 Onsdag

Det blir inga bilder. Internet är för långsamt, tyvärr. Och jag vill inte slösa upp alla mina pengar på kortet nu. Det kan vara bra att ha vid ett senare tillfälle kanske.

Så det blir bara att hålla ut

Nu ska jag äta middag och sedan träffa italienarna igen. Tjipp och hej på er!

(Det här blir nog det sista inlägget i Alice, i morgon bär det ju av mot farmen och där vet jag inte hur mycket Internet jag kan använda. Men det märker vi! Lova i alla fall att ni inte ger upp hoppet om mig!)

Alice Springs

18.15 Onsdag

Nu är jag mitt i Australiens centrum. Grafiskt sett alltså. Staden Alice Springs är inte speciellt stor, men ganska mysig. Jag gick en runda innan och hittade en kulle ag gick upp för, Lion's Walk hette den. Men inte såg jag till några lejon inte, fast det var nog lika bra, även om jag tror att risken att stöta på en vildkatt mitt inne i stan inte är så stor. Speciellt inte i Australien.


Jag använder just nu Internet på vandrarhemmet, men det är inte gratis, utan Global Gossip som kostar 4 dollar i timmen. Jag hade redan ett sådant kort, så tänkte använda det nu.


Dessförinnan idag hände det här:


Jag blev hämtad av vandrarhemmet på flygplatsen. Det var bara jag och en annan tjej som skulle hit, och vi hamnade i samma rum. Dessutom ska vi ta Bush Bussen tillsammans i morgon också. Lite kul. Hon jobbar visst på något reservat och känner min nya chef.


Sedan skulle jag värma min kattätna pizzahalva (jag skar ju bort kanterna där Billy varit och tjuvat på den) och då träffade jag på en italiensk tjej som inte kunde engelska och som frågade om jag hade något bröd. Tyvärr hade jag inte det, men jag fick sitta med hennes och hennes kompisar och äta med dem. De två killarna och den andra tjejen var lite bättre på engelska, och de frågade om jag ville med dem ut ikväll en sväng. Jag ska upp tidigt i morgon (bussen hämtar mig klockan 7) men jag tyckte det kunde vara kul att umgås lite med dem ändå.

Jag tog ju alltså en liten runda inne i stan för en stund sedan. Och jag tänkte lägga upp lite bilder åt er, så länge jag är på ett ställe som har Internet menar jag. Får se om det fungerar bara.


Sista inlägget i Sydney

06.49 Onsdag

Det här kommer bli det sista jag skriver i NSW på ett tag. Förhoppningsvis kan jag uppdatera lite i Alice Springs på vandrarhemmet, men jag lovar inget. Fast jag ska göra mitt bästa för att skriva så ofta jag bara kan.

Så lova att ni fortsätter att titta in lite då och då, för man vet aldrig när det poppar upp ett nytt inlägg. På återseende!

Sista morgonen med Billy

06.02 Onsdag

Nu är jag uppe och har varit det i snart en timme. Jag lyckades naturligtivs inte somna igår utan låg vaken i 1,5 timme. Vadå trött idag?

Måste säga en sak, igår råkade jag sätta mig på Billy. Han hade legat och sovit i min säng bakom soffan och på morgonen när jag skulle upp på toa fläkte jag undan täcket och tänkte inte mer på det, men när jag kom tillbaka och satte mit i sängen kändes det konstigt så jag flög upp och då låg Billy där under. Lilla sötnöten brydde sig inte ens om att jag var på väg att mosa honom.

Fast idag blev jag lite sure på honom eftersom han varit och gnagt på min pizza som jag plastat in och lagt jämte min väska. Dumkatt.

Fast jag kommer sakna honom. Trots att han nyss hoppade på min fot och bet i tån på mig.

Sista natten i Sydney

21.17 Tisdag

Nu ska jag sova. Tänkte gå upp vid fem i morgon för att packa klart allt det sista och prata med mor och far innan jag åker. Jag är supernervös nu, och värre lär det blir.

Jag tänkte bara tillägga att jag inte byggde en säng från grunden. Jag sov på en "fåtölj" som man viker ner till en säng, och så hade jag en extra madrass ovanpå den. Hela skapelsen stod bakom ena soffan i vardagsrummet, så jag sov precis likadant som jag gjorde månaden innan jag åkte till Sverige. Men inatt ska jag sova på soffan istället. Jag har redan satt tillbaka fåtöljen eftersom jag ville slippa göra det i morgon.

Men nu ska jag försöka få lite sömn.

Tidsskillnader

11.22 Tisdag

Mammica frågade om tidsskillnaden blir sju timmar nu när jag flyttar till Alice Springs, eftersom det är åtta timmar nu i Sydney och Alice Springs ligger 4 timmars flygresa västerut. Men så enkelt är det inte.

Jag gjorde en karta för ett tag sedan på Australiens tidszoner (klicka på den så får ni se hur invecklat det är), och eftersom Northern Territory (som Alice Springs ligger i) inte har sommartid kommer tidsskillnaderna bli så här:

När det är sommartid i Sverige - 7 1/2 timmar till NT
När det är vintertid i Sverige - 8 1/2 timmar till NT

Det kan vi jämföra med Sydney, som ligger i New South Wales:

När det är sommartid i Sverige - 8 timmar till NSW
När det är vintertid i Sverige - 10 timmar till NSW

Det skiljer alltså egentligen bara en halvtimme mellan NT och NSW, men eftersom NSW har sommartid ökar det med en timme till 1 1/5 timme.

Jag undrar verkligen om vanliga australiensare har koll på allt det här.


Det roliga är dessutom att åker man på sommaren söderut från NT till South Australia byter man också tidszon, eftersom SA har sommartid medan NT inte har det. Inte ofta det händer, vanligtvis åker man ju i sidled för att tidsskillnaderna ska uppkomma.

Rökattack och annat blabb

22.15 Måndag

Jag har egentligen ingen bra anledning till varför jag inte bloggat på nästan två hela dagar. Ikväll har jag egentligen ingen lust heller, men jag får nog ta mig i kragen och göra det ändå.

Ikväll pratade jag med mina nya chef igen, och jag känner mig alltid så förvirrad när jag pratar med henne. Jag har egentligen ingen aning om vad som väntar mig, men nu vet jag i alla fall att de har Internet, om än inte trådlöst. Så eventuellt blir det ett par blogginlägg emellanåt, om vi har tur. Däremot finns det ingen mobiltäckning, men det klarar jag mig förhoppningsvis utan.

Tydligen ska det komma en till tjej samma dag, så det känns bra att inte vara den enda nybörjaren. Eller ja, hon kanske har jättemycket erfarenhet sedan tidigare, men man kan ju hoppas. Annars kommer jag känna mig heldum.

I eftermiddags hjälpte jag Ras att köpa ett australiensiskt mobilnummer. Han kom ju tillbaka hit igår. Men åter till mobilköpet. Han behövde ha pass med sig, men det hade han inte, och då frågade butiksbiträdet om jag var härifrån (Australien eller Sydney, det vet jag inte), och jag kände mig mäkta stolt över att hon tydligen tyckte min engelska var så bra. För jag hade faktiskt pratat tillräckligt för att hon skulle ha fått sig en någorlunda uppfattning om mina engelskakunskaper. Lite roligt faktiskt.

För övrigt idag har jag inte gjort så mycket. Bokat vandrarhem i Alice Springs eftersom jag måste stanna där en natt (planet kommer fram 12.45 på onsdag och bussen till farmen går 7.00 på torsdag), och spelat lite (minimalt) Wii (eftersom pojkarna vunnit det när de åkt skidor) och spelat lite kort. Mer än så har det nog inte blivit egentligen.

Igår då. Ras kom hit tidigt på dagen och vi spelade kort och gjorde chokladbollar. Mumsigt. Familjen kom inte hem förrän sent, vid 9-tiden eller så, men dessförinnan hade jag lyckats med att få igång brandvarnaren. Jag råkade gå ifrån en stekpanna med olja i (jag trodde jag hade stängt av den såklart) och när jag kom in i köket var röken redan herre på täppan. Trots att jag satte på fläkten på högsta styrkan, öppnade ytterdörrarna och slängde ut stekpannan så tjöt brandalarmet igång. Osa låg snällt kvar i sin säng och sov eller något, men Ras kom farande och fixade ner brandvarnaren. Jag fick slänga ut undulaten också, jag ville ju inte att han skulle få rökskador (för det gjorde ont i halsen om man var inne i köket för länge), men sen kom jag på att det var kallt ute så ja fick ta in honom igen. Det hade ju varit lite tråkigt om han frusit ihjäl med rök i lungorna. Fast röken hade kanske hållt honom varm ett tag. Men vi överlevde allihopa som tur var, och jag fick till slut min vegetariska hamburgare med pasta och Osa och Ras fick min lasagne.

Nu ska jag nog sova, för jag är helt yr, antagligen på grund av för lite sömn. Jag blev nämligen väckt 6.35 i morse när Ry började plocka med sitt Wii. Till det ska läggas att jag inte gick och la mig förrän 01.20. Inte speciellt många timmar där alltså. Och frågan är om det blir fler inatt. Helt säker på det är jag faktiskt inte, men vi kan ju testa i alla fall.

Inget nytt

23.17 Lördag

Vilken onödig dag.

Jag har inte gjort ett skit värt att nämnas.

Vi ringde innan idag, hon hade fått ett mail om att Ras hade flyttat. Men jag lugnade henne att allting var okej nu.

För övrigt har jag alltså inte gjort någonting. En väldigt händelsefattig lördag.

I morgon däremot, kommer jag ha fullt upp med att tvätta lakan och bygga en säng åt mig. Jag funderade på om jag skulle skippa det och sova i soffan nu när jag måste ut i vardagsrummet igen, men jag tror jag har bestämt mig för att sova ordentligt. Jag kan behöva det inför det stora steget jag ska ta nästa vecka.

Chokladbollskrig

21.15 Fredag

Jag glömde det viktigaste, men det var egentligen bara bra. Jag tänkte nämligen ha en liten omröstning för att kora en vinnare bland något som alltid är en vinnare. Chokladbollar.

Vilken sort hade du helst satt tänderna i?

Cirkusbollarna?      Kokosbollarna?





Ras och jag döpte de med färgglatt strössel till cirkusbollar. Vi tyckte att det passade rätt bra nämligen.

Ögongodis för magen

21.04 Fredag

Här kommer blider på både det ena och det andra som skapats på sista tiden. Klicka på bilderna för att få en närbild.


Två olika omångar muffins. De tre nedersta bilderna är de senaste som jag gjorde när Ras var här igår.




"Puff pastry"-paj, pyttipanna och äppelpaj. (Mycket p i de rätterna)




Kardemumma/currygryta, avokado & tomat-bruchetta (nåja, en egen improvisation) och coscosröra.


Dagliga sysslor

20.39 Fredag

Jag skrev visst aldrig om gårdagen, det händer ju en hel del annat just nu.

Ras kom hit igår vid lunchtid, mitt i mitt muffinsbak. Så vi bakade klart dem tillsammans, och sedan gjorde vi chokladbollar också. Supermumsigt och superonyttigt. Men man får vara lite lyxig ibland tycker jag. Vi spelade flera omgångar kort innan han till slut blev tvungen att ta bussen härifrån när det började bli middagsdags.

Till middag lagade jag curry/kardemummagryta med kikärtor. Till det hade jag ris, banan och ananas, precis som det ska vara. Osa verkade tycka det var supergott, för han tog tre portioner. Och det var gott såklart, trots att det inte smakade som när mamma gör det där hemma.

Någon gång under kvällens gång ringde det från Stockholm. Det var Ras mamma som ville prata lite, och hon verkade trevlig. Hon sa att hon tyckte det var lite onödigt att Ras hade blivit tvungen att flytta, och att det var inte så hon hade tänkt sig resultatet. Men hon sa också att det hela hade blivit ganska missförstått men att det nu är utrett.

Idag har jag inte gjort så mycket mer än att boka min flygbiljett och lite sånt där. Min middag ikväll blev coscos med lite stekta grönsaker. Mumsigt värre det också. Dessutom hittade jag svensk flädersaft idag när jag var och handlade. De hade lingonsaft också, men det skippade jag.

Det blev ett farväl idag också. Koreanskan som städar här var här idag som vanligt, och eftersom jag åker på onsdag sa vi hej då idag. Hon är jättemysig och jag bjöd på mina chokladbollar, och både hon och hennes son åt två stycken.

Nu ska jag fixa lite med bilder, så ni kan få se mina senaste köksbedrifter.

Jobbinfo

19.12 Fredag

Jag håller på och förbereder för fullt inför mitt nya jobb. Flyg, buss och boende ska fixas så fort som möjligt.

Nästa vecka kommer jag påbörja något jag aldrig gjort  hela mitt liv, jobba som cowgirl, eller Jillaroo som det heter på riktigt här, mitt i den australiensiska öknen.

Jobbet är det jag skrev om senast, 350 km utanför Alice Springs in the middle of nowhere. Närmsta ställena har 700 respektive 1600 invånare, men jag vet inte hur långt därifrån farmen ligger. Det kommer i alla fall innebära nätter ute i det fria i sovsäckar och swags (en sorts vindtät sovsäck som man har utanpå en vanlig sovsäck) och jobb sida vid sida med äkta aboriginer, Australiens urbefolkning. Boskapen ska fösas omkring på ökenslätterna och tas om hand. 400 dollar i veckan är lönen, plus att de står för all mat. Boendet ingår ju också naturligtvis, det hade varit lite konstigt om man hade varit tvungen att betala för att sova utomhus.

Efter lite googlande hittade jag en bild på stället, eller ja, jag antar att det är rätt i alla fall. Och som synes ser det väldigt öde ut, men det är en sådan här erfarenhet jag vill ha. Så det är bara att svälja nervositeten och ta steget ut i vildmarken.






Sa jag förresten att jag åker redan på onsdag?

J.O.B.B!

17.28 Torsdag

Jag har fått jobb!!

Nyheter på jobbfronten

17.23 Ondag

Jag glömde ju skriva att vi gick till HQ också, för att kolla min post. Jag hade fått ett brev av banken, men det var från december, så jag antar att jag måste ha missat det de två andra gångerna jag kollat.

Vad jag däremot inte hade räknat med var att få halvnapp på ett jobb. Eller ja, napp och napp, det är egentligen en stor överdrift, men det fanns ett jobb 35 mil utanför Alice Springs (precis i mitten av Australien, där det inte finns någonting mer än öken) som "ihopfösare av boskap". Bland annat stod det att man skulle bli tvungen att sova utomhus borta från gården.  HQ:s "Job desk" var egentligen stängd igår, men tjejen som var där hjälpte mig ändå, så på fredag får jag antagligen veta hur det blir.

Nackdelen med det här stället att det alltså ligger 35 mil utanför "civilisationen" (jag vet inte om det finns mindre städer runt omrking Alice Springs, har inte riktigt koll på det) och att det antagligen inte finns Internetuppkoppling där. Det vet jag ju visserligen ingenting om, men jag räknar inte med det. Tre månader utan Internet, går det?

Fördelen är att det är en äkta Aussie-upplevelse, precis som jag vill ha det. Och då kanske det är värt att avskärma sig i ett kvartal? (Usch, vad länge det lät.)

Av de andra jobben jag skickat förfrågningar till har bara två svarat tillbaka, och de har varit negativa. Så vi får se hur det blir.

Gårdagens händelser

17.13 Onsdag

Trots att jag blev lite nedstämd nu efter att ha blivit lämnad "ensam" så måste jag ju berätta lite snabbt vad jag och Ras gjorde igår.

Strax efter lunchtid igår åkte vi in till stan och jag visade honom runt i princip överallt. CBD, The Rocks, Central, Operahuset, ja, det mesta runt omkring. Därefter tog vi färjan till Manly och kollade in stranden lite snabbt, men vid den tiden var det redan mörkt  så vi stannade inte så länge. Vi kom hem vid halv sju om jag minns rätt, och vi var båda två rätt trötta efter allt promenerande.

Kvällen spenderades framför TV:n till att börja med, men sedan blev det engelsklektion med Osa. Han hade skrivit ett nytt litet arbete till mig, på temat Travelling, och det var en hel del som behövde förklaras. Det är som sagt inte det lättaste alltid. Så efter att ha använt kroppen (och speciellt fötterna) under dagen, fick jag använda knoppen på kvällen. Multiträning.

Ikväll kan det bli ännu mer engelska eftersom han har en stor engelskuppsats som han skrivit i skolan som han nu fått tillbaka och måste rätta. Det fanns fullt med markeringar och rättningar som hans lärare gjort, så förhoppningsvis blir mitt jobb lite lättare när jag inte behöver tänka lika mycket själv.

Vad som jag också kan tillägga är, att vädret ändrades precis efter att Ras lämnade mig. Igår var det ju supersoligt, och dagen idag börjäde i samma andra, lite blåsigare visserligen, men soligt. När Ras sedan blev upphämtad slog himlen av sin charm och blev mörk och tråkig. Ett tecken?

Utflyttad

16.33 Onsdag

Vilken jättekonstig dag. Ras har flyttat nämligen.

Klockan åtta i morse ringde telefonen och det var början på en berg- och dalbanedag. Tydligen hade Ras föräldrar ringt och klagat på att familjen inte var hemma och blahiblaha, och av någon anledning hade de fått in att varken jag eller Osa trivdes heller, vilket ju inte alls är sant. När Ras pratade med sina föräldrar innan detta hände sa han naturligtvis som det var, men ingenting om att han inte trivdes, och hade ingen aning om att hans mamma skulle reagera som hon gjorde.

Så idag har jag pratat med två olika kvinnor vid ett flertal tillfällen, och det slutade med att Ras för en timme sedan blev upphämtad, mot sin vilja eftersom han helst hade stannat kvar här, av en annan familj som han ska bo hos till på söndag när Vi kommer tillbaka.

En av anledningarna är att han måste ha en målsman, eller legal guardian som det heter på engelska, och dit räknas tydligen inte jag.

Helt upp och ner alltså. Och jag tycker det är jättesynd att han var tvungen att åka härifrån eftersom vi kom rätt bra överens. Idag har vi till exempel spelat både kortspel och pingis och kastat pil. Men nu är jag ensam med Osa igen, men vem vet, Ras kanske kommer hit och spenderar dagarna här ändå. Det borde väl vara okej?

(Det "roliga" i det hela är att på pappret som Vi hade fått om när han skulle ha kommit stod det ju att han skulle kommit idag, så hade han gjort det hade det här antagligen aldrig behövt hända. Irriterande.)

Utsliten

01.22 Onsdag

Den här dagen har verkligen varit påfrestande, både fysiskt och psykiskt. Fast båda två på ett bra sätt. Jag var ute och gick med Ras i femhundra miljoner timmar inne i stan, och jag hade en lektion i det engelska språket med Osa i femhundra miljoner timmar.

Behöver jag säga att jag är trött i både kropp och knopp?

Tisdagsplaner

11.23 Tisdag

Idag vaknade jag redan klockan tio, jämfört med gårdagens tolv. Billy sov jämte mig hela natten, supermysigt. Först sov han på min arm, men när jag började frysa fick jag knuffa undan honom lite så armen kunde få komma ner under täcket med resten av kroppen. Jag trodde Billy skulle ha sprungit iväg nu på morgonen, men han låg fortfarande kvar vid sidan av mig. Min lilla myskatt.

Jag tänkte ta med mig Ras in till stan idag och visa honom runt, plus gå till HQ och kolla min post. Jag ändrade min adress hos banken för några månader sedan, men jag har inte fått någon post hit, så jag vet inte om de inte skickat något eller fortfarande skickar det till HQ. Bäst att ta en titt för säkerhetens skull.

Vädret är väldigt lovande, hoppas verkligen att det håller i sig så länge som möjligt. Men det är fortfarande mycket kallare inomhus än utanför väggarna. Irriterande att behöva gå ut bara för att man fryser.

Rastlöshet

21.42 Måndag

Jag blev plötsligt fruktansvärt rastlös. Har absolut ingenting att göra.

Jag ångrar att jag läste ut boken igårkväll (natt), för nu vill jag ha en annan bok att läsa. Tyvärr har Le inga andra böcker som lockar mig alls, så jag vet inte vad jag ska ta mig till. Bokabstinens. Kanske inte det vanligaste beroendet man kan drabbas av, men just nu skulle jag vilja gro ner mig i en bok igen. Hemmra har jag flera böcker i bokhyllan jag inte läst än, men tyvärr befinner jag mig ett dygns flygresa från dem.

Vad fasen ska man ta sig till då egentligen?

Latdag

19.57 Måndag

Konstigt att jag är trött trots att jag sov till 12. Så blir det om man är vaken till 3 på natten.

Och trots att jag inte gjort mycket vettigt av dagen så har den gått rätt fort. Jag har dock sökt lite farmjobb, så vi får se om jag har tur den här gången.

I morgon funderar jag på att ta med mig Ras in till stan och visa honom runt där. Vädret ska hålla i sig så bäst att passa på så länge det varar.

Blandat inlägg

13.51 Måndag

Just nu sitter jag ute i solen och gottar mig. Hur konstigt det än är så är det supervarmt nu helt plötsligt. Det är ju mitt i vintern nu (jämfört med Sveriges årstider hade det här varit januari). Det är nästan så man vill åka till stranden och bara sova där. Fast jag vet att det brukar vara blåsigare på Manly än här hemma, så jag stannar nog hemma ändå. Fast det är betydligt varmare ute än inne just nu.

Allting har gått bra med Ras. Jag blev tvungen att ringa Vi igårkväll eftersom hon hade nämnt att han skulle på något orinetationsmöte på måndag, och han själv hade ingen aning om det. Men det visade sig att det var Nästa måndag, och inte idag.

Lite roligt var det när något av det första Ras sa var att det var så kallt i huset. Det var ju precis så jag reagerade när jag kom tillbaka hit också. Han går fortfarande runt i jacka för det mesta, men jag har lovat honom att man vänjer sig efter ett tag. Det gjorde ju jag i alla fall, även om jag fortfarande tycker att det är i lite väl kyligaste laget ibland.

Billy har förresten fått en vit fästing. Jag har aldrig set det innan, men Ras påstår att hans hund har haft det också. Min gamla katt hade bara svarta nämligen (och så var hon svart också, och Billy är ju vit, så då kanske han får vita fästingar). Jag hittade i alla fall Billys fästing när jag satt och gosade med honom, men sen när jag skulle ta bort den hittade jag det inte igen. Det får bli fästingjakt lite senare idag tror jag.

Igår var finalen i MasterChef Australia, så nu kan jag inte titta på det längre. Jag tyckte den andra tjejen skulle ha vunnit, men hon som vann var värdig hon också.

Vad mer kan jag säga? Det var nog det mesta för nu i alla fall.

Lång natt

03.09 Måndag

Hm, nästan fyra timmar har gått sedan jag skrev förra inlägget, och jag har inte gått och lagt mig än. Men så går det om man fastnar i en bok som man vill läsa ut, vilket jag nu slutfört. Så äntligen kan jag sova.

Det kommer bli sovmorgon i morgon, det är ett som är säkert.

Punkt slut

23.20 Söndag

Ikväll orkar jag inte skriva något vettigt. Får vänta till i morgon istället.

Stressen avklarad

20.50 Lördag

Idag har varit en ganska stressande dag. Jag blev ju tvungen att tvätta alla lakan i både min gamla och min nya säng, som för övrigt är en dubbelsäng eftersom Ry och Vi delar på den. Så det blev ett par omgångar i tvättmaskinen och torktumlaren för att få det klart så fort som möjligt.

Dessutom lagade jag middag till oss alla tre, lasagne till pojkarna och spaghetti till mig. Det verkade som den icke-vegetariska maten blev god eftersom de åt bra av den båda två. Jag hade även gjort fruktsallad dagen till ära, och den smaskade vi på nyss.

Ras sov halva dagen, men det är ju ganska normalt efter att ha rest i 30 timmar. Jag har hunnit fixa i ordning mitt nya rum någorlunda, så det ska nog gå bra. Lite konstigt att ha en hel dubbelsäng för mig själv.

Till Lollo

16.55 Lördag

Och förresten, ett helt eget inlägg tillägnat Lollo: Menar du att översättningen är så katastrofal att det är bättre att läsa den på engelska? Eller att boken är så bra så att man blir lättare gråtfärdig om man läser den på svenska där man förstår precis allting?

Jag har läst fem kapitel hittills, och måste säga att den verkar helt okej än så länge.


Tidigt besök

16.52 Lördag

Klockan 07.20 i morse knackade det på dörren.

Min första tanke var att det var Osa som glömt nyckel, men sen trodde jag det var ett paket till honom (de brukar komma omänskligt tidigt på morgonen), men eftersom det inte var en vardag slog jag bort den tanken också. När jag låg kvar i sängen en stund ringde det på telefonen istället och när jag inte sprang upp och svarade knackade det på dörren igen. Då masade jag mig upp och upptäckte två killar ståendes utanför dörren. Då trodde jag det var någon sorts försäljare eller religösa "inkastare".

Men se det var det inte. Jag fick en smärre chock när jag insåg att det var Ras som kommit, fyra dagar för tidigt och äckligt tidigt på morgonen dessutom. Jag låg ju och sov i det som skulle bli hans rum, och hade alla mina saker utspridda överallt, men han la sig och vilade på soffan medan jag fick fortsätta sova i min säng. Fast det var inte det lättaste. Jag hade blivit så uppstressad av hela situationen så jag somnade inte om förrän vid 9, och vaknade 45 minuter senare. Toppen.

Jag visade i alla fall honom runt i huset och förklarade både det ena och det andra. Jag tog honom även med på en liten guidad tur i samhället här för att visa var han hamnat någonstans.

Han verkar trevlig, och är så där typiskt svensk (blond och blåögd) och naturligtvis från Stockholm, precis som jag gissat. Vadå fördomsfullt att anta att alla svenskar man träffar på i utlandet är stockholmare? Det är ju faktiskt sant att de allra flesta är det. Men vi får väl se hur trevligheten håller i sig. Vi vet ju hur det gick senast jag delade hus med en stockholmsk kille.

Boklån

23.34 Fredag

Le har lånat en bok av mig, och jag kan inte hitta den på hans rum så jag antar att han tagit den med sig till skidåkningen. Och för den som undrar, nej, han kan inte läsa svenska, utan det var en engelsk bok jag köpte i Armidale när jag var där.

Men för att göra det mer rättvist letade jag reda på en bok jag ville läsa bland hans plock, och hittade Twilight. Så nu ska vi se om den är så bra som de flesta säger. Även om jag naturligtvis läser den på engelska.

Sedan ska jag sova, för trots att jag tog en Panodil innan så har min huvudvärk inte gått över. Kanske beror på att jag ätit för många smaskiga jordgubbsmuffinsar?

Ensam fredag

21.05 Fredag

Idag har jag inte sett till Osa över huvud taget (och kommer inte göra förrän i morgon), vilket ibland är skönt. Jag menar inte att han är jobbig eller så, inte alls. Han är jättetrevlig, trots att det finns vissa irritationsmoment ibland, men jag trivs bra med att ha hela huset för mig själv emellanåt också.

Fast helt ensam har jag inte varit idag. Koreanskan som städar här var här med sin 32:åriga son igen och tyckte det var väldigt rent och fint i köket. Jag försöker ju hålla det rent och fräscht, och eftersom det bara är jag och Osa här så går det rätt okej. Det är svårare när Vi och pojkarna bor här också.

Jag har letat lite fler jobb idag, och mer blir det förhoppningsvis i morgon. Annars vet jag inte vad jag ska ta mig till om två veckor.

Förbryllande

21.07 Torsdag

"Jag brukar tvätta kniven direkt eftersom vi använder den så ofta, så det är bättre att ha den ren i lådan."
(3 sekunder passerar.)
"Nej, nej, inte så! Använder du inte diskmedel?? Så här gör alltid jag."

Vad som utspelade sig här var alltså att när jag påpekade att det kunde vara bra att diska kniven i fråga tvättade Osa bara av den med vatten. Han verkade inte förstå att diskmedlet står på diskbänken av en anledning. Jag kände mig väldigt förvirrad. Ibland har jag lagt stekpannan på tork på diskbänken efter att ha diskat den, och Osa har härmat mig med det. Samma sak med grytor. Men nu är alltså frågan om han verkligen diskat dem eller inte.

Tidigare idag när vi var och handlade så frågade han mig någonting om "fast" tvål, han ville köpa det. Men jag sa att vi hade flytande tvål hemma som han gärna fick använda. Trots det upptäckte jag när jag skulle betala att han plockat på sig ett paket om fyra tvålar. Helt i onödan enligt mig, och när vi kom hem visade jag honom vad jag menat.

Ibland blir jag väldigt konfunderad och förbryllad över denna japan.

Shopping, bak och annat

17.27 Torsdag

Herregud vad vi har shoppat. 101 dollar köpte vi mat och diverse andra saker för.

Jag och Osa spatserade bort till Woolworths eftersom vi behövde lite nytt i köket, men jag kan tillägga att de enda grönsakerna vi köpte var en gul och en röd paprika och en gurka. Fast kassörsökan var tvungen att fråga mig vad den där gula saken var. Kul att jag kunde det och inte hon.

Så nu har vi så vi klarar oss ett bra tag framöver förhoppningsvis. Men jag hittade ingen färsk jäst (tydligen så kan man bara köpa det hos en bagare eller i en delikatessaffär, för jag frågade efter det) och ingen vegetarisk färs. Illa, illa.

Idag gjorde jag jordgubbsmuffins igen, och den här gången blev de suuuupergoda! Så att man vill äta upp allihopa i en enda munsbit. Så smaskiga blev de.

Igår, förutom att kolla på Harry Potter med Hee, sjöng vi karaoke. Koreansk sådan naturligtvis. Fast jag sjöng ju bara engelska låtar, eftersom min koreanska är rätt dålig. Men det var kul i alla fall, även om jag nog måste erkänna att det var ett snäpp bättre i Japan eftersom jag och Yas tävlade lite mer mot varandra och rummen var snyggare och proffsigare.

Jag råkade dessutom åka till Chatswood en timme tidigare än planerat. Vi skulle träffas klockan 12, men av någon outgrundlig anledning tänkte jag fel och fann mig själv på plats redan vid 11. Lite korkat av mig eftersom jag hade stannat uppe till 2 natten innan för att rätta en av Osas engelskuppsatser, och gärna hade sovit en timme extra.

Till lunch igår åt jag kimchiris med andra grönsaker, supergott att äta lite äkta koreansk mat igen. Men jag lagade det ju inte direkt själv, utan det var en restaurang som fick göra det åt mig.

Hm, vad mer finns det att säga? Jag har inte varit så bloggaktiv på sista tiden. Inga direkt intressanta inlägg kanske. Får försöka ändra på det.

Men jag kan svara på Lollos kommentar: Jag minns när jag såg Harry Potter nr 1, och jag satt och kommenterade precis allting som inte stämde med boken, men trots det var den rätt okej. I takt med att böckerna blivit mer intensiva och mer innehållsrika eftersom historien trappas upp mer och mer för varje bok, så förlorar filmerna mer och mer. J. K. Rowling är enligt mig ett geni och hennes förmågor kommer inte alls till sin rätt i de senare filmerna. Så som svar på kommentaren: De första filmerna är okej, men de blir sämre och sämre för varje ny perimär.

Harry Potter and the Half-Blood Prince

20.11 Onsdag

Vilken besvikelse!

Kanske beror det på att böckerna är så otroligt mycket bättre än filmversionerna. Böckerna innehåller en intensitet som näst intill helt förloras i filmerna och då speciellt i halvblodsprinsen.

Halvblodsprinsen förresten. I boken spekuleras det hej vilt vem som kan tänkas ligga bakom titeln, men filmen spelar han en mycket betydelselös roll. Hade filmen gjorts utan att ha en bok som utgångspunkt hade titeln säkerligen varit något helt annat.

Vad som dessutom kan tilläggas är att när jag läste boken grät jag. Tårarna flödade och känslorna stormade. Inget av detta skedde i biosalongen. Däremot fick man sig några skratt emellanåt, men jag tycker inte det är det viktigaste i den här berättelsen.

Jag vet ju visserligen precis vad som hända skall och det kanske försämrar filmen ytterligare. Jag vet ju inte hur en "oinsatt" person ser på det hela, men enligt mig var Harry Potter and the Half-Blood Prince inget annat än en besvikelse.


Nytt i kylskåpet 2

17.36 Tisdag

Oh my god!

Idag fick vi en ny frukt- och gröntorder, dvs en stor låda full med allt möjligt. Förra veckan fick vi det här:

Av det har vi (jag) bara använt halva rödlöken, en halv avokado, 1 citron, clementinerna, 4 äpplen, päronet, 1 "äppelpäron", tomaterna, nästan hela lådan körsbärstomaterna, 2 smågurkor, halva påsen snow peas, halva paprikan och jordgubbarna (till mina muffins). Varför vi inte använt mer beror på att vi redan hade en del saker hemma.

Idag fick vi:

11 bananer
10 äpplen
6 apelsiner
2 clementiner
3 småpäron
3 kiwis
2 fikon (tror jag i alla fall, de använde det på RSC idag, men la inte på minnet hur de såg ut)
2 citroner
2 avokados
1 låda jordgubbar
1 grapefrukt (vilket jag kunde ta reda på tack vare google och att det stod "Ruby Blush" på den)
2 lökar
1 rödlök
18 småpotatisar
3 majskolvar
4 morötter
2 minigurkor (zucchini eller något)
1 påse sockerärtor (snow peas, haha)
1 broccoli
1 salladssak (vet inte vilket sorts sallad det är)
1 röd paprika
2 tomater
1 låda körsbärstomater
1 selleri
1 färsk krydda av något slag (luktar inget och smakar inget, hur ska man då veta vad det är för något?)

Vi fullkomligt svämmar över i frukt och grönsaker nu. Speciellt frukt eftersom jag är den enda som äter det. Och eftersom jag hatar att slänga saker så blir det att frossa i det till nästa tisdag, då vi får ännu en order. Jag hade nog föredragit att köpa mina varor själv. Sellerin från förra veckan till exempel har inte blivit öppnad ens. Suck. Och priset på varje låda? 50 dollar. Tur att det inte är jag som betalar.

Det positiva med det är visserligen att jag får tillfälle att vara väldigt kreativ i köket. Det måste man vara om man ska slippa fylla komposten i onödan.

Blöt Billy

14.51 Tisdag

I maj, strax innan jag påbörjade min asienresa, gjorde Billy något som jag inte är säker på att jag berättade för er här på bloggen.

Jag var inne i badrummet och borstade tänderna eller något, och Billy svassade runt mig som vanligt, något jag inte tänkte på direkt. Förrän det splashade till och en väldigt förvånad och stirrig katt försökte klättra upp från toalettstolen!

Han hade alltså hoppat rakt in i vattnet (som tur var så var det relativt rent i toalettstolen), så jag fick slänga in honom i duschen och försöka få honom någorlunda ren. Men som ni vet så skyr de flesta katten vatten, och speciellt Billy. Han avskydde det verkligen, men så går det om man busar.

Så här såg han ut efteråt. Dränkt katt på hög nivå.




Elsäng

23.33 Måndag

Elektriska lakan, det är något det.

Tänk er själva hur mysigt det är att krypa ner i en varm säng när kylan biter tag i en. Härligt!

Fast å andra sidan, det är ju inte direkt minusgrader här, men man kan väl få unna sig lite lyxvärme ändå? Det är ju trots allt vinter här nere. Mitt i juli.

God natt!

Lärarlek

18.37 Måndag

Jag har börjat göra något jättekul. Mina lärarådror fullkomligt svämmar över av glädje över att få användas.

Det handlar såklart om Osa och hans engelska.

Han har börjat skriva små miniuppsatser på mitt initviativ och som jag rättar åt honom. Det är superroligt att kunna hjälpa honom och försöka förklara för honom på ett sätt så att han förstår.

Första "uppsatsen" skrev han igårkväll och jag gav honom ordet "Green" så att han kunde tolka det som han ville. Han skrev väldigt intressant om miljöförstöring. Bara helt kort, men ändå väldigt bra. Idag skrev han om Billy (fast han trodde att det stavades med V, haha) och det blev en vääääldigt underhållande liten sak där han skrev att han hatar djur men tycker att Billy är söt när det verkar som om att han saknar Osa ibland.


Hur som haver, det är kul att vara till lite nytta också.

Någon som har några roliga idéer till kommande uppsatser?


Fruktansvärt hemskt

23.13 Söndag

Efter att ha gjort något fruktansvärt tänkte jag gå och lägga mig. Jag är rätt trött nämligen.

Vad det fruktansvärda är?
Att ha dissat Rove (säsongsavslutningen!) framför The pursuit of happyness. (Det skulle visst stavas med y, dumma filmmakare som inte kan stava ordentligt.)


I väntan på USB

17.48 Söndag

Åh, vad jag saknar paint.net! Jag vill kunna pussla med mina bilder så jag inte behöver lägga upp fem miljoner bilder på bloggen istället för bara en.

Jag hoppas verkligen att B har skickat med det på USB-minnet som just nu befinner sig någonstans mellan Sverige och Australien. Förhoppningsvis på södra delen av jordklotet så det kommer fram snart.

English Breakfast

12.54 Söndag

Idag gjorde jag förresten en riktig English breakfast eftersom jag gick upp så sent. Baked beans, scrambled eggs och toast med jordgubbsjam, plus några minitomater. (Haha, vilken språkblandning det blev där!) Det var bara baconet som fattades, men det äter jag ju inte ändå.

Det var i alla fall gott och påminde mig om helgfrukostarna där hemma. Ja, vi är en rätt konstig svensk familj som äter engelsk frukost.

Harry Potter är bokad

12.51 Söndag

På onsdag smäller det. Harry Potter och halvblodsprinsen på vita duken! Eller egentligen ska jag väl säga Harry Potter and the half-blood prince eftersom jag ser den utan svensk text, men det spelar absolut ingen roll, för vet ni vad? Även om ni där hemma också skulle se den på premiären så kommer jag ändå att se den före er eftersom jag ska se den klockan 14.00. Då är klockan bara 6 på morgonen där hemma, så tji fick ni! Rätt smidigt att vara i Australien och leva i framtiden ibland.

Plus att jag ska gå och se den i Chatswood med Hee. Har inte sett henne på två månader nu.


Manly-minnen

17.15 Lördag

Idag tog jag en tur till stranden, något jag egentligen tänkt göra igår, men det blev uppskjutet till idag istället. Det blev min favoritstrand i Sydney, Manly.

Bussbiljetten dit kostar 4,20 men chauffören mixade upp min betalning. Jag betalade 20,20 och fick tillbaka en 5-dollarssedel och 8 st 2-dollarmynt, sammanlagt 21 dollar. Bra deal tyckte jag! Det är ju inte varje dag ma får betalt för att åka buss.

Jag spenderade för övrigt ungefär två timmar på stranden, gående i solskenet och i mina minnen. Ett väldigt trevligt avbrott från att bara gå hemma och ha tråkigt.

Mixerminnen

19.58 Fredag

Hur kan MasterChef Australia påminna mig om min au pair-tid i Spanien?

Jo, de anväde sig av en exakt likadan supermixer som Mamma Alv alltid använde sig av! Gamla goda minnnen..

Bästa vänner

14.46 Fredag

Billy är helt galen. Jag trodde han hade slutat vara en kattunge som hoppar upp på allting, men checka in busfröt där han ligger och myser.



Katt + Undulat = Bästisar ??

Linssoppa

14.39 Fredag

Jag kan inte hålla mig från alla dessa matinlgg. Jag måste ju visa världen mina "kunskaper" i köket. Idag blev det ännu ett RSC-recept, de har så många enkla och intressanta recept, så det bara blir så. Dagens rätt blev således en Anna-variant av Parsnip and lentil minestrone men jag bytte ut palsternackan till potatis, och det gick lika bra. Jag bytte även ut timjan till persilja och lagerblad till basilikablad. Dessutom fick den gröna paprikan bli en halv röd och en halv gul istället, dels för att jag inte hade någon grön, och dels för att den blev mycket färggladare så här. Eller vad tycker ni?



Det enda som stämde med receptet var alltså linserna, tomaterna, löken (för visst finns det ingen lök som heter "brun lök", det måste väl vara gul lök de menar va?) och vitlöken.

Till efterrätt har jag ätit massa choklad. Det råkade bara bli så eftersom städerskan och hennes son (som hon ville para ihop mig med, men han var visst 32) var här och bland annat städade kylskåpet så att jag var tvungen att flytta tillbaka maten där jag ville ha den. Och ja, chokladen bara råkade ju stå där framför ögonen på mig, så då var ja ju tvungen att äta lite kexchoklad, toblerone och daim. Det var ju inte mitt fel!

Undulat

12.11 Fredag

På begäran från Sara kommer här några bilder på undulaten Sky. Jag tror det är en kille, men jag är inte helt säker.








Aussie TV

20.17 Torsdag

Jag blir så trött på australiensisk TV.

TIdigare har jag klagat på alla dessa reklampauser. På en halvtimme är det minst tre reklamavbrott, men ofta många fler än så. Pauserna är dessutom alltid superkorta, så det är knappt att man hinner gå på toa om man skulle behöva det. Men det jobbigaste av allt är alltså antalet kissepauser i alla program.

Nu har jag även kommit till det stadie då det är dags att klaga på något annat på TV: förseningar. "Ten" som är den kanal jag oftast tittar på brukar vara rätt punktliga, medan "Seven" är helt omöjliga med sin tidshållning. Jag tittar just nu på Ghost Whisperer, hela 30 minuter senare än TV-guiden utlovat. Igår tittade jag på något annat, som började en kvart försenat.

Behöver jag säga att det är irriterande?

Tråkig torsdag

17.46 Torsdag

Idag har jag varit lite duktig och städat undulatens bur. Tråkigt men måste väl göras det också.

Dessutom har jag satt ut soptunnan eftersom det är tömning i morgon. Så duktig jag är som kommer ihåg sånt.

Jag har även hittat nya recept jag vill testa, bland annat en linssoppa, men till den skulle man visst ha palsternacka, färsk timjan och lagerblad, så jag ska nog improvisera ihop något liknande i morgon eftersom jag inte orkar gå och köpa det.

Osa låg som vanligt och sov i soffan hela eftermiddagen. Undrar om han över huvud taget sover på nätterna eftersom han sover så mycket på dagen.

För övrigt är jag rätt uttråkad. Inget nytt på jobbfronten, trots att jag letar för fullt på Internet. Så vi får väl se vad som händer.

Engelsklektion

21.05 Onsdag

Ikväll har jag haft en liten engelsklektion med Osa. Han är ju som jag skrivit tidigare inte helt lätt att förstå emellanåt, och ikväll har vi försökt ha ett längre samtal om hur man säger vissa saker på engelska. Han vill verlkligen lära sig ordentligt, och det är lika frustrerande för oss båda när han inte lyckas göra sig förstådd. Men jag uppmuntrar honom för fullt även om mitt tålamod och förståelseförmåga pressas å det yttersta. Fast det är ju det som är kul

När vi till slut fått fram vad det är han vill ha reda på så är lättnaden enorm. Han sa att han blivit erbjuden att bo på ett annat ställe för halva priset av vad han betalar nu, men han har valt att stanna kvar för att kunna öva sin engelska mer. Problemet är bara att Ry och Le och speciellt Vi pratar alldeles för fort för att han ska lyckas snappa upp något av värde. Så därför får jag göra så gott jag kan för att han ska få ut något av sin vistelse här.

Mer Mat

19.30 Onsdag

Dags för något jag inte bloggat om länge: Mat!

Nej, det var väl en underdrift. Det har verkligen blivit rätt mycket sånt på sistone, men så blir det när man inte har annat att skriva om, plus att man ju blir så inspirerad av Ready Steady Cook och MasterChef Australia.

Ikväll blev det  Pasta with mushrooms and semi dried tomatoes, ännu ett recept från RSC alltså. Jag hade planerat det i förväg, så därför hade jag allt som behövdes; Svamp (de schweiziska bruningarna), halvtorkade tomater, oliver, vitlök, pastasås och färsk basilika. Svampen tillsammans med vitlöken skulle ungsstekas och resten blandas ihop i en gryta. Så det var ett väldigt enkelt recept, men väldigt gott!



I eftermiddags bakade jag också. Det var länge sen jag gjorde det, och jag försökte mig på äkta jordgubbsmuffins. De ser inte så värst vackra ut eftersom formarna var alldeles för små. Men goda blev de! Jag letade reda på receptet på Internet på engelska, eftersom jag var tvungen att använda mig av "self raising flour" istället för bakpulver. Det är nämligen rätt ovanligt med bakpulver här har jag märkt. Dessutom blandade jag i massa jordgubbsbitar och mos i dem. Blev smaskigt.



Jag vill även tillägga att Osa uppskattade båda mina köksskapelser väldigt mycket.

Sockerärtssallad

14.48 Onsdag

Ready Steady Cook är verkligen mitt favoritmatlagningprogram. Det är kvickt, intressant och roligt. Underhållning på hög nivå. Dessutom har de sin hemsida med en mängd recept de lagat på TV, och idag gjorde jag ett av dem för första gången.

Pea salad with pine mushrooms and candied lemon.

Fast jag visste inte vad pinjesvampar var för något så  jag köpte schweizisika brunsvampar (direkt översatt från Swiss Brown mushrooms) istället, men det gick bra det också. Dessutom köpte jag färsk basilika, gräslök och persilja. Jag stekte svampen med vitlök och kokade mina sockerärtor (snow peas alltså, det var det jag lutade åt att det betydde, men jag var inte säker) tillsammans med lite citronskal. De sistnämnde kanderade jag som slutknorr.

Faktum är att det blev rätt gott, även om jag var lite snål med svampen, och så här såg det ut:





Jag borde kanske byta bloggens namn till Min mat i Australien istället för Mitt liv i Australien.


Nytt i kylskåpet

20.40 Tisdag

Inget nytt intressant som hänt ikväll.

När frukt- och gröntkillen kom i eftermiddags blev jag minst sagt förvånad över hur mycket lådan faktiskt innehöll, även om det fanns en del som jag inte hade köpt själv om jag fått välja. Vad sägs om:

1 lök
1 rödlök
5 röda potatisar
1 sötpotatis
1 ingefära (tror jag i alla fall, tack vare Ready Steady Cook)
2 avokados
2 citroner
5 apelsiner
3 clementiner
10 äpplen
1 päron
4 äpple/päron (är nog päron men påminner om äpplen väldigt mycket)
4 morötter
2 tomater
1 låda körsbärstomater
3 små gurkor alternativt något liknande
1 påse sallad
1 påse snöärtor(vet inte om de heter så på svenska, men tack vare RSC ännu en gång, så tror jag att det är så de heter på engelska, snow peas alltså)
2 broccolis
1 stor röd paprika
1 halv pumpa av något slag
1 låda jordgubbar

Så, det var fruktlådan för idag. Så nu finns det lite mer att leka med i köket i alla fall.

Svensk info

16.24 Tisdag

Idag har det inte hänt mycket, och det är väl därför det inte blivit något bloggande förrän nu. Jag har precis smällt i mig en stor tallrik frukt bestående av apelsin, banan och äpple, så nu är jag proppmätt. Men idag ska vi förhoppningsvis få hit en order ny frukt och grönsaker, även om den inte kommit än.

Så i brist på annat, för inget nytt har hänt på jobbfroten, har kollar runt, men det har inte kommit några nya annonser, tänkte jag berätta om svensken som kommer komma hit.

Han heter Ras, är 17 år och ska gå på high school i grannförorten här. Jag vet inget mer om honom egentligen, men jag är säker på att han kommer bli överraskad när han kommer hit. Han kommer nämligen den 22:e och familjen kommer tillbaka den 27:e, så det kommer bli jag som får ta hand om honom nu i början. Han hade dessutom skrivit att han vill komma in i familjen som en familjemedlem och inte som bara en utbytesstudent, så tja, att komma in i en familj där det bara finns en svensk och en japan, det blir nog rätt intressant för honom.

För övrigt kan jag meddela att jag sitter i vardagsrummets ena soffa och tittar på Friends medan Osa ligger och sover i den andra. Spännande va?

Pasta

20.21 Måndag

Här kommer bilder på lite smaskig pasta.

Den här gjorde jag själv till lunch härom dagen. Mumsigt.



Och ikväll fick jag äntligen smaka på Osas kokkonst när han gjorde sin pastaversion till mig. Det konstiga var bara att när jag ätit upp min portion var han inte ens färdig med sin egen. Han är minst sagt lite underlig, om än trevlig. Och maten var god också.


Fotvärme

17.35 Måndag

Så här ser det förresten ut på mina fötter för tillfället. Har man inga gosiga mockasiner får man ta det som värmer näst bäst.



Synd bara att tårna är lite för korta för att det ska passa ordentligt.

Telefon(o)tur

17.27 Måndag

Usch, idag har jag gått och varit nervös hela dagen. Jag gillar nämligen inte att behöva ringa folk jag aldrig pratat med. Men någon gång borde vl den skräcken gå över tycker jag.

Folket jag ringde var tre jobbagenturer, för jag hade hittat tre annonser på Internet där de sökte så kallade Station hands, vilket innebär att jobba på en stor gård med boksap och sånt där. Alla jobben är i Queensland, inte i Northern Territory som jag helst vill till (för att det är varmast där just nu), men jag hade bara "tur" med ett utav dem. Den första tjejen jag pratade med gav mig en e-mailadress till vilken jag skulle skicka mitt CV, medan den andra sa att man var tvungen att vara australiensisk medborgare och den trejde sa att de krävde mer erfarenhet. En veckas Jackarookurs är inte speciellt mycket att skryta med.

Så jag har skickat iväg mitt CV och så får vi se vad som händer. Har jag tur hör de av sig, och gör de inte det får jag fortsätta leta. Det tänker jag ju göra i vilket fall som helst, men ändå. Man kan ju hoppas på att de hör av sig.

Visserligen låg den här farmen mitt ute i ingenstans, minst 15 timmars bildfärd från både Brisbane och Carins, så tja, vi får väl se vad som händer.

Törnfåglarna

09.53 Måndag

Igår kväll läste jag ut min bok, Törnfåglarna. Egentligen ville jag inte läsa ut den så fort, eftersom jag nu inte har något att läsa, men den var så bra så jag kunde inte slita mig.

Det som var extra roligt, och anledningen till varför Mammica skickade den med mig, var att den utspelar sig i Australien. Flera av ställena som nämns i boken känner jag till, och inte bara de stora städerna som Sydney, Brisbane och Cairns, nej, även små "hålor" som Dubbo (en av deltagarna i So you think you can dance kom därifrån), Ingham (i Ready Steady Cook kommer alltid kycklingen från Ingham), Palm Beach och Avalon (i närheten av där vi campade i julas, och jag har varit på båda ställena), Manly (som ju är stranden jag brukar åka till när det är varmt) och till slut Neutral Bay (min grannförort där jag varit femhundra gånger) och Cremorne (där jag ju bor). Även platser inne i Sydney som jag vet exakt var de ligger nämns så som Elisabeth Street och Martin Place. Kändes rätt kul att läsa om det.

Men nu är boken slut och jag känner som vanligt det stora tomrummet som dyker upp efter att ha avslutat en bra bok. Vad kommer nu?

Matkommunikation

14.40 Söndag

Det är lite svårt att förstå sig på Osa ibland. Hans engelska är inte superbra och det gör att jag inte sällan missförstår eller inte alls förstår vad han menar. Han kom nyss och frågade mig om jag var hungrig, för han hade gjort lunch. Men han hade bara gjort mat till sig själv, så jag förstod inte alls vad han menade.

Jag själv frågar ju honom innan jag gör mat om han vill ha också. Hade han kommit tidigare och frågat om jag var hungrig för att han tänkte göra lunch så hade jag ju inte tackat nej, men nu kändes det bara konstigt eftersom jag inte fattade om han menade att han kunde göra mat till mig också. Och det är komplicerat att få en förklaring tack vare hans bristande engelska.

Det här kommer nog bli tre konstiga veckor.

Pannkakor

20.32 Lördag

Det blir visst vldigt mycket matinlgg just nu, men det beror endast på att jag är så stolt över mina resultat. Checka bara in mina vackra pannkakor jag gjort ikväll.



Men den här blev den roligaste. Ser ni vem den påminner om?


Lunchbild

16.51 Lördag

Idag gjorde jag en lite improviserad lunch till mig. Kokt ris med röda bönor, halvkrossade tomater, stekt sparris och importerad svensk curry. Faktiskt väldigt smakskigt. Speciellt trevligt att ha någon annan krydda än bara en grön kryddmix som är i princip det enda som finns i det här huset.


Lördagstänk

12.50 Lördag

Idag blev jag väckt klockan 9. Så sent har jag inte sovit utan att behöva gå upp för att gå på toa eller något på länge. Så skönt. Fast det hade ju såklart varit ännu bättre om jag fått vakna av mig själv.

Klockan 9 knackade det brutalt på dörren. Jag valde att försöka strunta i det, men när knackandet ihärdigt fortsatt i fem minuter gav jag till slut upp och gick upp i pyjamas och öppnade dörren. Det var ett paket till Osa som jag var tvugnen att signera för att han skulle få det, eftersom han själv inte var hemma.

Vi ringde mig medan jag var i duschen. Hon lämnade ett meddelande och sa att hon visst glömt lämna pengar till mig som jag kan köpa mat för, vilket jag ju redan märkt såklart. I torsdags var hon nämligen och köpte lite mat, med betoning på lite, till oss. Det hon köpte var sex lite mjölk, en liten låda körsbärstomater, två knippen färska sparrisar, en påse sallad, en påse färdigblandad grekisk sallad, två påsar ris, två påsar pasta, en paket flingor, två minipizzor, en liten större pizza, en påse frysta pommes frites och en förpackning lammkotletter. På tisdag kommer en order med frukt och grönsaker, men förutom det har vi alltså inte så mycket att klara oss på i tre veckor. Så därför får jag nog gå och shoppa lite mer mat så småningom.

Den där bananflugan surrar fortfarande omkring här. Ganska irriterande.

Tortilla de patatas

20.34 Fredag

Ikväll gjorde jag middag till mg och Osa. Det blev spansk Tortilla de patatas och för första gången blev den riktigt lyckad. Den smakade såklart inte som en äkta spanska tortilla, men den var helt klart min bästa. Potatisen var mjuk och god och äggen var på min sida. Jag fick visserligen använga hela sex ägg eftersom stekpannan var så stor, men det var nog lika bra eftersom Osa verkade gilla den. Han åt halva och frågade om han fick äta upp resten (för jag åt inte hela min halva) till lunch i morgon. Och såklart får han det, jag är bara glad om han gillar vad jag lyckas åstadkomma.

Här kommer två bilder på min vackra kulinariska smakupplevelse.




Putt

16.11 Fredag

Jag blev plötsligt väldigt putt på Ry. Han har gjort min tre veckor långa vistelse i det här huset till en mycket potentiell pina.

Vad han gjort? Tagit med sig sitt PlayStation till skidåkningen! Hur ska jag nu överleva utan Guitar Hero??

Ensam hemma

14.23 Fredag

I skrivande stund sitter jag och tittar på Ready Steady Cook, mitt absoluta matlagningsfavoritprogram. Jag har som vanligt sällskap, men inte av vem som helst, nej, det är en liten bananfluga som irriterar mig mitt framför ansiktet. Den (om det nu är samma som återkommer) surrar alltid runt mig när jag sitter och tittar på TV. Jättejobbigt faktiskt.

Innan idag kom det en koreanska hit, och det var inte Hee. Den här heter Sara (ja, jag antar att hon har ett annat koreanskt namn också) och jobbar tillsammans med Vi på sjukhuset, men hon har också en liten städfirma och Vi har anställt henne för att komma hit en gång i veckan och städa. Det behövs verkligen, och nu behöver ju inte jag bekymra mig över att det ser hemskt ut här hemma. Hon var i alla fall väldigt trevlig och avslöjade att första gången hon kom hit belv hon chockad över hur hemskt det såg ut, för då hade jag ju inte varit här på ett tag så jag kan tänka mig hur det såg ut. Sedan slängde hon TV-guiden som låg här på bordet, så den fick jag rota fram igen eftersom vi inte får någon ny förrän på söndag.

Ry var förresten väldigt söt igårkväll innan han skulle sova. Han kom in i mitt rum och frågade om han fick lov att väcka mig innan de skulle åka i morse, och det fick han såklart. Därför blev jag väckt strax efter fyra inatt nr de skulle åka. Lilla söt-Ry.

Och nu är det bara jag och Osa kvar i hushållet. Eller ja, han går ju i skola på dagarna, så det är mest jag. Men det är bara skönt. Och hade det varit lite varmare i huset hade det varit ännu bättre.

Rumsfördelning

16.46 Torsdag

Det ska eventuellt komma en svensk kille och bo hos oss om två veckor. Ska bli spännande eftersom det bara är jag och Osa som kommer att vara hemma. Något som är ännu mer spännande är hur vi ska lösa rumsfördelnigen här i huset.

För den oinsatte läsarenkommer här nu en liten beskrivning på hur det sett ut tidagare.

Början av december till slutet av februari: Pojkarna och Vi delade på ett sovrum. Hee hade ett eget rum, och det hade även den tyska au pairen som sammanlagt bodde här i ett halvår. När jag kom fick jag mitt eget rum också.

Slutet av februari till början av mars: Allting som vanligt, fast Le flyttade till au pairens rum, eftersom det egentligen var hans från början. I början av mars åkte jag till hästgården (o, ve och fasa vilka hemska minnen därifrån!) och lämnade mitt rum ledigt.

Slutet av mars till början av april: Allting var precis som när jag lämnade huset för hästgården, jag hade mitt gamla kära rum igen.

Början av april till början av maj: Vi fick tillökning i familjen i form av Osa. Han fick överta mitt rum och jag lämnades till att sova i vardagsrummet. Det gick rätt bra, även om jag blev väckt av Rys papperbollar som kastades i huvudet på mig ett par gånger. Sedan åkte jag ju som bekant till Japan, Hong Kong och Sverige.

Slutet av juni till idag: Hee har lämnat huset, och jag har lämnat vardagsrummet och tagit över hennes rum. En jättebra känsla att ha ett eget rum igen där man kan stänga in sig lite bättre än bakom en soffa.

Så ja, kommer den där svensken hit så blir det antagligen så att jag får sova i vardagsrummet igen. Om jag inte lyckas få ett farmjobb tills dess och fly fältet. Jag har faktiskt letat lite jobb idag, även om jag inte skickat iväg några ansökningar, men det kommer nog snart.

Mysbilder

15.00 Torsdag

Nu är jag proppmätt efter att ha gjort potatismos, morötter och röda bönor. Precis som ni kan se här:



Det ser väldigt tråkigt ut, jag vet, me med lite ketchup var det faktiskt rätt okej. Det som fattades var ju såklart salladen, men i det här huset är det svårt att hitta någon. Inte ens en liten tomat fanns här. Så då får man försöka överleva ändå.

Jag tänkte även bjuda på två bilder på den bedårande Billy. Han har vuxit jättemycket och ser inte direkt ut som den kattunge han fortfarande är, men han är min lilla sötnos ändå.




Stort slöseri

10.32 Torsdag

För första gången slapp jag vakna klockan sex i morse. Fast å andra sidan vaknade jag vid två, men lyckades somna om direkt, och en gång till vid halv fem, men då var jag uppe på toa och somnade om efteråt. Efter det vaknade jag inte förrän halv nio. Rekord!

Sedan dess har jag hunnit med att äta frukost, tvätta en omgång tvätt som nu är inne i torktumlaren, starta en ny tvätt samt få proppen att gå.

Något som också stör mig i den här familjen är slöseriet, bland annat med tvätten. De använder aldrig samma kläder två gånger i rad, inte ens pyjamasar. Det innebär att det ständigt ligger tvätt i tvättkorgen, och standard är två omgångar tvätt varje dag. Sedan klagar ju Vi på att hon har massa räkningar, men hon verkar inte inse hur man sparar. Nej, istället går hon och köper en helt ny iPhone (hon kom hem med den igårkväll) och verkar helt seriöst fundera över att köpa en ny TV. Vissa människor förvånar mig verkligen.

Dessutom slänger hon ju ut oändligt mycket pengar på pojkarna. I julklapp fick Ry Guitar Hero, eller ja, World Tour, eftersom trummorna och allting ingick. När Le skulle till Schweiz för att tävla med sin skidåkning i februari åkte hon själv med, trots att biljetterna inte direkt är billiga. Ry har nyss fyllt år, och ska få en snowboard i present. Enligt honom har hon sagt att priset spelar ingen roll, så länge det inte överstiger 2000 dollar, alltså ungefär 10000 kr. Och nya pjäxor har han också fått.

Billy var ju förresten inte heller helt billig. Jag tror de betalade 600 dollar för honom, och då tillkommer ju hans mat- och veterinärkostnader också. Och det var främst Ry som tjatade om att skaffa ett nytt husdjur.

Jag tycker egentligen inte att hon har rätt att klaga på dyra räkningar när hon så tydligt lägger pengarna på andra saker. Eller har jag fel?


Familjeliv

19.00 Onsdag

Den här familjen slutar aldrig att förvåna mig.

Lite tidigare åkte de iväg för "trampolining". Jag har ingen aning om vad det egentligen är, men jag antar att det är att de hoppar stutsmatta, men jag vet som sagt inte. Jag skickade med min kamera så att Vi kunde filma dem, för trots att jag blev erbjuden att följa med så tackade jag nej. Jag tror nämligen att risken att jag blir uttråkad är rätt stor.

Men vad jag skulle säga var i alla fall att de lämnade huset i största möjliga energifrbrukningsmöjlighet. Två TV-apparater påslagna och lamporna tända i alla rum, inklusive toaletten. Inte konstigt att elräkningen skjuter i höjden. Men sedan har hon nämnt att Hee hade på elementet i hennes rum (vilket numera är mitt rum) så att det blev en bastu här inne, och att det var det som gjorde elräkningen dyr. Själv tycker jag ju att det är bättre att slippa frysa än att ha på en TV som inte blir tittat på. Eller har jag fel? (Sen kanske Hee hade lite För hög värme på, men det är en annan femma.)

Så i alla fall, nu är jag helt ensam hemma igen. Vilket jag varit hela dagen. Japanen har inte kommit hem än, han har lite konstiga tider för sig, och man vet aldrig riktigt när han befinner sig i huset.

Jag kan förresten dra lite fakta kring familjen jag bor hos, för den som glömt bort, och för eventuella nya läsare som tillkommit.

Vi - Mamman i familjen.
Le - 13 år, men fyller 14 i december. En rätt typisk tonårspojke som gillar att vara lite uppkäftig och att ge order till alla andra. Men egentligen är han en rätt trevlig liten kille ändå.
Ry - Har nyss fyllt 12 och är ett riktigt charmtroll. Jag kommer väldigt bra överrens med honom. Vi har spelat åtskilliga timmar Guitar Hero tillsammans, och han älskar att babbla och visa mig saker.
Billy - Kattungen i huset. Ett annat stort charmtroll och något av det gulligaste som finns.
Osa - Den 24:åriga japanen som bor hos oss och pluggar engelska på dagarna.

En annan som också nämns i bloggen ganska frekvent är Hee, koreanskan som fyllde 17 för inte så länge sen och som bodde hos oss tidigare och är en av mina bästa vänner här nere. Alldeles nyligen flyttade hon dock till en annan familj och jag har fortfarande inte träffat henne sedan jag kom tillbaka.

Och nu ska jag titta lite på Masterchef Australia medan jag Skypar med dem där hemma.

Blåsproblem

10.25 Onsdag

Ibland bestämmer sig min kropp för att följa ett visst mönster. Som nu till exempel.

Förra natten gick jag och la mig strax efter tio, jag var ju tvungen att läsa lite min bok innan jag somnade. Och i morse vaknade jag strax efter fem, eller runt halv sex, och behövde gå på toa.

De två tidigare kvällarna har jag somnat lite senare, men också vaknat lite senare, för att min blåsa skrikit ut att den behövde tömmas.

Jag har tidigare drabbats av samma sak, alltså att jag vaknar innan jag sovit färdigt, endast därör att jag behövt lätta på trycket. Varför blir det så att kroppen följer samma mönster, trots att jag vet att jag kunnat vänta ett par timmar med att gå på toa? Jag vet inte riktigt hur man kommer över det, men tidigare har jag valt att försöka somna om utan att gå upp, och jag tror det fungerade någorlunda bra. Det är nämligen rätt jobbigt att behöva gå upp klockan sex på morgonen varje dag när man egentligen inte behöver det.

RSS 2.0