Nya resplaner

16.45 Lördag

Nu händer det saker. Så mycket att jag inte vet hur jag ska få plats med allt. Eller rättare sagt, så mycket att jag inte vet vad jag ska skriva.

Jag ska till Uluru/Ayers Rock och Kings Canyon med fransosen idag. Jag har bott i hans van hela tiden och vi kommer väldigt bra överrens (till och med när vi befarade att vi fått in Bed Bugs i bilen eftersom jag fått femhundra tusen bett på främst armarna, men det var tydligen en engångsföretelse som kommit från vandrarhemmet, för efter det har vi inte haft några problem) så vi har bestämt att vi ska åka dit tillsammans och sedan åka norrut till Katherine och Darwin.

Här finns inga jobb och min tid tickar iväg allt för fort. Så förhoppningsvis hittar jag något där uppe.

Jag tänkte berätta för er hur en vanlig dag sett ut på campingplatsen. Vi vaknade vid 9-10-tiden vanligtvis, åt frukost (antingen crepes eller wheatbix som är en sorts flingor i regtangelform som löses upp i mjölkpulvret och vattnet, och en dag åt vi croissants (ehm, jag övar för fullt på min franska) och chokladbröd, äkta fransk frukost). Fransosen, vars namn för övrigt är Seb och som är 21, började jobba 11.30 och jag hade "min" van helt för mig själv. Jag umgicks med britten, som också heter Seb men som är 30, en israelisk kille som heter Oren och en tysk/grekisk tjej som heter Maria. Jag har lärt mig ett israeliskt kortspel som heter Janiv och jag har spelat bort ett par öl i det. Men jag fullkomligt älskar det spelet.

Seb kom "hem" strax efter 15 och tja, efter det gjorde vi inte så mycket. Lagade middag senare och umgicks med de andra människorna på campingplatsen. Det har kommit och gått lite folk där och nu ska hela vårt lilla gäng skiljas åt. Sorgligt, men så är det.

Min mobil fungerar inte längre. Igår slutade skärmen visa sig och valde att bli helt blank. Jag frågade i två affärer idag om de kunde fixa mobiler, men det skulle ta två veckor, och jag har inte tid för det. Så nu använder jag Sebs extramobil. Mitt sim-kort fungerar men jag har inga nummer på det, så jag kan inte höra av mig till någon. Lite surt. Kanske att jag kan fixa den när jag kommer till Katherine eller Darwin.

Hm, vad kan jag mer säga. Jag har trivts väldigt bra här, men det beror nog främst på att jag kommit så bra överrens med alla jag träffat. För egentligen har jag ju inte gjort så mycket i Alice Springs. En fredagskväll var jag faktiskt ute med Oren och Seb, och vi hade väldigt trevligt. Och igår var vi fyra på campingplatsens pub för att "fira" att vi skiljs åt. Men mer än så har jag egentligen inte gjort tror jag. Eller så har jag bara för mycket att tänka på just nu för att kunna minnas. Vi har nämligen massa att förbereda inför vår Uluru-Kings Canyon-tripp. Mat för en vecka, och 30 liter vatten för vandringen. Plus massa andra detaljer. Det är inte lätt att leva på vägen. Men kul är det!

Jobb på gång?

19.19 Torsdag

I morse blev jag väckt av ett telefonsamtal från en kvinna som ställde massa jobbrelaterade frågor till mig.

Igår var jag nämligen inne på ett ställe som heter Landmark och fyllde i mina uppgifter där för att de skulle faxa vidare dem till massa farmer. Och kvinnan som ringde i morse skulle tydligen skicka vidare den nya informationen till "the manager". Men jag vet inte om hon jobbade på Landmark eller på en farm. Men man kan ju hoppas att det leder till att jag får ett jobb någonstans.

För övrigt är det rätt okej. Idag har det regnat hela dagen, så jag somnade i fransosens van när han var på jobbet i 3,5 timmar. Jag sov där förra natten, och det var skönt att slippa tältet eftersom det regnade och blåste en hel del.

Vi ska antagligen göra tacos ikväll, och igår gjorde jag spansk Tortilla de patatas. Blev rätt okej faktiskt. Och vilken sekund som helst dör mitt batteri i datorn. Så det här får räcka för dagens McDonald'sbesök.

Jobbsök

14.44 Onsdag

Idag har jag varit lite effektiv på jobbfronten igen. Skickat iväg sex online-ansökningar till olika farmer, varav fyra av dem jag kontaktade i juli när jag sökte jobb. Men det skadar ju inte att kontakta dem igen, nu när jag kan skriva att jag faktiskt har lite erfarenhet också.

Jag sitter för övrigt på McDonald's just nu, men ska snart gå iväg och handla mat och sedan bli upphämtad av fransosen för att återvända till campingen.

Tjipp och hej på er!


Kommentarsvar

09.09 Onsdag

Jag gick upp lite tidigare idag, så jag hinner faktiskt med ett litet snabbt inlägg.

Svar på Mammicas kommentar:

Hästarna på bilderna är vilda, de går alltså inte att använda som ridhästar just nu. De är en korsning mellan arab, perser och quarter, vilket innebär att de är fruktansvärt bra hästar om man bara skulle fånga och rida in dem.

Bilden på mig längst ner är på en swag, det stämmer. Jag upptäckte också att jag glömt lägga in två bilder, så nu kan ni se en extrabild på swagarna och en på vårt stock camp.

Var mulltoan fanns har jag ingen aning.

Så, det var det det. Nu ska jag snart gå och checka ut och äta frukost. Magen kurrar lite.

Tisdag igen

22.18 Tisdag

Egentligen borde jag nog sova, för jag har huvudvärk och är trött. Men jag har mer saker jag måste ordna med innan jag lämnar vandrarhemmet och gratis Internet i morgon. Jag ska tillbaka till campingplatsen nämligen, billigare så.

En sak till med mitt namn. Här på vandrarhemmet går jag under namnet Emma, eftersom han trodde jag sa det när jag ringde. Och dessutom vägrar de uttala mitt efternamn på rätt sätt. Supertrevliga killar som jobbar här, så vem vet, jag kanske kommer tillbaka snart igen.

Jag vet inte när nästa inlägg kommer, så tills dess, håll till godo med alla bilder.

Mt Denison - Bilder

Jag ber om ursäkt för att bilderna inte är speciellt organiserade, men jag tyckte det var bättra att publicera dem lite rörigt än inte alls.



Här är huset som jag och Kata och Katie bodde i. Plus mitt rum. Plus lite bilder från gården.

       



Och här är blandade bilder från gårdsarbetet. Det fick bli ett litet kollage, jag orkar helt enkelt inte sortera ut dem och skriva om dem alla enskilt. Ta en närmare titt på bilden med mig i bikini. Jag håller på och stoppar fingarna i en tjurtestikel för att ge ena hunden sin medicin. Mysigt värre.

                              

Min födelsedag. Kata hade gjort en supersmaskig tårta. Och en bild på vårt chillirensande. Och en bild på vårt postplan som kom en gång i veckan.

   


Här kommer massa bilder från "the mustering". Se och lär.

                                 
 

 



Och den bästa bilden av dem alla:




Hur coolt är det inte att de hade en svensk kartong på gården??

Tisdag

15.57 Tisdag

Nu har jag som ni ser lagt upp en hel drös med bilder från helgens strapaster och bravader. Egentligen borde jag lägga upp lite bilder från Mt Denison också, men efter att ha suttit med bilderna i fyra timmar i sträck känner jag mig inte så himlans motiverad. Får se om jag tar tag i det lite senare ikväll istället.

Något som jag glömde nämna i tidigare inlägg var att när vi bokade vår helikopter tur blev jag överraskad så det smällde om det. Mitt efternamn är nämligen helt omöjligt att uttala på engelska och för att göra livet lite lättare brukar jag bokstaverade det direkt utan att ens uttala det när någon vill veta vad jag heter. Det roliga var att när killen bakom disken skrivit ner mitt namn uttalade han mitt namn helt perfekt.

Och nej, han var inte svensk. Men tydligen hade han stött på det namnet tidigare och lärt sig hur det skulle uttalas, trots den konstiga stavningen. Jag var mycket imponerad.

Vad jag också kan tillägga är att jag, britten och fransosen spelat massa Uno. Eftersom ingen spelar med samma regler försökte vi komma fram till något europeiskt mellanting, vilket resulterade i en hel del skratt och förvirringar. Men Uno är ett underskattat sällskapsspel. Det bör verkligen spelas oftare! Igårkväll spelade jag, fransosen och det tyska paret i mitt rum Uno också. Superkul!

Idag var jag tvungen att byta rum eftersom mitt fyrabäddsrum var fullbokat. Så just nu befinner jag mig i ett fembäddsrum enbart för tjejer. Vi har ingen kyl och det är trångt som attan, men det går bra ändå. I morgon funderar jag på att eventuellt återvända till campingplatsen. Det är trots allt hälften så billigt och nu har jag ju gjort det viktigaste på Internet ändå. Så vi får se vad som händer.

Roadtrip - Dag 2 # 2 (Bilder)

På vägen till vattenhålet för att känna hur kallt det var. Lite flummbilder på mig och fransosen var tagna på vägen. Titta extra noga på skytningen på "dykbilden".

          

Vattenhålet och dags för badning.

     



Utsikt från vår lilla bergsvandring, kallad Ghost Gum Walk i Ormiston Gorge.

     

Lägg märke till vad skylten på vänstra bilden säger. Fransosen och britten gillade att ta roliga bilder, ganska tydligt va?

 

"Oh, Romeo, var är du?"

   

Klicka på den här och erkänn att du också får svindel.

 

Ett väldigt vackert vattenhål. Vi badade dock inte där.

 

Jag och fransosen posade för kameran. Rätt fina bilder faktiskt.

     

Så här såg vägen hem ut. Helt underbart med asfalt!

 

Roadtrip - Dag 2 # 1 (Bilder)

Glen Helen Gorge i dagsljus.

   

Frukostdags. Fransosen gjorde supergoda crèpes till oss.

   

Helikoptern som vi flög i.

 

Jag blir fastspänd ordentligt.



Och så var vi uppe i luften. Fransosen, jag och helikopterföraren.

 

Vad tycks om utsikten? De två sista bilderna visar vattenhålet där vi senare badade.

           

Och så var vi nere på marken igen.

 

Roadtrip - Dag 1 (Bilder)

Här kommer så lite bilder från helgen som varit. Klicka på dem för att få dem förstorade.


Jag i mitt tält på campingplatsen i Alice kvällen innan vi åkte på vår roadtrip.



Trerättersmiddag. Pumpasoppa, ris och fruktsallad.

   

Fransosen i tältet uppe på bilen och de tre musketörerna innan avfärd.

 

Och så var vi på väg! (Vi har bytt solglasögon med varandra, så ingen har sina egna.) Ser ni hur fin vägen var att köra på? Fransosen som kör på min högra sida och britten på min vänstra.

  

Vi stannade till en stund och lät solen gå ner. Bra tillfälle att ta flummbilder.

       

När vi till slut kom fram till normal väg igen var fransosen tvungen att kyssa marken.



Den här synen (nästan, det går helt enkelt inte att fånga med kameran, trots att det var en bra sådan, färgen på "the gorge" ska egentligen vara ljusblå, men det är rätt fint på bilden ändå) mötte oss på campingplatsen. Och vi var ju tvungna att bara lägga oss ner och titta upp mot stjärnorna.

 

Jag i full färd med att laga vår supermiddag.


Bytt är bytt

15.05 Måndag

Jag kom precis på att jag kan skriva ett miniinlägg om hur mycket man blir av med när allting är rörigt så det smäller om det. Det var nämligen så att den sista natten som tyskarna var i Alice på campingen var hela vårt gäng lite för högljudda så vi blev i princip utslängda därifrån. Eller ja, tillsagda att lämna campingen morgonen efter, vilket ju ändå var planerat. Dessutom var vi lite busiga med betalningen. Jag var där två nätter utan att betala och tyskarna skippade sista natten av någon anledning.

Men vad jag skulle skriva här nu var:

Bortglömt av mig i tyskarnas van:

Handduk
Solkräm
Plastlåda (för att ha exempelvis mat i)

Upphittat av mig:

Katas plattång (hittade den i duschrummet på campingen efter att de åkt)


Så ja, bytet kanske är hyfsat jämt? Eller, plattången är kanske en gnutta mer värdefull än en gammal handduk, spansk solkräm och en låda utan lock, men det spelar väl ingen roll? Jag skickade ju ett sms till Kata och sa att hon får tillbaka sin plattång när vi ses i Europa. Bra va?

Roadtrip i öknen

14.55 Måndag

Nu är det kanske dags för ett blogginlägg igen. Bäst att passa på när man har helt gratis Internet i ett par dagar.

Sedan jag skrev har jag haft fullt upp kan man säga. Massa flytter och fläng hit och dit. Som vanligt alltså.

I tordags sov jag alltså på mitt gamla vandrarhem tillsammans med tysken som på fredagsförmiddagen åkte vidare mot Sydney. Torsdagskvällen spenderades med honom och en fransk kille från campingplatsen. Vi spelade poker med riskorn som insatser, och vi hade en väldigt trevlig kväll tillsammans.

Fredagsnatten blev det camping för tredje gången. Vandrarhemmet var nämligen fullbokat, och så även ett annat vandrarhem jag ringde, så jag fick låna fransmannens (som förresten är från Nice, det du Sara) tält och en sovsäck och en tunn madrass av en brittisk kille. Den kvällen lagade vi trerättersmiddag tillsammans, vi tre.

Förrätt: Pumpasoppa
(britten bidrog med den)

Huvudrätt: Ris med grönsaker och omelett 
(fansosen hade ris och jag hade ärtor, majs och honungs"mustard" (översättningen är senap, men det var det INTE, så vet inte vad man ska kalla det, tjock sås kanske) och vi alla tre bidrog med ett par ägg var till omeletten)

Efterrätt: Fruktsallad
(britten hade en burk inlagda persikor och två små apelsier, jag hade två äpplen och fransosen en banan)

Så underbart gott det var, och lyxigt värre för backpackers. Plus att det är ju femhundra gånger roligare att laga mat tillsammans än om man är ensam.


Lördagskvällen var tänkt att spendera på ett annat vandrarhem där de hade gratis Internet (med WiFi på rummen) och jag hade bokat in två nätter där. Britten kom dock med idén att vi skulle åka till MacDonnells Ranges, besöka några nationalparker och campa där till söndagen. Jag ringde upp vandrarhemmet på lördagsförmiddagen och frågade om det var okej om jag flyttade fram min ankomst en dag, vilket gick hur bra som helst.

Så lite senare på lördagen, ungefär vid 16-tiden om jag minns rätt, var vi på väg i fransosens van. Det var tänkt att vi skulle åka till de östra delarna, men av någon anledning hamnade vi på vägen som gick västerut istället. Det gjorde inte så mycket eftersom det fanns saker att se även där. Det gick två vägar västerut och vi trodde att vi åkte på den norra av dem (det fanns en förbindelseväg mellan de två vägarna längre fram, men på den södra fanns det absolut ingenting att se), men till vår stora bestörtning visade sig att vi kommit åkande på den södra.

Vägarna i Australiens inre centrum är inte alltid asfalterade, rättare sagt, det finns fler oasfalterade grus/sandvägar där man måste ha fyrhjulsdrift för att ta sig fram än faktiskt asfalterade vägar. Vi hade sådan otur att vi hamnade på korrugerad (räfflad och helt hopplös) väg i ungefär 50 km. Den stackars vanen hoppade och skuttade som en galning, och vi var rädda att hela bilen skulle falla ihop. Ett sant australiensiskt äventyr med andra ord.

Vi körde och körde och till slut var vi tvungna att stanna eftersom vi körde mot solen och vi inte kunde se någonting framför oss. Vi lät solen gå ner och fortsatte vår skakiga färd framåt. När vi till slut nådde normalt underlag igen var glädjen stor, men vi kunde inte köra mycket fortare för det eftersom det var mörkt och kängrurna stod och lurade utmed vägkanten. Och inte bara kängurur utan boskap också. Inte helt kul att köra på något sånt mitt i natten, så vi puttrade snällt på i 50-60 för att undvika kollisoner med djuren.

Planen var att slå upp vårt läger någonstans så snart som möjligt, men av någon anledning missade vi alla graits campingplatser och hamnade till slut på ett ställe som heter Glen Helen. När vi kom dit möttes vi av en av de mest fantatiska syner jag någon upplevt. Glen Helen Gorge (översättning: bergsklyfta, klyfa, ravin) var starkt upplyst av campingplatsens ljusblåa sken och stjärnorna på himlen förstärkte skönheten i det hela. Så otroligt vackert. Helt magnifikt. Det var nästan värt att ha kört i 4,5 timmar och endast lagt 240 km bakom oss (jag vet inte varför jag skriver i km och inte i mil, antar att jag blivit för engelsktalande nu). Planen att åka österut hade för övrigt inneburit en enkel resa på 110 km. Lite felberäknat där alltså. Tur att vi fyllt dieseltanken innan vi lämnade Alice Springs.

Så, vi campade alltså på Glen Helen Resort och betalad 12 dollar var för natten, samma pris som inne i Alice. Vi lagade pasta med grönsaker till middag (supergott) och pojkarna stekte även lite kött till dem själva. Jag sov i tältet, fransosen i sin van och britten i sin swag. Precis som vanligt.

Söndagen började mycket bra med äkta franska crèpes (åh, så bra det är att ha en fransos i resesällskapet, det här var andra gången jag fick äta hans franska pannkakor, helt underbart!) med Nutella. Sedan bestämde vi oss för att åka lite helikopter. Det kostade 50 dollar för 7 minuter (tydligen en väldigt billig deal) och vi fick åka runt mellan bergsklyftorna och utsikten var spektakulär.

Därefter gick vi och badade i vattenhålet mellan bergen. 30 meter djupt skulle det visst vara, men vi kunde tyvärr inte kontrollera det. Vi hade inga badkläder så vi fick strippa ner till underkläder, men det gick bra det också. Superkul hade vi i alla fall.

Sedan bar det av österut mot Alice Springs igen. Vi stannade till på ett ställe som hette Ormiston Gorge och gick på en liten bergsvandring. Superkul det också.

Efter det hade vi dock fått nog av äventyr och körde direkt tillbaka till Alice Springs. Jag tog en snabb dusch på campingen och sedan åkte vi in till stan för att checka in på mitt vandrarhem. Även fransosen bokade en säng eftersom han ville använda Internet. Så han och jag delade på ett fyrabäddsrum med eget kylskåp. Efter incheckningen åkte vi och köpte pizza och åkte tillbaka till campingen för att äta dem där. Himmelskt gott och bara 11,95. Den bästa pizza jag ätit på mycket länge. När vi suttit och babblat ett bra tag på campingen åkte vi tillbaka till vandrarhemmet för att utnyttja vårt gratis Internet.

Just nu är jag ensam på mitt rum, eftersom fransosen var tvungen att åka och jobba. Men det har checkat in ett tyskt par här nu också som nyss gick in till stan för att köpa mat. Vi ska antagligen laga middag tillsammans. Alltid trevligt.

Jag tänkte försöka lägga upp lite bilder här snart också. Mitt problem är bara att jag hade femhundra miljoner bilder, och helst vill jag visa er alla, men det går ju inte. Så jag får helt enkelt försöka gallra så hårt det bara går, vilket antagligen kommer innebära en hel del jobb och tid. Kanske bäst att börja nu.


Update in Alice

13.54 Torsdag

Det har hänt en del sedan jag skrev, men inte på jobbfronten tyvärr.

Om vi börjar med jobb, jag har ringt några farmer, men ingen har hittills kunnat ge mig jobb. Jag har några till försök att göra, men det är på ställen som är halvt turistinriktade också, så det är inte en äkta aussie outback upplevelse, fast det har jag ju egentligen redan haft. Så det kanske inte spelar så stor roll egentligen.

Nu till hur jag har bott de senaste nätterna. Jag sov hos couch surfar-värden tre nätter och sedan åkte jag tillbaka till campingplatsen eftersom mina tyska kompisar varit tvungna att komma tillbaka. Deras bil krånglade nämligen. Så jag sov i deras tält tillsammans med Kata och Katie en natt, och en annan (förra natten) i en tysk killes van. Det var mycket mer bekvämt än att trängas i ett tvåmanstält på en superstor luftmadrass som tog upp halva utrymmet i tältet.

Förra natten var det partynight igen och vi hade superkul igen. Tyskarna hade fixat bilen så i morse påbörjade de sin resa mot Darwin för andra gången. Jag är nu tillsammans med killen i vars van jag sov, på mitt gamla vandrarhem. Vi checkade in ett annat också, för jag hade läst att de hade gratis Internet, men det hade de inte längre. Däremot hade de ett erbjudande där man kunde köpa 72 timmars Internet för 25 dollar och använda dem hur man ville under 10 dagar. Det var rätt lockande, för det var rätt billigt. Jag skulle antagligen kunna använda upp dem, men samtidigt vill jag ju inte ha som mål att stanna här i 10 dagar. Här får jag betala 4 dollar i timmen för Internet, eller 15 dollar för 24 timmar i sträck. De har även ett erbjudande för en vecka i sträck, men jag minns inte hur mycket det kostar. Kanske ska kolla upp det.

Jag ska se om jag an få ett jobb inne i stan, men säger jag att jag vill stanna så kort tid som möjligt för att jag letar ett annat jobb tror jag inte att jag kan få något. Så det blir nog att säga att jag vill stanna här i tre månader eller något, och sedan sluta ifall jag får napp någon annan stans.

Så nu vet ni lite mer om hur det går för mig här i öknen. Jag lever och har det bra, även om jag känner att den senaste veckan varit totalt bortkastat i jobbbemärkning. Och tysken ska ta sin van och åka till Sydney i morgon. Eller ja, han åker ju inte till Sydney i morgon, men han påbörjar sin resa dit i morgon.

Som jag sa innan, kom gärna med frågor om ni undrar något.


Stock camp och uppbrott

18.07 Lördag

Det här superlånga inlägget skrevs igår (fredag), men kunde inte publiceras förrän idag.

 

Här kommer en uppdatering på de senaste två veckorna.

När jag kom tillbaka till stationen på lördagen (den 22.e) var de i princip klara med "the mustering" vid "the home stead", ihopfösandet vid själva gården alltså. De hade sovit ute ett par nätter och så även den natten, så därför fick jag ta del av det också. Dagen efter skedde lastningen på lastbilen som kommit kvällen innan. Tre gigantiska tvåvåningssläp fylldes. Inte dåligt. Och tänk att köra ett sådant monster!

De följande dagarna var väldigt händelselösa med vanligt hushållsarbete, plus massa ner- och uppbyggande av "yards", små och stora inhägnader, med "the portable pennels", de bärbara staketen alltså. Jag har fortfarande blåmärken i armvecken efter dem och svullnaden har inte lagt sig helt heller.

Vi skulle göra en till muster i en annan paddock men blev försenade eftersom det regnade och åskade i Alice Springs så helikoptern som skulle komma och hjälpa till kunde inte flyga ut till oss förrän på torsdagen.

Vi på marken var jag, Kata (Katie var hemma och var house girl), All, de två tyska killarna Her och Nic och tre aboriginiska killar vid namn Der (ca 26 år), Jon (21) och Sam (16). Dessutom var "the stock agent", han som säljer boskapen, där flera dagar, men ingen av oss arbetare gillar honom. Han är fruktansvärt otrevlig och bossar runt för mycket, trots att han egentligen inte yttrar många ord. Han är helt enkelt en människa som är lätt att ogilla. En dag in i musteringen fick vi ytterligare hjälp av en 59:åring vid namn Max som själv haft en farm i NSW men som han sålt. Han däremot var en skojig filur som vi skrattade hejdlöst med.

Det var coolt att jobba med aboriginerna och vi kom väldigt bra överens med dem. Inte många får chansen att jobba med australiensiska urinvånare, men vi hade det bra med dem där ute i öknen.

Det tog cirka 30-45 minuter att köra ut till "the stock camp" där vi bodde, och paddocken hette 18 mile. Jag körde flera gånger på sandvägarna, och efter ett tag hade jag lärt mig hur bilen (the ute) fungerade tillsammans med underlaget, så jag vågade på mig att köra så fort som i 80. Cool känsla att fara fram sådär mitt i öknen. Ingen har såklart bilbälte på sig och vi sitter ofta uppe på flaken och åker. Jag har förresten kört med släp för första gången också (fast inte i 80), på vilket det stod fyra tunnor med bränsle i. Lite läskigt, tänk om de hade fallit av och exploderat.

Jag var hemma vid "home steadet" ett par gånger under de fem dagarna (de andra var aldrig hemma), eftersom All behövde mig som extrachaufför när han körde traktorerna eller lastbilarna. Att köra hans bilar var verkligen superkul, och jag kommer sakna det en hel del.

Själva musteringen gick till så att helikoptern var ute hela förmiddagen (två faktiskt eftersom den första dagen misslyckades) och vi andra satt och spelade kort och gjorde ingenting. Jag och Her och Nic lärde tjejerna och All att spela poker, och vi spelade även en omgång tecknet vilket var kul.

Sedan åkte All, Der och Jon plus Alls pappa (en tjockis som inte gör mycket mer än att sitta i en fåtölj hela dagarna) i bilar och på motorcyklar för att fösa in boskapen i inhägnaderna. Därefter var det dags för "drafting", vilket innebär att de olika djuren delas in i grupper. Vi föste in dem i mindre inhägnader för att sedan fösa in dem i "racingbanor" som i sin tur delades upp i fler inhägnader. En för tjurar, en för kossor och kastrerade tjurar och en för kalvar och "clean skins", omärkta djur alltså. Dessutom ledde en väg ut i det fria där vi släppte ut "bush cattle", som jag inte riktigt vet innebörden av. Antagligen för att de ska föröka sig ytterligare eller något sådant.

De omärkta djuren fick sina öron märkta och klippta och rumporna brända. Ungtjurarna, kallade Mickies, fick testiklarna uppskurna medan kvigorna, kallade Heffas, slapp det, naturligtvis.

Småkalvarna var supersöta, men jag lyckades bli kickad ett par gånger, och mina ben är blåsvarta lite överallt. Dessutom var jag tvungen att hoppa upp på staketen flera gånger för att inte bli attackerad av vilda kossor och där fick jag ytterligare blåmärken. Som jag skrev i förra inlägget blev jag dock stångad på riktigt av en Micky när jag skulle få in honom (och hans kompisar) i en ränna. Jag hann nästan helt upp på staketet, men han fick in ett par träffar ändå, varav en med hornen rakt i knävecket. Jag har ett vackert blåmärke där nu, och i början kunde jag knappt gå på benet tack vare det dumma stället att få en smäll på.

Sovningen gick till så att vi sov i "swags", som är en sorts sovsäck med en madrass i som tål vatten och vind, och som man har utanpå den vanliga sovsäcken. Vi sov inte direkt på marken utan hade sängar att lägga våra swags på.

Varje morgon blev vi väckta av All som satte på motorn som gav oss elektricitet i vår "caravan", en ganska stor vagn med spis, kylskåp och mat i. Det var tidiga väckningar varje morgon, runt sex varje dag tror jag, utom sista, då vi blev upp sjasade klockan 5.20 eftersom vi hade en annan halvfärdig paddock som vi var tvungna att avsluta (det var bara lite drafting och märkning kvar där). Den andra paddocken hette 8 mile, men jag vet inte om avstånden stämmer över huvud taget. Vad jag vet däremot är att 18 mile verkligen var längre bort än 8 mile, det tog nästan dubbelt så lång tid att åka till 18 mile som 8 mile.

En kväll åkte vi från 8 mile till 18 mile med Der som chaufför och Jon och Max inne i bilen, och jag, Kata och Sam satt på flaket. Solen höll på att gå ner, och All var kvar på 8 mile med stock agenten för att köra hem boskapen därifrån, och jag och Kata började sjunga för full hals. Der föll in där han tyckte att det passade, och den kvällen var helt galen. Alla sprang runt och sjöng och dansade och partyhumöret var på topp, tills vi gick och la oss i duktig tid klockan kvart i nio.

Det var helt underbart att sova ute i det fria, även om det måste varit något konstigt med luften (plus att det var väldigt vindigt ett par nätter och vi fick några stänk regn också). En natt vaknade jag, satte mig upp och satte på mig glasögonen och var säker på att det var dags att gå upp snart. Tydligen sa jag "Quick, hurry up" till Kata, men det minns jag inte. Och sedan måste jag ha insett att det inte var dags för frukost än, och somnade om.

En annan natt vaknade jag av att mitt "vindskydd" på min swag flög av på grund av den starka vinden, och trodde att det var min hatt som flög av så jag for upp med armen efter den. Sedan insåg jag mitt misstag men det gick också upp för mig att jag haft min hatt precis jämte sängen och eftersom det blåste så mycket blev jag oroligt att den faktiskt flugit iväg. Därför steg jag upp och hittade den mycket riktigt fyra meter från sängen. Tur att jag vaknade innan den flugit iväg ännu längre.

En tredje kväll gick Kata och la sig tidigt och när jag gick förbi hennes säng sa hon något till mig på tyska. Jag hann bara uppfatta "auto, bil alltså, och frågade henne vad hon sagt. Då svarade hon "Ah, ich spreche Deutsch" (=Åh, jag pratar tyska) och då sa jag god natt till henne och hon somnade om. Dagen efter frågade jag henne om hon mindes det, och hon berättade att hon frågat om vem som kommit i bilen, för hon hade nämligen sett billyktor och hört musik. Det var bara det att ingen hade kommit och vi hade inte haft någon musik, så vi skrattade länge åt hennes svammel.

Maten då. Jo, vi åt oftast bara sandwich till lunch (en dag jobbade vi oavbrutet och åt bara frukost och middag) och till middag lagade jag och Kata vegetarisk mat till oss medan All fixade kött eller köttstuvning till de andra. Så vi klarade oss faktiskt rätt bra i matväg mitt ute i öknen.

Duschen var en militärstilsdusch med en påse med en kran på som man fick fylla på vatten i Vi hade ett skynke uppsatt i ett par träd som skydd och första gången jag och Kata duschade (vi hjälpte varandra med vattnet) kunde vi inte sluta skratta åt hela grejen. Det var minst sagt den mest intressanta och annorlunda duschupplevelsen i hela mitt liv.

Våra toalettbestyr fick vi naturligtvis sköta bakom träd och buskar, och efter ett tag kändes det som den mest naturliga saken i världen.

De två tyska killarna blev sparkade två dagarna in i musteringen, och för ett par dagars extrahjälp kom Alls kompis med flickvän, men de var bara där ett par dagar. Alla vi andra (jag, Kata, Max och aboriginkillarna) tyckte det var orättvist att de blev sparkade, men tydligen ansågs de oanvändbara. Ett par dagar senare fick vi reda på att Katie bestämt att hon och Kata skulle sluta också, eftersom hon verkligen vantrides som house girl och ville följa med killarna på deras resa upp mot Darwin. De har nämligen en egen van som de åker runt i och sover i. Så jag visste inte vad jag skulle göra, eftersom jag skulle ha blivit lämnad ensam och som tjej hade jag inte haft något annat val än att vara house girl på heltid. Vilket jag inte ville. Dessutom skulle vi bara få 200 dollar i veckan istället för de utlovade 400, så jag bestämde mig för att lämna farmen jag också.

Sista kvällen var dock en bra sådan eftesom vi fick god mat och två olika sorters jellys plus en vaniljsåspudding. Efteråt delade jag och K:na på en flaska vodka och drack tillsammans med All, lastbilschaffisen som kommit samma kväll och stock agenten. Den sistnämnda var inte fullt så otrevlig som han brukar, men chaffisen var superkul och han lovad att ge mig ett par nummer till andra stationer för att söka nya jobb. Det gjorde även Der (han och de andra två hade lämnat oss dagen innan), så nu väntar jag på samtal från dem båda två. Jag fick även ett par nummer av Max och ska ringa dem någon dag nu snart.

För dem som undrar var jag nu befinner mig kan jag avslöja att jag är tillsammans med de fyra tyskarna på en camping plats i Alice Springs. Killarna sover i sin bil, och vi tjejer delar på ett minimalt tvåmanstält. Jag fick låna en sovsäck men vi sover direkt på marken, så ryggen gjorde lite ont i morse. De fyra andra ska antagligen åka vidare mot Darwin imorgon (lördag), så efter det ska jag antagligen ta in på vandrarhem igen om jag inte hittar en couch surfare som vill ha mig som inneboende tills jag får tag på jobb.

Faktum är att jag egentligen hade kunnat tänka mig stanna på Mt Denison, men jag hade antagligen inte trivts med husarbetet, eftersom det inte var det jag ville göra. Det var ju boskapen jag ville arbeta med, inte dammråttorna. Att bo ute i öknen var toppen, trots allt sanddamm och att man såg ut som en aborigin av all smuts efter en dags arbete.

Jag jobbade sammanlagt 3,5 veckor och fick 700 dollar. De andra två tjejerna jobbade 5 veckor (jag var ju i Tamworth 1,5 vecka) och fick 900. Det innebär att jag fick 200 dollar i veckan, medan de fick 200 för fyra veckor och 100 för en. Dessutom fick jag lite bonusdagar på mitt visum, vilket jag var väldigt tacksam för.

Så nu får vi helt enkelt se vad som händer härnäst. Utan plan blir allting mycket mer spännande, så håll utkik efter nästa uppdatering!

Och kom gärna med frågor om ni vill att jag ska skriva om något mer som har med farmarbetet att göra. Jag har säkert glömt en hel massa detaljer.

 

 

Och här kommer en snabb sammanfattning av fredagen och vad som händer nu.

Jag har just nu alla mina saker hemma hos en couch surfing kille i Alice Springs eftersom tyskarna har åkt iväg upp mot Darwin. Han har inte Internet hemma, så därför gör jag ett litet besök på mitt gamla vandrarhem igen. Jag vet inte riktigt hur länge jag ska vara här, men det löser sig säkert.

Igår skulle vi egentligen ha gått ut och partajat i Alice, men det slutade med att vi stannade kvar på campingen hela natten istället. Vi hade superkul och festade med två andra killar som också var här.

Nu får jag helt enkelt se vad som händer härnäst. Varken Der eller chaffisen har ringt mig än, men jag hoppas de gör det snart.


Jag lever!

09.56 Torsdag

Hej alla mina lasare. Det var ett tag sedan jag skrev nu, och tja, det har varit full rulle hela tiden.

Forra veckan spenderade vi fem natter ute pa Stock campet och sov under bar himmel och duschade tva ganger pa hela tiden och nu ar jag tillbaka i Mt Allan for att aka in till Alice Springs. Alla vi fem backpackers har namligen slutat.

Det finns egentligen hur mycket som helst att beratta men, jag vet inte om jag har tid for det just nu. Jag lovar att gora det sa fort jag far battre tillfalle.

Och forresten, jag blev stangad av en tjur.

RSS 2.0