Sverige!

20.23 Fredag

Hemma i Sverige igen!

Klockan är över åtta och det är fortfarande ljust ute. Är det inte helt otroligt? Där jag befunnit mig sista tiden hade det minsann varit mörkt vid den här tiden. Visst är det väl härligt med svensk sommar?

Uppdatering kommer nog i morgon när jag packat upp allting och tvättat bort all svininfluensa från mina kläder. Hela resan gick i alla fall bra och det är skönt att vara hemma på bekant mark igen. I alla fall för stunden.

Hong Kong flygplats

23.24 Torsdag

Och så satt man på Hong Kong International Airport.

Resan hit gick förvånandsvärt smidigt, jag blev avsatt precis utanför incheckningen och fick Gate 1, så närmare än så kunde det inte bli. Super!

Så nu sitter jag och babblar med pappa på Skype innan avgång. Kan inte tro att jag snart är hemma på svensk mark igen! Det var alldeles för länge sedan nu.

Hej då Hong Kong

21.16 Torsdag

Nu sitter jag i lobbyn på vandrarhemmet för sista gången. Jag har precis sovit ungefär 1,5 timme på en soffa, vilket var superskönt eftersom jag var helt slut. Jag skippade några turistiga saker, några markets som jag hade tänkt checka in från början. Men när jag satt på min turistbåt idag höll jag verkligen på att somna, så jag kände att det var lika bra att ta metron "hem" direkt för att eventuellt kunna vila lite grann innan jag måste flyga vidare.

Dagen idag har varit helt okej, och jag har sett en hel del nya saker. Det känns dock som att det finns oändligt mycket mer att utforska här. Hong Kong har verkligen allt! Både natur och storstad. Idag köpte jag förresten mitt första (och sista) klädesplagg på en utav marknaderna. En blå t-shirt med tillhörande svart väst som man kan ta av. Det var västen jag ville ha, men den blå tröjan ingick också, och jag betalade 70 dollar för det. Egentligen hade jag velat shoppa ännu mer, men pengarna har på något mystiskt sätt tagit slut. Som vanligt.

Maten idag har dock varit katastrofal i nyttighetsväg. Jag har levt på bröd, morötter, tomater och äpplen. Frukost, lunch och middag. Visserligen åt jag två stycken "egg custard tarts" på dagens bussutflykt, men det var inte speciellt mycket det heller om man säger så.

Jag orkar nog inte skriva mer nu faktiskt. Ni får hålla till godo med det här så länge, tills jag har ork och lust att komma med alla detaljer.

Och om si så där 20 timmar är jag förhoppningsvis hemma på svensk mark igen. Ska bli så skönt, så skönt!

Kväll i Hong Kong igen

22.59 Onsdag

Nu är ännu en dag till ända här i Hong Kong.


Tyvärr orkar jag inte skriva om mitt äventyr idag, det tar för lång tid, och ikväll vill jag försöka sova mer än föregående natt. Jag kan eventuellt uppdatera mer i morgon, antingen innan jag åker till flygplatsen, eller direkt på flygplatsen (mitt flyg går för övrigt 00.35 nästa natt, så jag ska lämna kvar väskan här på hostelet under dagen, det är gratis). Hinner jag dock inte med det så kommer det ingen uppdatering förrän jag är på svensk mark igen. Men förhoppningsvis får jag tillfälle i morgon.


Jag kan dock säga att dagen har varit väldigt händelserik, och jag har köpt upp nästan alla mina dollar. Fast jag har inte shoppat varken kläder eller skor, bara souvenirer. En liten miss i planeringen eftersom jag behöver främst skor och en mp3-spelare. Men det får kvitta, istället har jag varit en duktig turist som turistat runt för glatta livet.


I morgon blir ännu en turistdag, och förhoppningsvis är vädret på min sida. Idag var det si och så med det.


Men nu blir det lite slutlig planering inför i morgon, och sedan blir det sovdags. Om jag har tur.


Hong Kong - Äventyr 1

23.55 Tisdag

Så var det slut på dagens äventyr. Det känns som jag fått en massa gjort, fast samtidigt missade jag kvällens höjdpunkt.

Först och främst gick jag nerför Nathan Road, en jättelång gata som går genom hela mitt område. Det tar säkert en timme att gå längs hela gatan. Jag gick där för att leta reda på ett turistkontor som låg i andra änden av Nathan Road. Väl där fick jag en massa hjälp av den trevliga tjejen som jobbade där, och jag bokade en hel drös med saker.

I morgon ska jag till en annan ö som heter Lantau (nu är jag på halvön som sitter ihop med Kina, och som heter Kowloon) för att titta på jättestatyn av Buddha och några andra saker där. Sedan ska jag åka till ytterligare en ö, Hong Kong Island heter den, för att gå på Stanley Market. Efter det ska jag ta mig till The Peak med en Cable Car (just nu har jag glömt bort vad det heter på svenska, en lift eller något). Tror det kommer vara spektakulärt om vädret tillåter. Om jag hinner uträtta allt det här flängandet mellan öarna kanske jag också hinner med vad jag inte hann ikväll, nämligen att titta på "A Symphony of Light" från i Kowloon. Det är en ljusshow som bäst ses från "min" kustsida, och egentligen hade jag tänkt se den ikväll, men tack vare att jag gick vilse missade jag det.

På torsdag ska jag ta en busstur till New Territories (som ligger norr om Kowloon, närmast Kina) och bland annat titta på Dragon Boat Races. Det är nämligen en stor fest och röd dag på torsdag, eftersom de har de här Dragon Boat racen, och jag tyckte det skulle vara intressant att få se och uppleva det också. Avgången sker från Kowloon klockan åtta, och jag kommer hoppa av bussen på Hong Kong Island och spendera ett par timmar där bland annat genom att se ett blått hus och ett guldtorg (nåja, inte riktigt, men orkar inte förklara). Sedan ska jag ta en båttur från Hong Kong Island tillbaka till Kowloon i en autentisk kinesisk någonting-speciellt-båt (kommer inte ihåg vad det hette). Därefter kanske jag hinner titta på Ladies' Market eller något i Kowloon innan jag åker till flygplatsen och åker tillbaka till Sverige. Två fullproppade dagar med andra ord!

Min kvällsmat idag åt jag på en mysig restaurang i min ensamhet (ja, det var ju andra gäster där också, men jag satt ensam vid mitt bord). Jag åt ris med stir fryade (svengelska så det knakar om det) grönsaker. Gott! Och när jag gjorde min beställning frågade servetrisen om jag ville ha gaffel eller ätpinnar, och modig som jag är så ville jag ha ätpinnar. Och inte hade jag några problem med det inte! Tack vare Hees träning inför Japan. Tack Hee! (Även om hon aldrig kommer läsa min blogg.) Maten kostade 35 HK dollar, drickan 14, och till det lade de på 10 % i dricks, så hela kalaset gick på 54 dollar. Billigt och bra! (1 HK dollar är ungefär lika med 1 SEK.)

När jag kom tillbaka till mitt hostel skrev jag ner precis hur jag ska göra i morgon, och nu är jag helt slut i huvudet efter allt planerande. Jag trodde att det skulle vara svårt att hitta något att göra under hela min vistelse här, men nu har det istället blivit så att jag har alldeles FÖR mycket att göra, så jag kommer inte ha tid till att shoppa! Jag har i alla fall köpt två engångskameror, så att jag kan ta bilder på alla mina utflykter.

Dags för nytt

14.49 Tisdag

Så, då har jag vaknat till liv igen. Jag har inte gjort ett skit idag, mer än att försöka planera och förstå mig på hur staden är uppbyggd och hur det fungerar här. Jag tror jag har lite koll, men samtidigt känner jag mig helt borta. Jag är inte van att vara helt ensam, det var ett tag sedan. För här i Hong Kong har jag inga kompisar eller kontakter sedan innan, så här är det bara jag på egen hand.

Jag har försökt leta reda på information om man eventuellt kan hyra en kamera eftersom min inte fungerar. Men jag vet inte om det går att lösa. Kanske får jag köpa en engångskamera, men då kan jag ju inte ta hur många bilder som helst och lägga upp dem på datorn bara så där. Får se om det går att lösa på något sätt.

Nä, nu tror jag att jag ska ge mig ut och kolla läget. Det regnar i alla fall för en stund sedan) och är 30 grader varmt. Dum kombination måste jag säga. Men nu är det dags för lite äventyr!

Hong Kong första kvällen

20.24 Måndag


Nu är jag på mitt rum på mitt vandrarhem i Hong Kong. Internet fungerar inte här inne, men ska till lobbyn snart och använda deras WiFi där. Och som vanligt tar det ett tag innan jag vänjer mig vid att skriva med åäö efter att bara ha använt a och o.


Jag är supertrött efter att bara ha sovit knappt två timmar inatt, lite grann på tåget till flygplatsen och lite grann på första flyget, plus 40 minuter här på rummet. Min kropp är totalt utmattad, men jag köpte lite billig kvällsmat på Seven Eleven här bredvid. Så jag är i alla fall inte så hungrig längre.


Först och främst, anledningen till sömnbristen var att det var supersvårt att hitta ett sätt att ta sig till flygplatsen så billigt som möjligt. Tågen och metron gick inte som vanligt så tidigt på morgonen och en taxi skulle kosta runt 26 000 yen (mer än 2500 kronor för en resa som skulle mellan 1,5 till 2 timmar). Yas satt och försökte få ihop det hela på Internet igår natt och till slut så lyckades han, men då var klockan redan ett och vi skulle bli tvungna att gå upp klockan tre. Jobbigt men nödvändigt. Och som tur var kom jag fram till flygplatsen utan några större problem till priset av 1450 yen. Ganska stor skillnad.


Flygningarna gick bra också. Jag använde en ansiktsmask hela tiden och det var lite skrämmande när ingen fick lämna planet i Beijing och det kom in massa män i vita rockar och lyste med en lampa i pannorna på oss för att kolla om vi hade svininfluensa. Jag tror någon på planet uppvisade symptom, men efter en stund fick vi i alla fall lämna planet.


Inne på flygplatsen var det dock i princip kaos. Superlång väntetid för att få klartecken att komma in ordentligt, och min tid rann ut. Jag hade bara en timme och fem minuter mellan mina flyg, och det hela slutade med att jag fick springa före i kön och springa till boardningen för att hinna med. Jag hade gärna sluppit det och pratat med ett gäng italienare (och en spanjor) som stod framför mig i kön. Men det fanns det alltså inte tid till.


På flyget från Beijing till Hong Kong fanns det nästan ingen ombord. Det var fler tomma platser än passagerare i ett ganska stort plan (2+4+2 säten). Dessutom hade det individuella tv-skärmar, så jag tittade på Finding Nemo. Var så länge sedan jag såg den, och den gången somnade jag och Sara nästan i biosalongen, så jag mindes inte så mycket.


Jag lyckades ta mig in till Hong Kong relativt smidigt med en buss, och hittade till vandrarhemmet snabbare än jag trott. Mitt rum är pyttelitet, så min väska får knappt plats. Den ligger mitt på golvet och jag måste kliva över den för att kunna gå upp i sängen. Men det är rent och fräscht, och det är det viktigaste. Det finns till och med TV på rummet med engelska kanaler.


Men nu har jag nog skrivit tillräckligt, så ska gå till minireceptionen och leka på Internet lite. Sedan blir det sovning, annars lär min stackars utmattade kropp kollapsa av sig själv. Planering för i morgon får ske, just det, i morgon.


Tidsskillnaden mellan Hong Kong och Sverige är förresten 6 timmar, för den som undrar.


Panik

03.25 Mandag

Mindre an tva timmars somn och jag ar inte ens saker pa om jag kommer fram till flygplatsen i tid. Herre jissanens.

Snart pa Disney Land

08.26 Sondag

Nu bar det av till Disney Land. Wiiiee!

Svininfluensan i Japan

19.12 Lordag

294. Det ar sa manga personer I Japan som drabbats av den sa kallade svininfluensan (enligt WHOs hemsida). Det innebar att Japan ar det landet som drabbats varst efter Mexico, USA och Canada. Tidigare sa fanns smittan framst i Kansai, omradet kring Osaka, men nu har den aven kommit till Tokyo.

Yas mamma har skickat en massa skyddsmasker och handdesinfektionsmedel, framst till mig eftersom jag ar ute och reser och bor halla mig frisk.

Idag har jag ju bara varit inomhus, men i morgon far jag nog vara duktig och ha mask pa mig nar jag vistas ute pa gatan. Bara for sakerhets skull liksom, aven om det kanns ratt fanigt.

Vilodag

17.31 Lordag

Just nu ligger Yas och sover siesta, for idag ska vi inte gora nagonting alls eftersom mina pengar kommer ta slut imorgon. Da aker vi namligen till Disney Land med Aki och Ako, och dar kommer storsta delen av mina resterande yen forsvinna snabbt. Men det har jag inte sa mycket emot faktiskt. Ska bli trevlig att traffa Ako igen, senast jag gjorde det var i Salamanca for ett ar sedan. Och Aki traffade jag ju forra helgen, men inte sa mycket.

Min och Yas nya hobby ar att spela spel pa Facebook och sla var gamla spansklarare Mig. Superkul att fordriva tiden med!

Japanska kompisar

21.51 Fredag

Ikvall och idag har jag traffat tre av Yas kompisar. Forst sjong vi karaoke (for femte gangen!) tillsammans med en kille, kul, kul! Och sedan motte vi upp en tjej och kopte massa mat for ikvall. Jag skulle gora svensk (?) potatisgratang, och de andra nagot som heter Tapoyaki. Dessutom kom det en annan kille lite senare ocksa, och hela kvallen var valdigt trevlig.

Vi pratade spanska storre delen av tiden eftersom alla gar i samma spanskaklass, men de fick ova sig pa engelska ocksa, vilket de verkligen behover. Deras spanska ar betydligt battre an deras engelska, tyvarr. Men det var kul att lyssna pa deras tappra forsok att gora sig forstadda, och jag lekte larare och forsokte komma med sma tips nar det behovdes.

Just nu ar jag ensam hemma for Yas var tvungen att ga och kopa cigaretter. Men allt som allt har det varit en valdigt intressant och rolig dag idag!

Vilsen och utelast

22.15 Torsdag

Nu till mitt aventyr tidigare idag.

Yas skulle vara upptagen precis hela dagen, sa jag bestamde mig for att besoka tva museum pa egen hand. Forst till Nationalmuseet, och dit hittade jag nagorlunda smidigt. Rakade bara ta fel metro, eller tag eller vad det nu ar, en gang, men jag lyckades i alla fall ta mig fram till slut.

Sedan skulle jag till ett annat museum med orientaliska saker, pa ett helt annat stalle. Och nar jag kom ut fran den metron var jag helt forvirrad. Jag kom vilse nastan direkt, men trodde att jag visste vart jag skulle, men for det skulle vara en jattehog byggnad, sa jag forsokte ga dit, men jag fattade aldrig hur man skulle ta sig runt pa omradet, sa jag bestamde mig for att forsoka ta mig tillbaka till stationen istallet, men det hade jag ingen aning om hur jag skulle gora. Sa jag gick bara pa kann, helt vilsen och bortkommen i lilla Tokyo. Jag var ratt trott pa att inte veta var jag var, och plotsligt kom jag till en valdigt livlig och fargglad gata som jag gick nerfor, och sa vips var jag nara stationen igen.

Hem kom jag sedan valdigt smidigt. Inga vimseturer dar inte. Ratt metro tva ganger, plus ratt buss. Men sedan blev det problem.

Min nyckel fungerade inte!

Yas skulle inte komma hem forran 23 och vid den har tidpunkten var klockan strax efter 18. Jag hade inte direkt lust att sitta dar och vanta i fem miljoner timmar, sa jag borjade fraga folk pa gatan om de kunde engelska och om de hade en telefon. Jag var ratt otursam, tills jag stotte pa en trevlig liten dam som inte pratade ett ord engelska, men som forstod att jag var i nod och behovde en telefon. Pa japanska forklarade hon att jag kunde folja med henne hem och lana hennes telefon, det var i alla fall sa jag tolkade det, och sa blev det ocksa. Hennes dotter, eller nagot sadant, kunde pyttelite och ytterst begransad engelska, men anda sa pass mycket att hon forstod min situation. Vi ringde Yas, for som tur var hade jag hans nummer pa mobilen (det galler att vara forberedd, for jag hade tankt att aven om jag inte kan anvanda mobilen kanske jag behover hans nummer, och se sa ratt jag hade), men han svarade inte, trots att vi ringde tre ganger. Men sa plotsligt ringde han upp till deras nummer, och lovade att komma och lasa upp om 10 minuter, for som tur var sa var han inte langt borta.

Det visade sig att han hade last med den andra nycklen (hans dorr har tva olika las, och jag har bara nyckel till det ena), det lilla notet. Men som tur var sa loste det ju sig, och jag fick en trevlig liten inblick i hur trevliga och hjalpsamma japaner kan vara!

Pa egen hand

19.30 Torsdag

Vilken dag. Forst vilse i Tokyo helt pa egen hand, och sedan utelast, aven det helt pa egen hand. Smidigt va?

Fast jag overlevde tydligen, for har sitter jag nu och andas ut over att vara hemma i Yas lagenhet. Helt pa egen hand.

Mer info kommer sen nar jag har slappnat av nagra hekton.

Kinesiskt smorgasbord

14.25 Tisdag

Hong Kong, the Events Capital of Asia, offers a smorgasbord of fascinating and exciting events ranging from colourful local festivals to world-class arts and sport events.

Nar jag laste den har meningen nar jag sokte information om Hong Kong blev jag valdigt stolt over mitt hemlands inflytande over det engelska spraket. Visst ar det val harligt att lasa att Hong Kong erbjuder ett smörgåsbord av olika handelser och festivaler. Nu ska jag bara raka stota pa ombudsman ocksa, sa ar cirkeln sluten.

Skor i Japan

14.39 Mandag

Nu till en annan sak jag larde mig hos Yas familj i Osaka.

I Sverige gar man ju vanligtvis inte med skor inomhus, som de flesta vet. I Spanien och Australien och manga andra lander daremot ar det helt okej att klampa in utan att ta av sig pa fotterna forst. I Japan fungerar det pa ett mellansatt.

Man tar av sig ytterskorna och satter pa sig innetofflor istallet. Men nar man gar in i sitt sovrum tar man av sig innetofflorna och gar i strumplasten. Valdigt komplicerat att komma ihag den lilla detaljen, och jag rakade flera ganger ga in i mitt rum med tofflorna pa. Sa da fick jag skynda mig att satta dem utanfor dorren innan nagon upptackte det.

Nar vi besokte ett tempel i Kyoto och ville ga in i en liten byggnad var vi ocksa tvungna att ta av oss skorna innan vi fick lov att ga in.

Har hos Yasu anvander vi dock inga tofflor, utan staller bara ytterskorna vid dorren, precis som i Sverige. Sa det kanns helt naturligt, trots att det finns en liten del inne i mig som vill behalla skorna pa, tack vare mitt halvar i Australien.

Japanska toaletter

14.30 Mandag

Japanerna ar valdigt stolta over sina toaletter. Inte manga i Sverige skulle val vilja visa upp sin toalettstol for besokare och skryta med hur bra den ar? Jag har nog inte varit med om det innan i alla fall.

Innan jag var hos Yas familj i Osaka berattade han att deras toalettstol verkligen ar superhaftig. Och nar jag val var pa plats fick jag prova detta tekniska under.

Forst ska jag dock namna att manga av de publika toaletterna har varme inbyggd i sitsen, sa man fryser inte om andan om det ar kallt ute. Trevligt! Men sedan finns det ocksa raka motsattsen. Sa sent som pa sjuttiotalet (om Yas nu har koll pa det) sa fanns det inga vanliga toaletter som vi ar vana vid, utan det var bara ett "hal" i golvet. Tank er svenska utedass, fast nere pa golvet sa man maste sitta pa huk for att utratta sina behov. De har toaletterna finns fortfarande kvar pa nastan alla stallen dar det finns toaletter (men man kan aven anvanda de "nyare" typerna, fast pa vissa mindre stallen finns bara de gamla), och forsta gangen jag sag det undrade jag hur tusan man skulle gora. Men efter detta sa gick i alla fall tekniken framat.

Toaletten hos Yas familj har forutom en varm sits (som man naturligtvis kan stalla in temperaturen pa) en hel del andra funktioner. Man kan bli tvattad dar bak med tva olika vattenstralar, dar man kan stalla in styrkan och riktningen av stralen efter behag. Man kan aven fa vatten "dar fram" om man sa vill. Efterat kan man valja att bli lufttorkad och aven har kan bestamma hur mycket det ska blasa.

Som om detta inte vore nog, nar man kommer in i rummet sa lyfter toalettstolen pa locket pa helt egen hand, utan att man behover gora nagot mer an att oppna dorren. Och stolen spolar ocksa helt automatiskt, utan att man behover trycka pa nagon knapp (aven om man sa klart kan gora det ocksa, och sa aven med oppning och stagning av locket).

Jag har sett publika toaletter med tvattformaga ocksa, men den har toaletten var verkligen HiTec.

Nar vi var i Kyoto kopte Yas toalettoverdrag till locket, sitsen och pappershallaren, for i Japan ar toaletterna viktiga och man vill vara stolt over dem.

Elektroniska bakslag

14.11 Mandag

Jag kom pa en sak jag maste skriva mer ingande om ocksa. Precis allt jag ror som har med elektronik gar sonder eller fungerar inte, ta en titt pa den har listan:

Mp3-spelare: Sonder i Australien.
Armbandsklocka: Batteriet slut nar jag skulle flyga till Japan.
Mobil: Fungerar inte i Japan eller Hong Kong, plus att batteriet tar slut hela tiden, trots att jag ju knappt anvander den.
Dator: Internet vill inte fungera, trots att det fungerar pa Yas dator.
Min kamera: Sonder i Osaka.
Yas systers kamera: Batteriet (laddningstyp, inte vanliga batterier) slut i Kyoto.
Plattang: Blir inte tillrackligt varm eftersom de har 150 V har istallet for 220 som i Sverige.

Jag ar hittills inte direkt overfortjust i japansk elektronik. Fast a andra sidan, man kan val inte direkt saga att det ar den som kranglar, men i alla fall. Otur har jag haft gallande sadana saker, det ar val det minsta man kan saga.

Tillbaka i Tokyo

14.05 Mandag

Just nu ar jag ensam i Yas lilla minilagenhet, eftersom han ar i skolan. Och just nu ar jag valdigt trott pa att resa. Jag vill hem till min egen sang, mitt egna rum och min egen familj. Jag vill tillbaka till det gamla vanliga for en stund och bara vara.

Men nu ska jag sluta klaga for en stund och beratta lite mer om Japan.

Igar traffade vi Aki (tjejen) och vi akte till lite olika omraden och at lunch och middag tillsammans. En trevlig dag, fast de tva pratade en himlans massa japanska med varandra hela tiden, sa jag hangde inte med sa bra. Fast det var kul att traffa henne igen anda, och nasta helg ska vi traffas igen, och antagligen aka till Mount Fuji tillsammans. Fast det beror pa vadret. Tydligen ska det regna och vara daligt hela veckan.

Jag har aven fixat nya kontanter. Vi hittade ett Travelex-"kontor", men dar kunde man inte vaxla med kort, men jag fick reda pa att jag kunde gora det pa, ni kommer inte tro det, Seven Eleven. For enkelt for att vara sant. Sa nu ar jag inte helt baknrutt i planboken langre, och jag har betalat tillbaka alla de 8000 yenen som jag var skyldig Yas. Skont.

Planen for veckan som kommer, ja, den ar i det storsta obefintlig. Jag har ingen aning om hur jag ska spendera en vecka i Tokyo efter allt flangande i Osaka och Kyoto. Vi kanske ska aka till Yokohama, bara for att jag minns en sang dar de namner Yokohama. Maste kolla upp vad det ar for sang. Nu har jag gjort det, och det var visst om troll som kom i en luftballong och bland annat hade de en katt som jamade sa det hordes anda bort i Yokohama, sa dar har ni det!

Jag vill inte skriva for langa inlagg, sa nu delar jag upp inlaggen lite mer. Kanske att jag forsoker fa upp bilder till bloggen ocksa. Men vet inte riktigt hur det kommer ga. Sa vi far val se om det blir nagra bilder eller om det ar lattare att vanta tills jag kommer hem till Sverige istallet. 

Bad sleep

07.54 Lordag

Jag kan verkligen inte sova bra pa de har sovinternetcafeerna. Jag vaknar flera ganger och tittar vad klockan ar och kanner mig lika trott varje gang. Superjobbigt.

Vill ni se nagra japanska tecken? Jag anvander ju ett japanskt tangentbord och det hander da och da att jag rakar klicka pa sprakbytesknappen sa att det hoppar upp massa krumelurer istallet for bokstaver. Titta har bara: 魚くぇんあゆなyえ意ろあ絵 Snajsigt va?

Nu ska jag satta i linserna och se om jag kan vakna till liv, eller om jag ska forsoka sova en halvtimme till. Onskar att jag hade en normal sang, i ett normalt rum dar det ar tyst och morkt. Jag langtar faktiskt hem till min egen sang just nu.

Dum elektronik

23.55 Fredag

En sak som jag bara maste meddela. Min kamera ar sonder!! Sa nu har jag varken en fungerande mp3-spelare eller kamera. Ar det inte underbart?

Mp3:n ar gammal sa ska se om jag kan kopa nagot i Hong Kong, alternativt Tokyo. B, har du nagra forslag pa vad jag ska kopa?

Kameran daremot ar mindre an ett ar gammal, sa antar att jag fortfarande har garanti pa den och att den gar att fixa i Sverige. Sa nagon ny kamera blir det nog inte. Just nu anvander jag Yas systers kamera. Jag kan fora over bilderna till min dator, sa den losningen fungerade utmarkt tills batteriet tog slut och jag insag att den inte gick pa vanliga batterier utan fungerar som en mobiltelefon med laddare, och att jag inte hade laddaren. Som tur var intraffade detta efter min geishaupplevelse, och jag har massa bilder fran det (bade "professionella" och som Yas tog pa promenaden i byn). Men nu vet jag inte vad jag ska gora. Kanske kopa en engangskamera? Men da kan jag inte lagga upp bilderna pa datorn, plus att jag inte ar saker pa om jag kan framkalla bilderna i Sverige om jag koper en kamera har. Komplicerat och irriterande.

Men nu ska jag i alla fall sova. Toalettinlagget far komma nagon annan dag.

Kyoto

23.16 Fredag

Annu en natt som ska spenderas i ett datorbas, men i Kyoto den har gangen. Det har ar dock dyrare an det forra, men ocksa battre och tystare, och huvudsaken ar att jag kan sova bra.

Just nu sitter jag och tittar pa Biggest Loser-finalen som jag missade i Australien. Det kan jag gora eftersom vi har betalat for 12 timmar (man betalar per timme, men kan inte valja sjalv exakt hur manga), och jag inte behover sova exakt sa mycket.

Idag har varit den absolut basta dagen hittills, for jag blev forvandlad till geisha! Sminkning, kimono, fotografering och promenad i en timme ute pa gatan. Helt otroligt, aven om jag inte sag speciellt japansk ut. Det var jattemanga pa gatan som ville ta kort pa mig, bade turister och japaner. Roligast var en stor turistgrupp fran Estland som trodde jag var en riktig geisha eftersom de tackade for fotograferingen pa japanska. Det kandes valdigt konstigt att vara centrum for 30 personer med kameror i hogsta hugg. Det kandes verkligen som om jag var en kandis som fofoljdes av papparazzis. Men superkul var det i alla fall.

Nackdelen med idag ar att jag har slosat upp precis alla pengar jag har. Jag betalade min och Yas bussbiljett till Tokyo (vi aker harifran i morgon kvall) med mitt kreditkort, och Yas gav mig nya kontanter tillbaka for det, och av det finns bara 1000 yen kvar. Vi far se hur jag loser det lilla problemet pa det billigaste och smidigaste sattet.

Nu till igar. Nojesfaltet var toppenkul, trots att det inte fanns alls sa manga attraktioner som jag trodde skulle finnas. Men det fanns manga 4D-biografer (pa japanska) och simulatorer, vilket jag alskar, sa det var trevligt.

Att traffa Yas familj var superdupertrevligt! Och jag var overraskad av att de kunde prata engelska, for Yas hade forvarnat mig att de inte gjorde det, i alla fall inte hans mamma, men hon var jatteduktig. Alla var trevliga och mitt rum jag sov i var bra ocksa. Inte alls trangt, men jag sov pa en madrass pa golvet, som var jatteskon. Och bordet i mitt rum var superlagt och skulle man sitta vid bordet var det en kuddstol pa golvet som gallde.

Forutom geisha-forvandligen har vistelsen i ett japanskt hem varit det basta. Det ar sadana upplevelser jag ar ute efter, inte bara turistsaker, utan det akta kulturella. Och med det avslutar jag det har inlagget, for nu orkar jag inte skriva mer. Jag maste dock tillagga att jag ska skriva ett inlagg om toaletter i Japan. For de ar minst sagt intressanta.

Osaka uppdateringar

07.49 Torsdag

Nu ar jag i princip klar for avfard igen.

Mitt lilla bas, for jag kom pa att det ar fel att kak\lla det rum, det ar mer som ett toalettbas helt enkelt, har nite direkt varit nagon hit, jag har sovit valdigt daligt i min fatolj och har vaknat flera ganger. Forra natten siv jag bara fyra-fem timmar och den har kanske 6-7 eller nagot. Inte alls bra, men det far jag nog sta ut med.

Inatt sa ska vi sova hemma hos Yas foraldrar, sa forhoppningsvis kan jag fa sova ut lite extra da, Fast det tvivlar jag pa eftersom vi maste upp tidigt, tidigt i morgon for att aka till Kyoto.

Mina pengar har gatt at a det vilda, mest eftersom vi ater ute precis varje dag hela tiden, och for att vi har gjort massa dyra saker. Idag ska vi till ett nojesfalt, och det kostar 5800 yen, vilket ar ca 450 kronor. Jag betalade visserligen det med mitt kreditkort, for jag kanner att mina japanska pengar forsvinner allt for latt, och sen kanske jag star dar utan cash, och det vill jag helts undvika.

Vad mer kan jag saga sa har lite snabbt, for vi maste harifran om en kvart, eftersom man betalar per timme. Men jo, jag har atit en massa olika japanska saker, och jag kan ata ratt bra med pinnar nu, tack vare Hee och hennes koreanska matlagning. Och jag har upplef\vt trangsel pa tagen, men det sker bara pa vissa tider av dygnet. Det ar inte smockfullt sa ofta, och jag har nog inte upplevt det allra varsta an, for jag har inte sett nagra inknuffare.

Usch, vad trotta mina ogon ar. Jag vet inte hur jag ska klara av en hel dag pa ett nojesfalt, och arligt talat ar jag inte sa sugen pa det, men jag har latit Yas bestamma vad vi ska gora, eftersom  jag inte har en aning om vad som finns, och jag vill inte att han ska bli uttrakad av att visa mig saker som inte intresserar honom. Darfor gick vi till aquariumet igar ocksa. Jag hade kunnat vara utan det, men Yas ville garna se det, sa da blev det sa.

Sa tja, Japan har inte varit sa toppen och fantastiskt som jag hade tankt mig, fast a andra sidan vet jag inte exakt vad jag forvantat mig heller,

Men nu ska jag i alla fall gora mig helt klar, dvs satta pa skorna, sa att vi kan komma ifran har snabbt och latt.

Osaka

22.57 Onsdag

Just nu sitter jag pa ett valdigt konstigt stalle i Osaka. I ett litet rum med en stol och en dator,och har ska jag tillbringa natten. Helt mysko enligt mig, men tydligen ratt normalt i Japan.

Dagen har varit lang. Buss fran Tokyo till Osaka som kom fram vid 6 i morse, och sedan dess har det varit full rulle mer eller mindre. Ett slott, ett japanskt badhus (oj oj sager jag bara!), aquarium, mat, och massa vandringar. Ar helt slut nu sa maste utnyttja timmarna jag kan sova har i stolen. Hur det nu ska ga till.

Uppdatering och mer info kommer, men jag har insett att det i varsta fall kommer droja tills jag ar i Sverige. Japan har inte varit sa toppen som jag hoppats, eller ja, jag har varit har tva dagar men det kanns som en vecka, och jag har nasta tva veckor kvar. Sa vi far se hur det slutar/


Nu ska jag i alla fall fosoka sova.

Forresten, det blev inget mobilnummer i Japan. For dyrt och for krangligt.


Forsta dagen i Tokyo

13.37 Tisdag

Idag ar en ny dag och efter en ordentlig natts somn ar jag redo for nya aventyr.

Idag ska vi ta en titt pa Tokyo och inatt vid 23 ska vi ta en buss till Osaka och vara dar ett par dagar, och pa fredag aker vi till Kyoto for att sedan pa lordag eller sondag atervanda till Tokyo. Jag har bara med mig en liten ryggsack till Osaka och Kyoto sa jag hoppas jag har fatt med mig allt vad jag behover. Datorn far definitivt stanna kvar i Tokyo eftersom den tar for stor plats.

Vi ska aven forsoka inforskaffa ett SIM kort till mig sa att min mobil fungerar. Det skulle ju vara lite jobbigt om jag kom vilse pa egen hand och inte kunde kontakta Yas pa nagot satt.

Hans lilla lagenhetsrum ar det minsta jag sett. Betydligt mindre an ett studentrum i Lund, fast med en kokplatta som kok. Men det ska nog ga att overleva har anda tror jag.

Det ar i alla fall spannnade att vara i Japan, och det ska bli superkul att se sa myckte som mojligt av det nar jag ar har. Plus att min spanska ar faktiskt ratt okej, trots att jag inte pratat det pa nastan ett ar. Imponerad av mig sjalv!

Men nu kommer det kanske inte komma nagra uppdateringar pa ett tag framover. Beror pa var vi hamnar nagonstans och om det finns en dator i narheten. Tills dess, hoppas ni har det bra dar hemma, och jag hoppas att jag kommer ha det toppen ocksa.

Tokyo

01.35 Mandag

Nu ar jag i Tokyo mina vanner!

Resan gick val relativt bra, om man bortser fran att jag for forsta gangen spydde pa planet. Min mage fick nog och kastade upp det mesta jag tvingat i den, men efter det kandes det i alla fall lite battre.

Min dator vill inte fungera, eller rattare sagt, Internet vill inte koppla upp sig. Sa lanar Yas dator just nu, vilket far ga lika bra.

Jag ar egentligen for trott for det har sa ska nog sova nu. Uppdaterar nar jag har tid och lust igen! Men nu vet alla att jag i alla fall har kommit fram ordenligt.

Wiiii som i WiFi

07.07 Måndag

Här sitter jag på flygplatsen i Hong Kong och utnyttjar deras gratis WiFi Internet. Superbra! Bara det att ingen är ju vaken hemma vid den här tiden, så får nöja mig med att blogga.

Flygresan från Sydney och hit gick bra. Jag satt jämte en fransk mamma och hennes tvååriga son. Maten var god, fast som vanligt mår jag illa nu. Jag har druckit så mycket jag kunnat och rört på mig, så B, du behöver inte vara orolig. Det enda problemet var att jag fick ett anfall av någon sjukdom i en sisådär en halvtimme. Jag mådde pyton och var både varm och kall samtidigt, så funderade på om jag fått en snabbsläng av svininfluensan. Men som tur var gick det över efter ett tag. Även om min mage inte är helt lycklig ännu.

Det enda som varit lite "krångligt" är alla papperslappar som ska fyllas i hela tiden. Angående svininfluensan, att man har ankommit till ett nytt land, och att man lämnade ett annat, och bla hi bla ha. Jag har fått fyra nya stämplar i mitt pass, bara på en enda flygresa, och fler lär det bli.

Jag hoppas resan upp till Beijing går bra och att väskan följer med hela vägen. Den kom ut väldigt fort och smidigt här i Hong Kong, så man kan ju hoppas på att kinserna sköter det bra.

För övrigt finns det nog inte så mycket att tillägga. Jag blev tvungen att öppna min ryggsäck för inspektion, men det var okej. De tog ingenting ifrån mig. Nu har jag bara några timmar att slå ihjäl, så ska se om jag kan lyckas somna en stund. För trots att jag försökte sova på planet gick det inte så bra, på grund av min mage. Plus att jag tittade på en film i början också, Defiance. Ry och Le såg den igår på bio i Sydney, så tyckte att jag skulle se den också.

Och nu ska jag som sagt se om jag kan sluta ögonen och slappna av en stund, för mitt plan lämnar inte mark förrän 10.30.

Sista inlägget i Australien

18.26 Söndag

Det här blir det sista inlägget i Australien för ett bra tag framöver.

Väskan är packad, och trots att jag verkligen försökt packa lätt väger den 16 kilo. Men det kan jag tyvärr inte göra så mycket åt.

Jag ska få skjuts av killen jag träffade igår, för han ska till tågstationen också för att åka till Canberra. Och tiderna passade mig utmärkt, så då slipper jag åka buss och ett extra tåg. Superbra.

Jag är lite nervös, men samtidigt vet jag att det kommer gå finemang. Trots ett litet missöde med katten kissande i min resväska. Dumma kattskrälle! Som tur var hade jag inga kläder precis där han kissade, bara en klänning som just nu får sig en snabbtvätt i maskinen.

Så nu är det bara finslipningen, det vill säga, vänta på att klänningen ska bli torr, och slappna av innan jag blir upphämtad om knappt en timme.

När jag har Internet tillgängligt lovar jag att uppdatera igen. Tills vidare, önska mig lycka till på min dygnslånga resa till Japan!

Sista dagen i Oz

09.43 Söndag

Idag är det Mors Dag i Australien och Ry gjorde frukost till oss allihopa - Eggy Bread eller French Toast som det också kallas. Mumsigt med frukost på sängen, för jag sitter fortfarande i sängen lite halvvaken.


Igår var en händelserik dag. Och en trevlig sådan.


Jag träffade killen från Canberra vid 12 och han tog mig till någon sorts fort från andra världskriget med massa tunnlar och coola utrymmen man kunde gå in i. Superhäftigt, och man hade utsikt över hela Sydney Harbour.


Mitt barnpassningsjobb skulle börja klockan 18, och jag kom hem vid 17.30 så fick skynda mig med att göra lite middag innan jag gick dit. Föräldrarna åkte hemifrån rätt sent, så mamman nattade till och med 2,5-åringen innan hon åkte, så mitt jobb var bara att få pojkarna i säng en stund senare och därefter var jag fri som en fågel. Föräldrarna kom hem vid 23, så fem timmars "jobb" gav mig 70 dollar. De ville ge mig 90, men jag tyckte det var för mycket, så jag tog bara emot 70. Jag vill ju inte att de ska känna att de överbetalar mig och tycker att jag är för dyr.


Jag gick inte och la mig förrän klockan ett, eftersom jag satt uppe och pratade med lillebror hela natten. Och jag blev väckt strax efter åtta, så blev inte så mycket sömn den här natten. Men natten innan sov jag ju 11 timmar, så det jämnar väl ut sig. Och lillebror fick vara uppe till ett hans natt också, för jag pratade med honom nu i morse och hjälpte honom med hans spanska. Kul, kul.


Idag måste jag packa. Det är sista dagen i Australien, så bör fixa klart allting innan jag åker. Det gör hela resan betydligt lättare.


Aj, mitt huvud

20.36 Fredag

Mitt huvud skriker som en bäbis med kolik. Därför ska jag söva ungen och hoppas på att morgondagen bringar lugn och ro.

Fast klockan 12 ska jag träffa en kille från helgen i Canberra som råkade bo på andra sidan "stora gatan" här där jag bor. Så hoppas det blir trevligt.

Nu ska i alla fall min skallebank botas med så många timmars sömn som möjligt. Vilken fredagskväll va.

Nya valutor

17.21 Fredag

Det är minsann inte lätt att växla pengar i den här stan. Så här såg min växeldag ut:

1. Travelex (växelkontor) som enligt vad jag kunde läsa mig till inte tog någon avgift för att växla, men när jag gick dit tog de 12 dollar, plus att de inte hade så mycket yen som jag ville ha.

2. NAB (min bank) som enligt Internet tog 1,10 % i avgift, och i luckan sa de att det kostade minst 10 dollar, plus att de inte hade några utländska valutor alls där.

3. NAB (ett annat kontor) som inte heller hade tillräckligt med pengar, men som sa att jag kunde gå till ett större kontor i andra ändan av stan.

4. ANZ (en annan bank) där de inte växlade utländska valutor utan hänvisade till deras egna växelkontor en bit bort.

5. ANZ växelkontor där jag äntligen kunde växla mina Hong Kong Dollar och Japanska Yen. Vid det laget var jag så trött på allt springande i stan så jag var glad över att få mina pengar över huvud taget, trots att jag fick betala 8 dollar per valutaväxling.

Och så här ser mina nya pengar ut.





Mina favoriter är verkligen de australiensiska dollarna. Färgglada och sjukt coola.


Dålig planering kanske

22.28 Torsdag

Det här är min to do list för i morgon:


•-          Växla pengar

•-          Köpa credit till mobilen + fixa så att den fungerar utomlands

•-          Eventuellt köpa Daim på Nordic Fusin


Det är alltså pengar och mobilen som gäller främst. I morgon är sista dagen att fixa det. Jag väntar nämligen fortfarande på svar från min egen bank angående deras avgifter för att växla till utländska valutor. Jag har fått svar från alla andra. Illa av min bank.


Jag har även tagit reda på att mitt svenska nummer inte kommer fungera i vare sig Japan eller Hong Kong, medan mitt australiensiska kommer fungera i Hong Kong men inte Japan. I Japan måste jag alltså försöka skaffa ett simkort, men jag har tagit reda på i Japan använder man sig generellt inte av simkort, så vi får väl se hur det går.


Sedan kanske jag bör börja packa eller något snart också. Fast mitt plan lämnar inte Sydney förrän 21.55 på söndag, så jag har fortfarande tre hela dagar kvar till avgång. Men det börjar bli lite pirrigt nu faktiskt.


Resplaner förtydligande

21.46 Torsdag

Förra inlägget var i princip tillägnat min mamma, så då är det väl inte mer än rätt att lilla pappsen får ett inlägg också. Särskilt eftersom han kommenterade ett tidigare inlägg och ville ha en detaljerad resebeskrivning.

Men Pappa! Jag har redan publicerat en minst sagt detaljerad sådan! Och det var relativit nyligen dessutom. Den finns bland annat i kategorin "Resplaner" till höger i menyn.

Jag är en väldigt duktig dotter, så för att göra det extra lätt för min käre fader länkar jag även till mitt reseinlägg här och på det här sättet: http://mittliviaustralien.blogg.se/2009/april/asien-resplan.html

Så nu har ni minst tre olika sätt att klicka er fram till det omdiskuterade inlägget. Antingen klickar man på någon av de två länkarna i det här inlägget eller på "Resplaner" i menyn.

Duger det B?


Mamma är lik sin mamma

16.32 Torsdag

Ibland förundras jag över hur lik jag är min kära moder.

Idag till exempel: Jag tömde diskmaskinen före lunchtid, satte in den smutsiga disken, och planerade att sätta in den eventuella lunchdisken när lunchen var avklarad. Hee var hemma och när hon gjorde lunch startade hon maskinen INNAN hon ätit klart lunchen trots att jag visste att både min och hennes disk antagligen skulle ha fått plats. Nu blev det så att det fick stå smutsig disk framme och nästa omgång i diskmaskinen kommer bli full fortare än om jag hade fått sköta det hela från början till slut.

Jag vet att jag antagligen överreagerar, men det är sådana småsaker som gör mig och min Mammica så lika. Jag är helt säker på att både hon och B håller med mig om det.

(Angående rubriken, nej, jag är inte mamma än.)


Skrattande fågel

22.23 Onsdag

Jag har precis "upptäckt" en sak. Det finns en fågel som heter kokaburra, men jag visste inte hur det stavades, så jag stavade det bland annat som jag precis skrev. Jag trodde att det hette kokaburra på både svenska och engelska, men se så fel jag hade.

Kookaburra = Skrattfågel

Där har ni engelska vs. svenska. Det ni.





Det här är för övrigt en utav dessa skrattfåglar jag såg på väg till Blue Mountains i somras (i december alltså).

Vandrarhem och pizza

20.17 Onsdag

Dragon Hostel.

Så heter mitt vandrarhem i Hong Kong. Jag bokade det idag för tre nätter till priset av 230 Hong Kong dollar, vilket är ungefär 250 svenska kronor. Inte det billigaste boendet, men tydligen är allting i Hong Kong dyrt i boendeväg, plus att allting är supertrångt. Så det är bara att hoppas på att det är ett okej ställe att bo på, det verkade så på omdömena som folk lämnat.

Ikväll åt jag pizza för fjärde gången på en vecka och en halv. Ehm, det där blev visst spansksvenska. En och en halv vecka menar jag naturligtvis. De övriga gångerna har det varit på riktiga restauranger, men den här gången beställde Vi pizzor från Dominos eftersom vi har en gäst här. Det är Vi's gamla kompis eller något sådant. En riktig stor, långhårig och blond australiensare. Tror en liten pizza var för lite för honom, jag själv hade lätt kunnat sluka två. I Australien är pizzorna alldeles för små. Tacka vet jag svenska pizzor.

Jag skickade även iväg en massa mail till olika banker och växelkontor för att få reda på hur mycket de tar för att växla pengar till japanska Yen och Hong Kong Dollar. Jag har bara fått svar från en, men förhoppningsvis kan jag åka in till stan och få mina nya valutor i morgon.

Dragon Hostel fick också ett mail. Jag ville vara säker på att de fått min reservation och dessutom fråga om beskrivning från flygplatsen. Ska bli spännande att se om jag kan överleva i en stad där jag inte pratar språket och aldrig varit i. Jag kommer definitivt vara supernervös när den dagen kommer.


Mer au pair och kladdkaka

15.00 Tisdag

Helt plötsligt vill att att jag ska au paira. Nyss ringde en annan kvinna som frågade hur länge jag skulle vara hos familjen jag är nu, och jag sa att jag skulle till Japan på söndag. Tydligen behövde de någon snabbt, så det passade inte så bra. Jag letade upp familjen på Internet och om jag hittade rätt så är de superkristna, går på kristna möten varje torsdag, kyrka varje söndag och låter inte barnen titta på TV eller lyssna på okristen musik. Jag har absolut inga som helst problem med det, så länge jag själv inte behöver delta i det. Men enligt deras profil vill de att au pairen ska med på mötena och helst kyrkan också, så jag är glad att jag ska till Japan istället.

Jag har bakat en ny kladdkaka också. Vi hade inga ägg så jag fick leta reda på ett recept utan, gjorde en dubbel sats, och den står och kyler ner sig i skrivande stund. Ska bli spännande att provsmaka om en stund!

Uppe med tuppen

04.51 Tisdag

Det är som ni ser på klockslaget är det fruktansvärt tidigt. Jag behövde gå på toa och insåg att det var en bra chans att få prata lite med Mammica eftersom klockan där hemma inte ens är 21 där och jag inte pratat med henne på hela långa helgen.

Men sedan ska jag sova igen, för det är kolsvart ute och då ska man sova.

Tråktråk

20.17 Måndag

Jag har kommit på att jag är fruktansvärt uttråkad.

Behöver verkligen lite uppåt spice just nu.

Förra veckans "utflykt" var super, och nu är jag bara hemma utan att göra någonting igen.

Tittar på hotell och vandrarhem nu. Har hittat några vandrarhem faktiskt som kan vara intressanta. Hotell kostar minst 50 australiensiska dollar, och kan jag hitta något billigare skulle det ju vara trevligt.

Australien Fakta

16.12 Måndag

Här kommer några aussieuttryck som kan vara bra att kunna. Jag köpte två bokmärken med dem på när jag var i Canberra, tyckte speciellt de manliga uttrycken var extremt underhållande.


För henne:


Wanna cuppa? - Would you care for some tea?

Go and tart up yourself - Please dress in your best clothes

The old man's shot through - My husband left town

Don't get your knickers in a knot - Don't upset yourself

What's the latest goss? - Any juicy news?

Grouse lippy - What a nice shade of lipstick

Get stuffed bitch - Leave whenever you like

How ya going luv? - I hope you are feeling well

Shut ya gob - Tell someone who cares

Don't crap on - Aren't you exaggerating?


För honom:


G'day mate - Pleased to make your acquaintance

You little ripper! - Words of praise fail me

Fair dinkum - Of course I'm telling the truth

Pull ya head in - You may be correct in your assertion but shut up

Bloody oath! - I'm in totally agreement with you

Howya going? - May I enquire about your welfare?

Give it a go ya mug! - Are you perhaps incapable of performing this act?

Your shout - If you value your well being you should buy the next drink

You Drongo - You dimwitted person

Rack off - Your presence is no longer required


Blandinfo

15.15 Måndag

I lördags när jag satt på bussen hem från Canberra ringde en kvinna från Perth angående au pairjobb. Av någon anledning gick det inte fram några signaler utan hon lämnade bara ett meddelande på telefonsvararen och jag ringde precis upp henne igen. Jag är egentligen inte intresserad, men det kan vara värt att lyssna på hennes förslag i alla fall. Hon var på jobbet nu, men skulle ringa upp mig igen när hon kommer hem. Sen får vi se vad det blir av det hela. Perth kanske är trevligt?

Jag ska i alla fall jobba på lördag igen. Hos samma familj som förra gången. Hoppas nattningen går smidigare nu. Men ska bli skönt med en liten inkomst igen. Det behövs efter Melbourne och Canberra, och på söndag åker jag till Japan, så där lär spenderas några kronor, eller yen, också.

På tal om yen, jag måste växla pengar i veckan. Både till yen och Hong Kong dollar. Får inte glömma bort det.

Idag tvättade jag mina skor. De ligger på tork i solen (för idag är det väldigt soligt och fint här faktiskt) och är renare än på mycket länge.

Förresten, min mp3-spelare är sönder. Först trodde jag att det var fel på mina uppladdningsbara batterier, men när jag köpte nya vanliga batterier på flygplatsen för att testa fungerade den fortfarande inte. Kommer bli en väldigt lång och tråkig resa till Japan utan musik.

Och så all denna svininfluensahysteri. Jag vet inte hur orolig man egentligen bör vara, men tydligen finns det i Hong Kong, så jag är lite milt orolig för att åka dit, men tänker inte ställa in min resa. Tror däremot att jag ska försöka hitta ett billigt hotell istället för ett hostel eller vandrarhem. Min brittiska vän sa att hennes vandrarhem i Hong Kong var dåligt, och hört massa andra som också haft sämre erfarenheter av Hong Kong-hostel med kackerlackor och sådant. Så det kanske är värt att betala lite extra där.

En vanlig dag i Sydney

20.45 Söndag

Det finns ett nytt program som ersatt The Biggest Looser och So You Think You Can Dance. Masterchef heter det. Folk tävlar i matlagning på precis samma sätt som de tävlar i dans. Rätt intressant faktiskt. Kommer antagligen bli min nya följetong.

För övrigt har min första dag tillbaka i Sydney varit helt okej. Pojkarna hade sovit över hos kompisar och därmed fick jag sova i fred i morse. Jag har tvättat en massa, men mina vita byxor blev inte rena efter Band Night. Får se hur jag löser det. Mina skor har jag däremot inte tagit tag i ännu. Det får bli mitt måndagsprojekt.

Något mer har jag nog inte att tillägga just nu. Hoppas ni gillade bilderna jag la upp innan idag.

Canberra - Bilder

13.58 Söndag

Och så bilderna från Canberra.

The Parliament House

     

Det gamla parlamentshuset, mitt emot det nya. På bilden med mig tittar jag alltså på det nya med det gamla i ryggen. Ehm, fattar ni? Lägg märke till berget i bakgrunden.

  

Jag med några blommor och med sjön i bakgrunden.

    

Utsikt över Canberra från berget på en föregående bild. Ser ni parlamentshuset härifrån?

    

Krigsmomumentet och utsikten ifrån det.

 

Canberra - Dag 2 + 3

11.44 Söndag

Fredag

Andra dagen i Canberra gjorde jag precis ingenting. Kollade på en film, och mer än så var det nog inte. Förstår inte hur dagen kunde flyga förbi utan att jag faktiskt gjorde någonting. Helt otroligt.

Lördag

Sista dagen i huvudstaden. Vi åkte och kollade på ett Krigsmonument och upp på ett berg där man hade utsikt över hela Canberra. Kommer bilder från detta spektakel också så klart. Mycket mer än så uträttades inte den dagen.

Bussresan tillbaka till Sydney gick bra. Non stop - 3 timmar och en kvart. Och billigare än en resa till flygplatsen i Sydney från mitt hus i Sydney. Helt otroligt.

Något som jag kom på är att under de senaste fyra dagarna har jag sett fyra filmer. Två på bussarna (The Italian Job + Pirates of the Caribbean - At World's End) och två i Canberra på Rens dator (Ay, Carmela + Volver). En riktig liten filmvecka.


Melbourne - Bilder

10.11 Söndag

Här kommer massa bilder från Melbourne. Klicka på dem för att få dem större.

Crown Casino
Jag tog inga bilder inifrån, jag var inte säker på om man fick det eller inte, så jag skippade det helt enkelt. Men stället var helt enormt stort och maffigt. Mitt första casino! (Fast jag spelade inte något, trots att vi hade kunnat få fem gratisdollar att spela för.)

  

Blött väder i Melbourne.

    


Eureka Tower
88 våningar på 38 sekunder. Det ni!

  

Och utsikten därifrån.

  

Det finns många konstiga saker i Melbourne och hela stan känns färggrann, trots att det var så dåligt väder största delen av min vistelse där.

  

Federation Square

 

Melbourne är en väldigt grön och trädfylld plats dessutom.

    

En av kvällarna tittade vi på en liten (med betoning på liten) eldshow utanför Crown Casino. De gör den varje kväll på varje heltimme fram till klockan tolv.



Så här går det med bilderna om man inte kan ta ordentliga sådana i natttillstånd. Det är jag som är modell, alltså går det inte att skylla på mig.



Min utflykt till St Kilda. Inte Australiens bästa strand direkt. Påminner mig om Sverige.

    

Captain Cook's Cottage och Captain Cook himself

  

Gratis spårvagn. Ser sådär mysigt gammal och gemytlig ut!

 

Jag bara älskar allt överförtydligande i Australien. "Look right" och "Look left" på marken vid övergångsställena, och så den här förklaringen till hur trafikljusen fungerar.


Hemma i Sydney

22.48 Lördag

Och så var man hemma igen, och jag har redan vant mig vid att skippa åäö. Konstigt att fingarna har så lätt att lära sig.

Huset är skinande rent, i alla fall till synes, för alla saker som legat och drällt överallt är borta. Känns som att komma hem till ett helt nytt hus.

Något som dock är mystiskt är att när jag lämnade huset bäddade jag min säng, men nu är den obäddad och stökig. Ska jag våga sova i den ändå? Det finns ingen vaken som jag kan fråga, så jag får nog ta risken.

I morgon kommer det förhoppningsvis två inlägg till om Canberra, och om ni har tur och om Internet vill fungera (just nu är det slöare än slöast, saknar redan Internet i Canberra) så kanske jag kan lägga upp bilderna också när de väl är inlagda på datorn. Men jag lovar inget, eller jo, jag lovar att försöka.

Litet bildmeddelande

13.08 Lordag

Bilder fran min lilla tripp kommer att komma sa fort jag ar hemma igen, eftersom jag inte har med min kamerasladd och jag vill inte slosa tid till att ladda upp bilder nu. Men jag lovar att bilder definitivt kommer att publiceras ocksa!

Det var bara det jag skulle meddela egentligen, for strax ska vi ut och kolla pa nagot war memorial och turista lite. Det finns egentligen inte mycket att gora i den har staden. Det maste vara en av varldens trakigaste huvudstader vad galler turistande.


Canberra - Dag 1

18.33 Fredag

Torsdag

Ren var tvungen att ga pa lektion pa formiddagen, sa jag spenderade min tid pa hans rum tills han kom tillbaka. De har inget kok i den har korridoren, utan studenterna far maten serverad i en matsal, men hade jag atit dar hade jag fatt betala 8-10 dollar. Sa min frukost bestod av medhavd musli utan mjolk, knackebrod och muslibars. Lunchen bestod av mer knackebrod.

Vi korde till the Parliament House och gick pa aventyr dar inne. Var en ratt fin byggnad faktiskt.

Pa eftermiddagen hade han forelasning igen, och nar han kom tillbaka darifran akte vi till en italiensk restaurang/pizzeria och jag at min tredje pizza pa en vecka. Men oj, vad jag alskar pizza! Fast jag lar val trottna pa det snart om jag ater det for ofta.

Nar vi kom tillbaka var det sa dags for partaj. Det var Band Night med rockband fran alla college (byggnaderna dar studenterna bor) och jag traffaden en massa trevliga studenter. Efter Band Night (och ett par smutsiga skor eftersom det var utomhus) gick vi till ett stalle som hette Moose, och jag papekade att i Sverige har vi minsann algar overallt. Efterat tittade jag pa halva Girl Next Door med tva av manniskorna jag traffade, och summan av kardemumman ar att jag hade verkligen superkul och jag kan mycket val tanka mig att komma tillbaka och roa mig med Canberrastudenterna igen.


Melbourne - Dag 3

18.19 Fredag

Onsdag

Jag hade planerat att skippa frukost, sova lange och ha en tidig lunch. Allt eftersom det var min sista dag pa vandrarhemmet och jag var tvungen att checka ut klockan 11. Jag kunde forvara mina vaskor dar medan jag spenderade min sista dag med min brittiska van. Men alla mina planer forstordes nar det visade sig att koket var stangt till klockan 12 for stadning (sa den timmen spenderade jag ute gaende runt i krokarna i kylan), och sedan fanns det ingen elektricitet dar heller, sa dar var jag strandsatt utan mat i magen.

Jag rakade springa in i den hollandska tjejen jag tagit folje med forsta dagen, och hon gav mig en muslibar och efter mycket noga overvagande gick vi till McDonald's for att i alla fall fa lite mer i magen. Tjejen jag bestallde fran tittade valdig konstigt pa mig, med en blick som sa att hon tyckte jag var fruktansvart konstig, nar jag fragade vad deras vegetariska alternativ var. Hon verkade inte fatta vad det var jag fragade efter, sa jag fortydligade med att fraga efter en vegetarisk burgare. Hennes "Eh, nej, det har vi inte (vad fasen ar du for konstig manniska?)" gjorde inte saken battre. Jag fragade efter sallad och fick en liten plastlada med sallad i, men nar jag fragade vad som var i den kunde hon inte svara pa det. Men jag kopte den i alla fall eftersom den sag vegetarisk ut, tillsammans med pommes frites. Tacka vet jag Sverige dar man kan fa bra vegetariska saker realtivt enkelt och utan kanna sig som en utomjordning.

Sedan akte jag in till stan och traffade min brittiska van igen. Vi gick till en park for att se Captain Cook's Cottage. Det ar huset dar han vaxte upp, och nagon fick iden att flytta hela huset fran Storbritannien till Australien. Knasigt men coolt.

Darefter akte vi runt i en gratis turistsparvagn och sedan hem till henne igen for att hon skulle fa packa sina saker. Hon skulle namligen vidare till Nya Zeeland dagen efter. Ett par timmar senare tog jag taget och sparvagnen hem och at middag pa vandrarhemmet innan jag tog sparvagnen in till stan igen for att ta en buss till Canberra vid 20.00. Bussresan gick bra och de 8 timmarna gick forvanandsvart fort. Ren kom och hamtade mig vid busstationen och sa fick jag sova nagra timmar innan min forsta dag i huvudstaden.

Melbourne - Dag 2

17.45 Fredag

Tisdag

Dag nummer tva spenderade jag till halften pa egen hand. De tva Nya Zeelandska killarna var borta nar jag vaknade vid 7.30. Jag utnyttjade den fria frukosten pa vandrarhemmet och ett par timmar senare tog jag en sparvagn helt sjalv till fororten St Kilda. Inget speciellt dar egentligen, och vadret var inte toppen heller. Men nu har jag varit dar i alla fall.

Jag kom tillbaka till vandrarhemmet, at lunch, och laste pa rummet. Lite senare fick jag sallskap av en kille fran Sydafrika. Har aldrig traffat nagon darifran faktiskt, men han var valdigt trevlig.

Jag rakde somna ett par timmar, och nar jag val vaknade kom min brittiska van till vandrarhemmet och vi gick till Eureka Tower for en liten utflykt. Eller ska jag saga uppflykt. 88 vaningar upp i en hiss som fardas med en hastighet over 9m/s. Ratt maffigt att titta ut over Melbourne sa hogt over marken.

Efter den turistattraktionen akte vi hem till henne och had middag med hennes "mamma". Jattegott! Vi at massa stekta gronsaker och potatis, och jattemumsiga tartor till efterratt. Jag hade verkligen trevlig dar, och jag fick till och med skjuts hem till vandrarhemmet. Nar jag kom dit sov redan min rumskompis, och lite senare nar jag gatt och lagt mig ocksa kom det en annan person och sov i sangen over mig. Och sa var den dagen slut.

Igar var for ovrigt en superkul sadan! Jag festade med alla universitetsstudenter och hade verkligen toppennatt. Mer info kommer senare.

RSS 2.0