Nyår i Sydney



Gott nytt år!

Nu är jag inne i 2009, medan ni fortfarande har 8 timmar kvar till ert årsskifte där hemma i Sverige.








Det här är solnedgången några timmar innan fyrverkerierna brakade igång.


Nyårsafton

08.30 Onsdag

Ny dag. Nyårsafton till och med. Sista dagen av år 2008.

Trots att jag var uppe till efter ett igår vaknade jag vid åtta. Jag var uppe så sent för att jag skulle sova längre, men det funkade visst inte. Eventuellt går jag och lägger mig senare om jag blir trött. Eller tar en liten tupplur nu igen.

Nyår i morgon

22.48 Tisdag

Jag vet inte varför jag inte skrivit något i bloggen idag, trots att jag bara varit hemma och inte gjort ett skvatt. Spelade lite Guitar Hero med mig själv innan, det är i princip allt.

Igår kväll gjorde koreanskan middag till oss. Någon sorst sega rått-liknande risgrejer med en jättekryddig sås. Det var gott, även om jag drack en hel del juice för att svalka mig. Jag har ätit en hel del koreanskinspirerad mat nu, och dessutom älskar jag deras glass! Och billig är den också! 1 dollar är ingenting för en glass liksom.

I morgon är det nyårsafton och jag ska göra INGENTING. Au pairen ska fira med sina kompisar, och hon har inte bjudit med mig, och jag tänker inte bjuda in mig själv. Plus att då blir koreanskan ensam, och jag känner mig lite elak om jag lämnar henne själv. Så eventuellt får vi två gå någon stans och titta på fyrverkerierna och gå hem igen. Inte precis som jag tänkt mitt nyår i Sydney. Förväntningarna var betydligt högre än så. Faktum är att egentligen var alla förväntningar på Australien högre än vad jag hittills upplevt. När jag åkte till Spanien hade jag inga speciellt föreställningar om hur det skulle vara, vilket jag definitivt hade den här gången, och det är inte mycket som slagit in på min önskelista. Var är alla aussiekompisar som jag hade tänkt skaffa till exempel? Varför har det gått en månad utan att jag egentligen gjort så mycket? Vad ska jag ta mig till egentligen?

Hjärnfnatt

Min hjärna är lite konstig ibland. Den blandar ihop språken när jag tänker. En mening som jag tänkte igår löd så här:

Vad skönt med proper dinner.

Hur tokigt är inte det på en skala?


En annan rolig språksak. Här om dagen rättade jag yngsta sonens engelska, något jag var mäkta stolt över. Det är inte var och varannan dag man får påpeka för en australiensare att det faktiskt heter brought och inte brang.


Jobb, nej tack?

Idag ringde förresten fruktaffären. Hon som ringde frågade om jag kunde komma dit i morgon för att jobbtränas. Det innebär alltså att managern faktiskt anställde mig då på den där intervjun. Eller något i den stilen. Jag sa dock att jag redan hade ett jobb (en liten vit lögn skadar inte) och att jag inte kunde. Faktum är att jag inte är så sugen på att jobba där, plus att han ville att jag skulle jobba där en längre period. Jag är sugen på att gå en "cowboykurs" i januari, och då har jag ändå inte tid att jobba.

Jag har en del planer i huvudet, men jag vet inte riktigt hur jag ska få dem levande. Eller få ihop dem till något som kan funka. Eller ens få dem ordnade i huvudet. Det är lite rörigt just nu och jag vet inte vad jag vill göra. Men det löser sig nog.

Efter campingen

21.45 Måndag

Nu är jag alltså tillbaka i civilisationen igen, och det kanske är dags för en liten campinggenomgång. Bilder kommer i ett senare inlägg.

Vi bodde i en nationalpark vid en lagun, med både inhägnat vatten (så att hajarna inte skulle komma dit) och öppet vatten. Jag badade för övrigt på båda ställerna, och såg en stingrocka simma förbi mig. Coolt.

Två tält hade vi, det ena hade två rum, varav jag och koreanskan delade på ett, mamman och yngsta sonen delade på ett, och tyskan och äldsta sonen delade det andra. Andra natten kom tyskan över till oss andra för äldsta sonen hade en sleep over med några vänner i det andra tältet.

Det var mycket folk där, och speciellt ungar. Barnens två tjejtvillingkusiner på 10 år var roliga, speciellt den ena, som hela tiden satt i mitt knä. De sminkade mig rosa i ansiktet med massa puder och läppstift och hade jättekul åt det. Jag hade kul jag också. Det fanns andra barn där också, och alla älskade mig, och ingen ville att jag skulle åka hem så fort. Vi gick bland annat på en bush walk som innebar att klättra upp för ett "vattenfall" (det var knappt något vatten alls) på en massa stenar och klippor i en näsan rät vinkel. Lite smått farligt, men rätt kul samtidigt. De fångade även "yabbies" och lekte med. Jag har inte hittat någon svensk översättning, men det är en sorts kräftdjur i alla fall.

Jag blev väldigt brun på axlarna (inte så att jag blev bränd) trots att jag hade massa solkräm på mig hela tiden. Och jag har fått lite mer färg på resten av kroppen också, trots att jag inte solade speciellt mycket. Au pairen däremot låg och stekte en hel del, hon kommer säkert få hudcancer, det påstod till och med ungarna.

Några vilda djur såg jag också. Bland annat några söta små wallabys och gigantiska ödlor. Bilder kommer senare. Idag, här hemma, har jag sett en hel del konstiga fåglar, som jag tyvärr inte tog kort på eftersom kameran låg hemma. Men det var en färgglad (blå, röd, gul och grön) papegoja som inte kunde flyga, den var jättesöt och jag tyckte jättesynd om den. Den hoppade omkring och ramlade stup i kvarten, den stackaren. Sedan såg jag en smal fågel med lång och spetsig näbb som gick och vickade på halsen hela tiden, jättelustigt.

Allt som allt var det en trevlig helg och jag hade gärna stannat där längre, om koreanskan hade velat det också. Men nu ville hon inte det, så då åkte vi hem istället. Och ska sanningen fram så föredrar jag en riktig säng framför luftmadrasser.

Back

Anna is back in town!

Och så bär det av!

10.40 Fredag

Nu ska vi åka (strax i alla fall)! Det kommer inte bli något bloggande under tiden vi är på campingen, vilket jag hoppas alla förstår. Men håll ut! När jag kommer tillbaka har jag förhoppningsvis med mig bilder på söta kängurur, gigantiska ödlor och massa annat trevligt.

God fortsättning allihopa!

Sandgubbe

Den här skapelsen såg jag förresten på stranden innan i veckan. Visst är han vacker?


Snart campingdags

10.00 Fredag

Snart bär det av till campingen. Vi åt stor frukost idag med scrambled eggs och toast (vanligtvis äter man bara söta flingor och chokladpuffar), plus att jag värmde upp en burk bönor, så det blev nästan som engelsk frukost, utan fläsk.

Jag packade min ryggsäck igår, så jag är i princip klart för avgång när som helst. Det ska bli spännande att se hur det blir, det här.

Dagens lilla inlägg

20.47 Torsdag

Det blev en jädrans massa bilder idag, jag hoppas det uppskattas. Det tog ett tag att få in alla bilder till bloggen, men det var nog värt det.

I morgon ska vi åka till campingen, och jag har packat min ryggsäck med lite kläder och så. Vi ska ju bara vara där i två nätter till att börja med, sedan måste vi hem igen. Jag tror det är rätt bra, för att liksom testa hur det är att bo på campingen. Tycker jag inte om det stannar jag kvar i stan när de andra åker tillbaka, och gillar jag det åker jag med dem igen.

Jag och koreanskan är ensamma hemma nu (vi var det aldrig innan, för tydligen låg tyskan och sov hela tiden eftersom hon var ute och partajade med sina vänner igår), men jag är rätt trött och mätt (koreanskan gjorde mat till oss två innan, gott med koreansk mat!) så jag hoppas familjen kommer hem snart så jag kan få reda på vilken tid vi ska åka i morgon. Tyskan gick ut innan, men har ingen aning om vart hon skulle.

Jag tror jag ska läsa lite i min bok jag håller på med. Den är spännande, men vill inte läsa ut den för fort. Det brukar jag göra hemma, men där har jag massa andra böcker i mitt lilla bibliotek, så det är ingen fara. Men här har jag bara en bok till, och sedan måste jag köpa engelska böcker (visserligen superbra träning) om jag vill läsa igen. Det till trots ska jag ändå fortsätta i min bok nu, blev jättesugen på det nu!

Taronga Zoo i bilder

Hoppas ni gillar alla bilder. Klickar man på dem blir de stora och man kan inspektera dem bättre. Kommentera gärna!


Kängurur och wallabys



En stor ödla



Rådjur



Fina fiskar



Ett djur som heter Binturong



En minibjörnsort



Ser-bra?



Strutsar



Getter av något slag



Olika vackra fåglar



Hungriga giraffer



Apor av olika sorter (jag älskar nummer tre som ligger och vilar under trädet, och ser ni apan som svingar sig på näst sista bilden?)



Sälshow



Gigantisk sköldpadda



Utsikt över Sydney på två olika ställen



Lejon och en tiger som ligger och latar sig


Julklappar och naglar

Här kommer lite bilder till.


Julklapparna från familjen. Två askar choklad. En liten handväska. En portmonä. En nyckelring med operahuset inuti.






Julklapparna från Sverige. En massa choklad och två julkort. Plus två tomtenissar och två trisslotter (med 50 kr vinst på ena) som jag glömde ta kort på.






Mina naglar som koreanskan målade. Inte en så värst bra bild (jag har aldrig tänkt på hur tjocka mina fingar ser ut att vara). Men det är zebraränder och prickar det handlar om.


Pussel

Här kommer bilderna på alla pusslen som vi lagt här hemma.



Gorillor. 750 bitar. Jag la det själv.




Katter. 750 bitar. Koreanskan började på det, men gjorde det för långsamt (enligt äldsta sonen), så jag färdigställde det till slut.




Pandor. 1000 bitar. Jag gjorde det själv. Det fattas tyvärr fem bitar, och jag är helt säker på att det inte är mitt fel. Jag har varit i mitt rum hela tiden och det finns inga bitar någonstans här.




Kuststad. 500 bitar. Koreanskan har hållt på med det i flera dagar, och idag avslutade jag det.

Juldag

17.15 Torsdag

Idag är det juldagen och det är då man får sina julklappar i Australien. Pojkarna visste redan i princip allt vad de skulle få, eftersom de redan fått det i förväg. Men av mig och koreanskan fick de varsitt itunes-persentkort på 15 dollar, och mamman fick lite choklad. Vi utbölingar fick choklad, en liten väska, en liten portmonä och en nyckelring. Bild kommer snart. Alla fick samma saker, men i olika färger och tryck.

Vi åt typisk jullunch (kalkon, potatis, grönsaker, sås och sylt och pudding till efterrätt) och sedan har vi sjungit SingStar, jag och yngsta sonen alltså. Egentligen skulle vi allihopa åkt hem till mostern också, men efter lite tragiska omständigheter blev det inte så. Bara mamman och sönerna åkte dit, så jag och koreanskan har sjungit SIngStar tillsammans en stund. Jättekul, för hon var duktig! Vanligtvis bankar jag skiten ur mina motståndare, men hon lyckades till och med vinna över mig en gång.

Nu lagar hon mat, och jag satte mig vid datorn och vilar magen efter all choklad och godis jag ätit. Känner mig jätteonyttig just nu, men det får man väl göra när det är jul.

Julgran

Här kommer, enbart på Mammicas begäran, en bild på vår julgran. Den är äkta, men barrar inte. Inte än i alla fall, och den har stått här under hela tiden som jag bott i huset. Den är ljusgrön och har långa barr, för den som inte ser så tydligt på bilden. Men här är den i alla fall:




(Jag upptäckte att jaginte fått med toppen av granen, där det sitter en liten guldstjärna, men det orkar jag inte bry mig om.)

Min julafton

Jag är fruktansvärt trött, som vanligt, och vill egentligen sova, men det är lite för tidigt för det.


Mobilen väckte mig vid 8 i morse, och ett par timmar senare var vi på väg för att sätta upp vårt ena tält på campingplatsen. Det ska stå där i två nätter nu, och på fredag ska vi dit och sova i två nätter, sedan måste vi tillbaka till huset, eftersom mamman inte kunde boka söndagsnatten för att det var fullbokat. Men sedan är tanken att vi ska tillbaka till campingen igen och de ska stanna där över nyår, men jag vill helst se fyrverkerierna över operahuset och allt det där inne i Sydney, så vi får se hur det blir. Au pairen ska in till Sydney över nyår också, men jag får hela tiden känslan av att hon inte vill ha mig med. Hon umgås bara med tyskar ändå så. Men jag vet inte riktigt vilka andra jag kan hänga på. Jag får göra lite undersökningar bland alla mina ytliga kontakter jag har här.


I morgon ska vi äta kalkonlunch klockan 12 här hemma, och sedan hem till mormor. Därefter skulle vi nog till morbrorn eller något sånt. Ärligt talat har jag inte så stor koll, utan jag hänger bara på. Jag har ju ändå inget annat bättre för mig.


Svenska kyrkan hade julmiddag idag, men jag hann (eller orkade) inte åka in till stan för det. Det skulle även vara mässa klockan 21, men det pallade jag inte heller. I morgon har de ingenting, så jag är helt lonely om jag väljer att inte följa med familjen på deras traditioner, så det blir nog det ändå.


Jag öppnade min julklapp jag hade med mig hemifrån idag. En massa choklad och två små söta tomtenissar, jättegott! Chokladen alltså, tomtarna har jag hängande på min dator.


Och en annan sak som hände idag också var att jag höll i en miniödla! Så supersöt och gosig (nåja, gosig kanske inte är rätt ord, men ändå)! Yngsta sonen fångade den och jag fick hålla den, och den satt så snällt på min hand och jag studerade den noggrant. Sedan ville sonen ha tillbaka den men hoppade den ner för en balkong. Jag trodde den dog, men rätt som det var sprang den iväg igen. Men under tiden jag höll i den var jag helt lyrisk. Så underbar liten krabat!


Dessutom har jag sett en vild känguru idag också! Min första! Det var egentligen ingen känguru utan en wallaby som är en mindre version av en känguru. Jättesöt den också, men jag hade inte med kameran så jag kunde inte föreviga ögonblicket, tyvärr. Men det skedde på campingen och mamman sa att det är ofta kängurur där som rotar bland soporna, så någon natt ska jag ut och spana. Hon sa att det även finns jättestora ödlor som gör samma sak (rotar i soporna alltså, inte spanar efter kängurur) så det ska bli intressant att se vad jag får uppleva på campingen, förutom att det är första gången jag sover i tält på riktigt. Trädgården där hemma räknas liksom inte riktigt.


Det blev visst ett ganska långt inlägg ikväll, ber om ursäkt för det. Men så går det när man inte skriver under dagen.


God jul igen på er allihopa! Hoppas ni får en trevlig julafton! Själv har jag inte haft någon speciell julafton över huvud taget, antagligen den tråkigaste någonsin, och jag är lite depp för det, men jag lovar att vara hemma nästa jul!


God jul från Oz

08.30 Onsdag - Julafton

God jul allihopa!

Det är julafton här nu (i Sverige fattas fortfarande 1,5 timmar), men det känns inte som det över huvud taget. Ingen julkänsla här inte.

Ingen snö så långt ögat kan nå. Hur konstigt känns inte det??

Update

Det blev visst inget spännande inlägg idag heller, men här kommer lite update i alla fall.

Igår: Dagen spenderades bara hemma, gjorde ingenting alls. Mer än att öppna dörren femhundraelva gånger. Äldsta sonen fyllde år igår (han fick en Linkin Park-skiva av mig och koreanskan), så det var massa folk som ville hälsa på honom, men han var aldrig hemma. På eftermiddagen målade koreanskan mina naglar (vita prickar på ena handen och zebraränder på andra) och sedan fixade hon mitt hår i en evighet. Hon höll på minst en timme, men det var kul! Sedan var det "Street Chrismast Party". Grillning med grannarna, men det var tråkigt. Bara gamilingar och femåringar.

Idag: Stranden med äldsta sonen och hans kompis. Kul, men kallt. Solen var gömd bakom moln och det kom även lite regndroppar mitt på dagen. Men vi överlevde ändå. De surfade och jag solade. När jag kom hem (pojkarna gick hem till kompisens hus och jag fick skjuts av mamman hem till mig, de har för övrigt ett superfint hus, vilket jag också kommenterade) gjorde jag lite mackaroner åt mig och yngsta sonen som var hemma själv. Resten av dagen har jag spelat Guitar Hero och klarat av att få 91% på expert. Det var helt otroligt kan jag berätta. Helt otroligt.

I morgon: JULAFTON! Vi ska åka och sätta upp ett tält på stranden uppe i trakterna kring Palm Beach (inte på Palm Beach, men i närheten, tar ungefär en timme härifrån tydligen), för vi ska kampa där. SKa bli spännande med att sova i tält, bara ha tillgång till kalla duschar och oprivata toaletter. Men jag kommer kanske med mer info om det i morgon, för vi ska inte sova där nästa natt. Bara sätta upp tältet i förebyggande syfte.

För övrigt: Jag är trött och ska nog sova nu. I morgon blir en tidig dag. Idag tittade jag förresten på spanska nyheter på TV. De sänds varje dag klockan 8.30, och de är bra som spanskövning. Jag kommer glömma bort all min spanska, nu när jag bara pratar aussie-engelska (jag har faktiskt ändrat min engelska dialekt sen jag kom hit, jättekul!). Men nu, borsta tänderna och sova!

Inget inlägg

22.45 Måndag

Det kommer ett inlägg i morgon istället. Jag är för trött för att orka skriva något nu.

Nattligt inlägg

23.59 Söndag

Idag blev det visst inte mycket bloggande. Det kan bero på att jag var på Taronga Zoo, äntligen! Bilder kommer vid ett senare tillfälle.

Därefter har jag visserligen inte gjort något speciellt, och kanske just därför som bloggandet varit obefintligt. Jag gör ju inget om dagarna för det mesta.

Så nu ska jag sova och hoppas på att morgondagen blir spännande och bra.


Tack

08.55 Söndag

God morgon gott folk! (Fast i Sverige är klockan snart 23, så då är det väl egentligen god natt som gäller.)

Idag är det bättre väder så vi får se om det blir en djurparksutflykt idag istället. Hade ju varit trevligt.

Tack för att ni kommenterar så bra som ni faktiskt gör! Även om det inte är alla som kommenterar lika ofta som andra, men alla kommentarer är jättetrevlig att få! Trots detta skulle jag vilja att kommentarerna var ännu fler, bara för att det är så roligt att få dem, plus att då får jag reda på vilka som läser. Just nu har jag inte koll på ens hälften skulle jag tro. Så kommentera mera!

Nu ska jag skriva "julkort" hade jag tänkt. De lär ju inte komma fram innan jul, så de får bara kallas vykort, och det är faktiskt vad de är också. Så jag ska sysselsätta mig med det ett tag, tills koreanskan vaknar så att vi kan bestämma om det blir något zoo idag. Hoppas!

Tråkig kväll

22.15 Lördag

Nu är jag lite småsur, eller vad man ska kalla det.

Den tyska au pairen som bor här skulle visst ut ikväll och hon frågade inte mig om jag ville följa med. Hon nämnde det när vi åt middag innan, och då hade hon inte bestämt sig om hon skulle ut eller inte, men nu gick hon i alla fall. Jag hade gärna hängt på, men samtidigt vill jag ju inte vara för klängig heller.

Den koreanska tjejen och jag kommer jättebra överrens, men hon är tyvärr för ung för att vara ute på nätterna och busa.

Så jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Jag är ju bara hemma och gör ingenting, och även om det är skönt är jag trött på det. Det var ju precis så här jag hade det i Sverige när jag åkte, och jag orkar inte leva ett så tråkigt liv just nu. Jag vill att det ska hända lite saker.

Man kan väl hoppas att något av alla ställena jag sökt jobb hos (helst caféet) hör av sig och att jag träffar trevliga människor där. Man vet ju aldrig. Nåja, det tjänar ingenting till att klaga på mitt händelsefattiga liv, det blir inte direkt roligare för det.

Trött av inget

Vilken slappedag det varit idag. Jag har pusslat och kollat på Den Siste Samurajen (på engelska med koreansk undertext) och ätit. Men något annat har jag inte orkat göra. Trots det sitter jag och jäspar. Helt otroligt.

Regnet förstör

11.57 Lördag

Det blev aldrig någon djurparkstur. Så fort vi öppnade dörren började det regna. Typiskt eller vadå? Så nu sitter jag och pusslar ett 1000-bitarspussel. Vi har nämligen pusselmani här i huset för tillfället. Bilder kommer antagligen senare på alla skapelser vi gjort.


Utflykt

Nu ska jag gå på Zoo! Wiiee!


Fråga till B

Härmed vidarebefordrar jag Saras kommentar till B:

Vad står det om svenskar i den där boken???

Jag skulle gärna också vilja veta det.

Flicka

22.00 Fredag

Jag har precis tittat på en film tillsammans med den koreanska tjejen. Myspys. Vi drack koreanskt kaffe till, vilket var gott!

Filmen vi såg hette Flicka (vet inte om jag nämnde det innan, men tror att jag gjorde det, jag köpte den i alla fall när vi var i varuhuset pga av namnet och att det var en hästfilm). I filmen är Flicka namnet på en häst och de förklarar att det är ett svenskt namn som betyder "young, beautiful girl", vilket ju inte stämmer. Det betyder ju bara "girl", inget annat. Dumma amerikaner. Men den var helt okej och var trevlig att titta på.

Nu ska jag nog snart gå och lägga mig tror jag, och i morgon ska jag och koreanskan antagligen till Taronga Zoo. Jag ska äntligen få se känguru, även om de inte är vilda. Men jag hoppas att jag får se vilda kängrur snart också, det hade varit trevligt värre.

Ny jobbletardag

Nu har jag varit ute på nya jobbäventyr. I två och en halv timme gick jag runt och frågade i massa affärer, så jag börjar bli riktigt van vid det nu.

För det första kom jag på en utav de två andra affärerna jag var inne i igår, och det var en chokladaffär! Hur kunde jag glömma bort det?

Jag hade med mig elva kopior och hade tre kvar när jag kom hem igen. Och affärerna som fick mitt CV idag var:

Skor x2
Barnkläder
Bio
Kontorsmaterialsaffär
x2 (Hos den ena fick jag fylla i en speciell ansökningsblankett, och de skulle eventuellt höra av sig)
Prinsessaffär (De skulle också eventuellt höra av sig, och tjejen frågade mig om jag hade körkort och om jag kunde anordna födelesdagspartyn eller om jag bara ville stå i affären. Jag sa att jag helst står i affären, eftersom jag inte riktigt vill ta på mig så stort ansvar som det är att hålla i barnkalas med prinsesstema, även om det säkert skulle varit jättekul.)
Café (Här hade jag störst framgång. Killen jag pratade med var jättetrevlig, och han skulle prata med managern, och hon skulle antagligen ringa mig för en intervju. De stänger under två veckor i januari, men han sa att jag skulle kunna få anställning redan innan dess om jag passar för jobbet. Det lät kanonbra och cafét var supermysigt, men samtidigt ska jag nog inte hoppas på allt för mycket.)

Sedan var jag inne i en massa andra affärer också så klart, men de tyckte inte det var lönt att ta emot mitt CV. Bland annat var jag inne i en leksaksaffär där jag pratade med en kille (totalgay men jättetrevlig) som började med att säga "Hello daarling, what can I help you with?", men tyvärr var de inte i behov av att anställa nytt folk.

Jo, det var en sak till jag glömde igår. Något annat som också finns överallt, förutom frisörsalonger, är tvättlokaler. Alltså typ små kemtvättar, där folk lämnar in sina kläder för tvätt. Det finns supermånga sådana affärer, och det är alltid jättevarmt när man går förbi dem. Stackars människor som jobbar där, jag har ju också jobbat på tvätteri.

Jag har även köpt lite vykort idag, så jag tänkte skriva dem sen och posta dem så fort som möjligt. Vet ni vad frimärken kostar i här? Jag vet visserligen inte vad det kostar inrikes i Oz men ett vykortsfrimärke till Sverige kostar 1,20 dollar, vilket är ca 6 kronor. Lika mycket som det kostar inom Sverige! Det svenska postsystemet är så dyrt!! Däremot var linsvätskan lite dyrare här, men den var ännu dyrare i Spanien. Och så kanske priset skiljer sig lite beroende på vilken optiker man går till också, vad vet jag. Jag behövde i alla fall ny linsvätska så skit samma vad det kostar.

Nu ska jag nog lösa lite korsord (jag hade med mig en svensk korsordstidning, och jag upptäckte att man kan skicka in svaren via Internet, så jag måste lösa så många korsord som möjligt innan den siste december) och vila hjärncellerna ett tag, eller rättare sagt, sysselsätta dem med något annat.

Tomte, nej tack

Tack för receptet Sara! Vi får se om jag kan göra det någon dag!

Att jobba som Santa i Australien är nog inget att satsa på:
1. Det måste vara fruktansvärt varmt i tomtekläderna när det är het sommarvärme.
2. Santa kommer, precis som i USA, på natten till den 25:e, alltså ser man honom aldrig (om han inte gör reklam för sig själv tiden innan jul, låter barn sitta i knät och sånt där, dessutom kommer han surfande till Australien, och inte i sin rensläde som han brukar annars)
Så jag tror inte tomteidén är så lyckad faktiskt.

Något jag upptäckte igår när jag var ute och gick var att stället svämmar över av frisörsalonger. Det fanns minst en på varenda sidogata och säkert tio stycken på huvudgatan. Helt otroligt. Hoppas bara man väljer en som är bra när man väl klipper sig.

En annan sak var att det fanns ett antal "Hudcancermottagningar". För det första, när jag såg det tänkte jag automatiskt på att det låter som att de säljer hudcancer, och inte tvärtom, vilket antagligen är fallet. Men det märks i alla fall att australiensarna solar mycket, eftersom det fanns så många kliniker för hudcancer.

En tredje sak som hände igår var att jag plötsligt nös när jag gick förbi en liten pickup och då fick jag ett "Bless you" av de som satt inne i bilen. Lite kul tyckte jag.

Jag gick aldrig ut på jobbjakt igår eftermiddag. Jag var för trött och orkade helt enkelt inte. Så jag får gå ut idag igen och fortsätta gatan ner i hopp om att få något trevligt på kroken. Och så får vi hålla tummarna att det blir så också.

Och förresten pappa, det där med spanjorerna stämmer rätt bra överens med Farfar Alv, haha. Än så länge kan jag inte säga om australiensarna är sådana, eftersom jag inte känner så många ännu.


Det åskade förresten här igår. Inte så länge, men jag såg ett par blixtar i alla fall. Ifall någon ville veta det.


Halvlek i jobbletandet

14.05 Torsdag

Efter två timmar i värmen ute på gatan är jag rätt trött. Jag har redan varit på en sorts intervju och lämnat mitt CV till sex olika ställen.

Jag gick runt på gatorna här i trakten och gick in i affärer jag tyckte verkade intressanta på ett eller annat sätt.

Den första jag gick in i var en fruktaffär, och det började bra. Jag fick prata med managern direkt, och det var med honom jag hade intervju-saken. Han ville inte ha mitt CV, men han frågade en massa andra saker och sa att det är svårt att lära sig alla olika frukter, vilket jag måste kunna om jag ska jobba där. Och då är det inte bara namnen på dem, utan även se skillnad på en dyr persika och en billig persika, och alla olika äppelsorter osv. Verkar rätt tufft, och han sa att lönen ligger på 10-15 dollar i timmen (ca 50-75 kr), vilket känns lite snålt med tanke på allt man måste ha i huvudet. Men han var trevlig, även om han sa att de flesta av de anställda är från Nepal och att tjejerna är catfightiga och killarna kommer hänga efter mig. Så vi får se hur det blir med det. I början frågade han förresten om jag var irländsk, lite kul.

Jag var även och lämnade mitt CV i en söt liten kinesaffär jämte fruktaffären, även om jag inte tror att de behöver extra hjälp där.

Jag var inne i ett par klädesaffärer, men ingen av dem tyckte det var lönt att ta mitt CV. Så sedan struntade jag helt enkelt att fråga i sådana affärer.

Jag hittade en bokaffär och pratade med en man där. Han sa att de inte behövde någon nu (vilket de flesta sa) men frågade om jag gillade böcker och ville ha mitt CV. Han frågade även vilken bok jag läste senast, och som tur var kunde jag snabbt svara att jag läser en bok just nu av Dean Koontz. Han tyckte att Dean Koontz var en bra författare, så där kanske jag fick lite pluspoäng.

En videoaffär tog också emot mitt CV och tjejen i kassan skulle vidarebefordra det till managern åt mig.

Jag gick in i en second hand bokaffär men hon behövde ingen hjälp där, men tipsade om en skoaffär jämte, så dit gick jag. Tjejen som jobbade där var från Finland, kunden som var inne i affären var från Storbritannien och jag tror att managern var aussie, så det var internationellt där inne just då. Han var trevlig och tog gärna emot mitt CV.

Jag vet att jag gav mitt CV till två andra affärer, för jag har 11 kvar och hade 17 när jag gick, men jag minns inte var jag var någonstans mer.

Jag frågade förresten på McDonalds och Woolworths (en stor matvarukedja) också, men de sa att alla ansökningar görs via Internet, så jag ska nog skicka iväg mitt CV till dem också. Bara för att liksom. Även om killen i fruktaffären sa att folk som jobbar i sådana affärer är robotar för de bara scannar allting och allt görs per automatik.

Nu tänkte jag ta mig något att äta, och sedan ska jag nog ut och jobbhunta igen. Huvudgatan är rätt lång och jag har bara varit på halva sidan av den, så jag har nog ett par timmar kvar innan jag kan anse mig färdig här. Sedan finns det ju det där stora varuhuset också, så där finns säkert en del jobbmöjligheter också.

Jobbjakt

Nu ska jag ut på jobbjakt. Jag har klätt upp mig lite extra snitsigt och skrivit ut 17 kopior av mitt CV, så att jag ska kunna dela ut det till höger och vänster lite som jag känner för. Ska bli spännande att se vad man får för bemötande.


Jag är för tillfället ensam i huset. Koreanskan är i skolan, mamman jobbar, au pairen är i city och pojkarna är hos några vänner som de sov över hos i natt (hos två olika vänner ska tilläggas). Därför var jag tvungen att öppna dörren när det plingade på här innan. Det var två killar som pratade om Jesus och ville ge mig en bok (gratis, men man vet aldrig vad de väntar sig efter det). De var trevliga, så jag var trevlig tillbaka, även om jag var helt ointresserad av deras budskap.


Men nu ska jag i alla fall ut på gatan och jaga arbete!


Onsdag natt

23.50 Onsdag

Klockan är läggdags, men jag tänkte uppdatera här ändå.

Idag har jag bara varit hemma och gjort ingenting, fast det är rätt skönt det också faktiskt.

Jag gjorde en egen pastasås idag, eller egen är väl inte helt sant, men nästan i alla fall. Jag använde mig av en färdig pastasås (egentligen bara tomatsås) plus en som jag redan testat med oliver i, och så kokade jag ärtor (inte vanliga frysta, utan torkade eller vad de var, de skulle kokas i en halvtimme) och la även i en burk kidneybönor. Så där fick jag en proteinbomb till lunch. Plus att jag gjorde så mycket att det räckte till oss fyra som åt middag senare på kvällen. Någon dag har jag tänkt göra en tortilla de patatas, för då får jag också massa protein och nyttigheter. Dessutom hittade jag ett recept på en paj som jag tror är god, så det blir det nog också någon dag. Om allting finns här hemma vill säga, annars måste jag ut och handla det innan jag påbörjar min matlagning.

Men Sara, du får gärna ge mig receptet på, vad det nu var, jag minns inte, haha. Alla recept mottaget gärna förresten!

Ikväll har jag lärt mig koreanska. Okej, jag har väl inte lärt mig det, men jag har lärt mig alla tecken (inte utantill, men nästan) och jag har lärt mig hur det skrivna språket fungerar. Vi har haft lite språkutbyte här, jag och den koreanska tjejen. Jag lär henne svenska, och hon lär mig koreanska. Fast koreanska är lite svårare än svenska måste erkännas. Även om det är fruktansvärt roligt att sitta och pussla med alla tecken hit och dit!

Men nu ska jag nog gå och lägga mig. Jag är rätt trött nu nämligen. Jag vaknade för tidigt idag, redan vid 8-snåret. Vanligtvis vaknar jag runt halv tio, vilket känns rätt lagom, haha. Men nu blir det till att krypa till kojs! Natti natti! (Eller god middag till er i Sverige!)

Onsdag morgon

09.00 Onsdag

Först tänkte jag svara på EmsyPemsys fråga angående "grästovan". Jag har ingen aning om vad den heter, men jag vet att aboriginerna använder sig av den för att göra en massa olika saker, vad kommer jag dessvärre inte ihåg heller. Det var en tjej på bussturen som nämde det bara. Så tyvärr EmsyPemsy, jag har inte så värst mycket mer koll än vad du har. Mer än att den var gigantisk, den där "tovan".

Igår fick jag vita bönor, sallad och potatis till middag, vilket kändes mycket bättre än att bara äta sallad och potatis. Trots att bönorna var kalla. Men man kan inte få allting här i livet.

Internet är fruktansvärt segt här hemma. Vet inte om jag nämnt det tidigare, men i Australien betalar man vanligtvis för sin Internetuppkoppling upp till en viss gräns, exempelvis 12 Mb. Efter det slöas Internet ner och då blir lilla Anna sur för att det går så långsamt. Men det är inget jag kan göra åt ändå, så det är bara att acceptera.

Mina planer för idag är luddiga än så länge, men tänkte försöka hitta linsvätska, vykort och något mer som jag glömt bort nu. Men jag kommer säkerligen spela en del guitar hero idag också. Det ÄR ju så roligt!

Strand och matprat

Idag var jag inne i city (ja, Mammica, de kallar Sydneys centrum för city!) för att hälsa på hos hq. Hon fixade så att jag kan logga in på deras medlemssida, vilket jag inte kunnat innan, och jag frågade även hur det egentligen fungerar med specialmat. Min värdmamma kommer eventuellt få ett samtal från dem för att reda ut saker och ting, för hon sa nämligen att hon och jag skulle dela på mina matkostnader, men vi får se hur det blir.


Därefter tog jag färjan till Manly Beach igen och där mötte jag upp deras tyska au pair. Pojkarna hade varit där också under förmiddagen, men de åkte hem precis innan jag kom dit. Vi var i alla fall på stranden i några timmar innan vi tog bussen tillbaka hem. Jag tror jag lyckades bättra på min färg ännu en bit, även om jag är försiktig och har massa solkräm på mig.


Nu kom mamman precis och pratade med mig. Jag tror hon tog lite illa upp för att jag hade pratat med hq om maten, och visst, det kan jag förstå, men hon verkade inte ta till sig vad jag påpekade förra gången jag tog upp matproblemet. Men nu har hon köpt bönor och linser till mig, så nu får jag försöka göra något vettigt av det också. Jag måste skriva till min Cádiz-familj och be dem om receptet på linssoppan jag åt där. Det får bli mitt nästa projekt.


Bilder och åter bilder

Jag tänkte bjuda på en herrans massa bilder från utflykten till Blue Mountains. På bilderna ser ni bland annat undertecknad, min brittiska väninna samt hennes kompis. Fåglarna är kakaduor och en kokaburra. Klickar man på bilderna får man de i större versioner.

                                           


Det här är min gata jag bor på just nu samt huset.

 


Det här är en bild från Lucia-firandet som svenska kyrkan anordnade i Martin Luthers kyrka i lördags.


Guitar Hero

21.50 Måndag

Idag har jag spelat Guitar Hero precis hela dagen. Yngsta sonen fick det i julklapp och han fick börja använda det redan idag, så i morse när jag vaknade var han i full gång. Jag joinade honom direkt efter frukosten och sedan dess har jag som sagt filat på mina musikaliska talanger.

Det är versionen med trummor och mikrofon och hela kitet, så det är inte bara gitarren som gått varm här, utan även trumpinnarna. Det är så himlans roligt och jag skulle kunna sysselsätta mig med det i flera veckor. Att sedan båda sönerna är trevliga och schyssta gör inte saken värre, utan det blir bara superkul!

Jag har även plattångat äldsta sonens hår ikväll. Han tyckte det var jättekul och kan inte sluta titta hur han ser ut.

Familjen är verkligen jättetrevlig, och ikväll var middagen något bättre än föregående kvällar, även om det finns en hel del som kan vara bättre också. Ikväll åt vi pommes frites, kokta morötter (inte lika hårda som förra gången), broccoli, svamp och kött. Jag åt naturligtvis inte köttet, vilket innebär att jag äter hälften så mycket som alla andra, för jag tar inte dubbelt så mycket pommes som alla andra. Det måste bli någon form av ändring på det här, jag ska nog ut på lite shoppingtur i morgon.

Jag ska in till city i morgon tänkte jag, mest för att hälsa på hos hq och fråga varför inte min inloggning fungerar och be dem titta över mitt CV. Men jag tänkte alltså försöka hitta lite vegetarianmat till mig också.

Helgen som gått

20.45 Söndag

Det blir ett snabbt litet inlägg nu.

Igår var jag i svenska kyrkan och hjälpte till med Lucia-firandet här. Jag stod i kafeterian och sålde lussekatter, kanelbullar, pepparkakor, glögg, julmust och massa andra saker. Jag tror varenda svensk i hela Sydney var där, för det var full rulle och knökat med folk. Jättetrevligt var det i alla fall.

Innan dess var hela familjen ute på lite shoppningtur och jag gick vilse i ett gigantiska varuhus. Jag skulle kunna gå vilse i min egen ficka, så det var rätt lätt att villa bort mig i det enorma varuhuset. Jag har aldrig sett då på maken. En film fick jag med mig därifrån i alla fall. Flicka hette den, så det var bara tack vare titeln jag la märke till den. Tydligen är det en australiensisk hästfilm, så jag tror jag gillar den.

Meningen var att jag skulle ha hunnit med att klättra uppe på Harbour Bridge med min brittiska väninna, men det blev aldrig så tack vare Lucia. Jag tog förrästen med den koreanska tjejen på det, vilket hon tyckte var intressant. Och hon är väldigt intresserad av att lära sig svenska också.

Idag åkte jag på bussutflykt till Blue Mountains. Det var en trevlig liten tur, fruktansvärt vindigt och blåsigt, men en nice dag i trevligt sällskap. Guiden kunde en del svenska meningar, mestadels fula sådana, men när jag hoppade av bussen för dagen sa han god jul till mig. Rolig liten aussie. Bilder från utflykten kommer senare. Måste sortera upp dem först.

Det var även sista dagen jag kunde träffa min älskade britt. Hon åker till Melbourne i morgon, och lämnar mig kvar i Sydney alldeles ensam. Den elakingen. Vi har verkligen haft jättekul ihop, hon och jag, så kommer bli tråkigt utan henne nu. Men jag får försöka klara mig ändå.

Nu ska jag nog in i mitt rum ett tag. Jag har ingen kontakt i mitt rum, så för att kunna ladda datorn samtidigt som jag använder den måste jag sitta i vardagsrummet, men nu är jag lite trött på det. Eventuellt kan jag titta på min lilla nya film innan jag går och lägger mig.

Dålig middag

19.20 Fredag

Jag åt en hemsk middag här för en stund sen. Den bestod av kokt potatis, kokta morötter, kokta gröna saker, typ bönor, och kyckling. Kycklingen åt jag naturligvis inte, men det var nära att jag gjorde det. Både morötterna och grönsakerna var superhårda och inte alls färdigkokta. Jag gillade det inte ens ett dugg. Jag menar, hur svårt är det att koka klart några potatisar? Det kan till och med jag göra utan större problem. Och sen att det var fruktansvärt tråkigt för mig att bara äta potatis och grönsaker var inte bättre. Jag hoppas verkligen att det inte kommer se ut så varje dag. Då vet jag inte hur jag ska klara mig.

Jag kommer ju få laga mat själv om jag ska få i mig några vettiga saker. Inte för att ris och tomat är mycket bättre kostmässigt, men det smakade i alla fall betydligt bättre. Jag åt en kiwi till efterrätt, men jag är fortfarande hungrig. Stackars lilla mig.

Uppdate

16.00 Fredag

Jag var ju på bio i tisdags med de två holländska tjejerna. Vi såg Asutralien, vilket ju var passande eftersom vi är i Australien. Det kostade 11,50 dollar, vilket är cirkus 55 kr. Superbilligt. Visserligen ska det tydligen vara billigare på tisdagar, men jag tror att det kostar runt 14-15 dollar i vanliga fall vilket är ungefär 75 spänn. Så det är ändå billigare än i Sverige.

Filmen var för övrigt bra men lite för lång. Plus att det var svinkallt i salongen, som däremot var superfin. Fåtöljerna var superstora och mysiga. Så det var ett plus i kanten, även om vi halvt frös ihjäl. 

Jag kommer inte ihåg vad jag gjorde onsdags på förmiddagen, antagligen inte så mycket. Men på kvällen gick jag till Café Svensson, som styrs av Svenska kyrkan, och där åt jag knäckebröd och drack julmust. Plus snackade en massa svenska, vilket kändes rejält konstigt. Dessutom anmälde jag mig som frivillig på lördag. Då är det nämligen Lucia-firande i tyska kyrkan, och de behövde hjälp med fikat innan det. Men det ångrar jag lite nu, vilket jag kommer till sen.

I går, torsdags, kom jag ju till familjen och gjorde inte speciellt mycket under dagen. På kvällen åkte vi allihopa till Manly och tittade på en kör som sjöng jullåtar utomhus. Det var kallt men trevligt, även om det inte är så mycket snö och julkänslan känns långt borta.

Idag, fredag, har jag inte gjort ett skit. Jag sjöng lite SingStar med de två pojkarna, vilket var kul. Plus att de älskar ABBA också, precis som alla andra i Australien.

Jag har förresten sökt jobb på två dagis via Internet, så vi får se om jag får något svar. Jag skickade mitt CV och så, och man vet aldrig. Jag har försökt söka fler jobb via Internet, men det går så segt och jag har inget tålamod till att vänta i flera timmar på att en sida ska visas. Suck. Jag hade egentligen tänkt gå ut och gå här i krokarna idag, men det har regnat konstant, så det känns inte så lockande att ge sig ut då.

För en stund sen gjorde jag lite ris med Sweet chili sås och en tomat, för jag var hungrig. Men jag vet inte riktigt vad jag kan ta av här i huset, plus att det inte finns speciellt mycket. Jag hade velat ha ärtor eller något proteinigt till, men jag hittade ingenting alls i den vägen. Bara ägg och det ville jag inte ha till mitt ris. Igår bestod middagen av pommes frites och kex eftersom vi var och kollade på julkonserten. Inte speciellt näringsrikt, så vi får se om jag klarar av att äta normalt här. Det verkar inte som mamman lagar så mycket mat, fast å andra sidan har jag ju bara varit här knappt två dagar.

Jag hoppas ni gillar bilderna i förra inlägget. Jag valde dem lite snabbt, så vet inte om det blev de bästa, men de duger nog ändå. Nu ska jag nog slita mig från datorn. Den går så segt ändå.

Bilder

Här kommer lite bilder:


Hongkong

 


Harbour Bridge och Operahuset

   

 


Bondi Beach




En konstig fågel hemma hos Manu




De två holländska tjejerna, den svenska tjejen och jag äter lunch




En av de holländska tjejerna och jag på färjan


Hemma hos värdfamiljen

Jag sitter hemma hos min nya familj nu, och jag kanske ska berätta lite om dem.


Det är en ensamstående mamma med två söner på elva och tretton år. De bor lite utanför centrum, men ändå inte allt för långt. Det går tydligen bussar härifrån ofta, så det ska nog inte vara några problems att ta sig in till Sydney för att träffa lite folk.


Mamman hämtade upp mig vid hostalet utan problem, och som tur var hade hon en stor bil så att hon hade plats för min gigantiska väska. Hon verkar trevlig, om än stressad. Sönerna är trevliga hittills, den äldsta har försökt hjälpa mig med att få igång det trådlösa nätverket på min dator. Jag vet inte om det är Vista som krånglar, men det var inte lätt att få fart på Internet i alla fall. (I skrivande stund fungerar det fortfarande inte, jag skriver det här i Word.)


Det bor en koreansk tjej här också, som jag tror var 16 år. Hon pluggar under dagarna men jag har träffat henne nu under morgonen. Dessutom har barnen en tysk au pair som är lika gammal som jag, men eftersom barnen har sommarlov nu antar jag att hon inte kan spendera så mycket extratid med mig. Henne har jag dock inte träffat ännu.


Nu funkar Internet, efter att vi startade om routern och lite så.


Jag tror jag ska packa upp lite saker nu och göra mig lite hemmastadd i mitt rum. Plus att mitt batteri i datorn börjar ta slut, så jag tänkte se om jag kanske kan ladda upp den lite. Men jag ska se om jag kan uppdatera snart igen, om det finns något intressant att säga.


Ny familj

Jag ska strax bli hämtad av min nya familj. Nervöst! Hoppas att det blir bra!

Stranddag

Idag har jag varit på stranden igen, fast inte solat utan grillat. Jag var där med den brittiska tjejen och en massa andra britter, så jag var lite udda som var svensk där, haha. Vi åkte och köpte mat tillsammans, och jag åt en vegetarisk hamburgare som var rätt god. Vädret var fint så det var trevligt.

Mindre trevligt var min fot. Jag fick nämligen en blåsa mellan stortån och "pektån" pga mina flip flops och när vi gick i sanden kom det sand IN I blåsan! Det gjorde ont som tusan och det fanns inget annat att göra än att riva av allt skin på blåsan och tvätta rent det. Det gjorde ont som in i helskotta och såg inte så värst kul ut heller. Nu kan jag knappt gå på foten utan får hoppa fram på hälarna.

Ikväll ska jag och de holländska tjejerna på bio, vilket jag skrev igår. Hm, jag kom precis på att jag borde kanske skriva ut vilken tid det är när jag skriver mina inlägg. Bara för att mina kära läsare ska kunna hålla koll på vad jag pysslar med under rätt tider av dygnet, eller något sånt. Nu är klockan i alla fall ungefär halv sex på eftermiddagen här, vilket innebär halv nio på morgonen i Sverige.

Och nu ska jag nog duscha en snabbis och eventuellt laga någon mat senare, men är inte speciellt hungrig, men det kanske kommer. Tjipp och hej!

Förresten! Jag har fått en familj nu, jag ska gå till hq i morgon och få informationen om dem, så spännande! Och jag har varit och hämtat mitt rosa bankkort också. Det är superfint! Plus att jag växlade in mina resecheckar på banken också. De tog ingen avgift för det, så det var super. Plus att de satte in det mesta direkt på kontot, så jag inte släpar runt med för mycket cash i plånboken. Toppenbra!


Blandad info

Jag har precis fixat min australiensiska Internetbank. Det var väldigt smidigt, även om 0 dollar på kontot inte såg så roligt ut, haha. Men det ska ändras så fort som möjligt. Det tar visst lite tid att föra över pengar från andra sidan jordklotet. Lite senare idag ska jag hämta mitt rosa bankkort också, men jag kan ju inte använda det förrän jag har pengar på kontot ändå.

Igår kväll var jag, de holländska tjejerna och den brittiska tjejen på g. Egentligen hade vi tänkt gå ut men det blev bara att vi satt på takterrassen och lyssnade på musik och babblade. Mycket trevligt var det i alla fall.

Jag och den brittiska tjejen lagade mat tillsammans igår igen. Vi gjorde exakt samma sak som dagen innan, fast jag lade till sweet chilli sauce också. VI har kommit fram till att vi måste döpa maträtten och den har fått heta Big, av två olika anledningar. Dels för att det alltid blir en jättebamseportion som jag aldrig klarar att äta upp, och dels för att vandrarhemmet som vi bor på heter Big Hostal, haha.

Under min tid i Australien har jag fått höra två gånger av olika personer att jag ser yngre ut än jag är. När jag och Manu var på upptäcktsfärd frågade en busschaufför om jag var 16. Det för att då betalar man tydligen för barnbiljett, men jag sa att jag var äldre än så, och då la han till att jag bara var strax över 16 i så fall. Men jag är faktiskt 20, och det är inte direkt strax över 16, inte enligt mig i alla fall. Den andra gången var hemma hos Manu på middagen. Då var det en tjej som var 18 och hon trodde att jag var yngre än hon. Jag tar inte det som komplimanger att folk tycker jag ser ung ut, men jag kanske uppskattar det när jag är 30 och ser ut som 21 eller något sånt. Det hade säkert varit trevligt.

Idag vet jag inte riktigt vad vi ska göra, mer än att vi ska försöka gå på bio ikväll. Vi ska se Australia med Nicole Kidman, det passar ju rätt bra när man är i just Australien. Så nu ska jag checka runt på nätet och se om jag kan få reda på var och när man ska infinna sig på en biograf. Sen får vi se vad som händer.


Svårt att slita sig

Jag blev visst kvar här ändå. Har pratat lite med Papputen på Skype, men nu ska jag i alla fall bort från datorn ett tag! :) Vill inte vara allt för datorberoende, haha.

Datortrött

Nu har jag suttit här alldeles för länge. Jag har fixat med lite allt möjligt, men framför allt pratat med Ren. Han kom tillbaka till Oz i fredags och ska till Sydney i januari, så då kan vi säkert träffas. Men nu ska jag i alla fall upp till mitt rum och checka läget där. Är trött på att sitta vid datorn.

Måndag i Sydney

Nu sitter jag på vandrarhemmet och utnyttjar deras gratis Internet. Idag fungerar det, och jag har ingen aning om varför det inte gjorde det igår, men jag är tacksam för att det är problemfritt idag.

Innan idag åkte jag, de två holländska tjejerna och en brittisk tjej (hon bor också på rummet och är jättetrevlig) till Luna Park. Det är ett litet nöjesfält som ligger någonstans här i krokarna, eller ja, vi fick ta tåget och sen färjan för att komma dit. Det var gratis att gå in, men skulle man åka var det svindyrt, så det gjorde vi aldrig.

Sedan åkte vi tillbaka igen och då splittrade vi upp oss. Engelskan ville tillbaka till vandrarhemmet och äta, jag ville till huvudkvarteret (hädanefter kallar jag det bara så, organisationens kontor alltså) och de två andra ville någon annan stans. Så jag och engelskan tog följe en bit och sedan gick vi skilda vägar vi också.

På hk (nu förkortade jag det ännu mer) fixade jag papprena för att bo hos en familj, och antagligen kan jag få en familj till på torsdag, det är nämligen så länge som jag har betalat vandrarhemmet, eller betalat och betalat, bokat i alla fall. Jag hoppas i alla fall att det blir lättare att bo hos en familj än att trängas med massa andra på en liten yta.

Sedan gick jag hem igen, och på vägen köpte jag lite bröd, sex ägg och två äpplen. Jag tänkte koka äggen och ha dem till brödet som lunch, för jag tänkte få i mig lite proteiner på det viset. Äggen blev perfekt kokta, men jag kunde inte äta upp hela mackan, den var superstor. Och för den som undrar, nej, jag använde inte alla sex ägg utan bara två utav dem.

Efter min lilla lunch satte jag mig med datorn, och där är jag fortfarande.

Igår sov jag mest hela dagen. Tack vare det är min förkylning aningen bättre. Efter frukosten gick jag som bekant till ett Internetcafé, och därefter gick jag och la mig för att vila. Det slutade med att jag sov i några timmar mitt på dagen. Sedan minns jag faktiskt inte riktigt vad jag gjorde. Måste nog tänka ett slag. jag gjorde nog ingenting mer än att sova faktiskt. Ja, ja, jag lagade i alla fall middag tillsammans med den brittiska tjejen. Vi gjorde ris med stekt paprika, champinjon, majs, ärtor och någon kinesisk salladsgrej. Till det hade vi tomat också. Det var sådär, hon gillade det, medan jag var lite mindre nöjd, men det gick att äta i alla fall.

Efter maten, eller ja, under den, träffade jag två danska tjejer. De var trevliga de också, och de skulle ut senare på kvällen och frågade om jag ville med, vilket jag gärna ville. Om det inte hade varit för min förkylning. Jag bestämde mig i alla fall för att gå och lägga mig (klockan var ca 20.15) och sova i två timmar för att sedan känna efter hur jag mådde. Jag var supertrött när jag vaknade så jag skickade ett sms till dem och sa att de fick klara sig utan mig. Jag ångrar det inte jättemycket, för jag inser att min förkylning bara hade blivit värre om jag stuckit ut.

Nu blev det här ett rätt långt inlägg ändå, så jag ska ta och avsluta nu. Jag tänkte lägga upp bilder snart också, men jag måste sitta nere i lobbyn för att ha tillgång till Internetet, och jag har kameran uppe på rummet, så ska fixa det senare. Håll ut så länge! Och jag ska verkligen försöka skriva oftare men kortare hädanefter.

Förkyld

Jag är förresten rejält förkyld nu också, inte speciellt kul. Nu ska jag i alla fall tillbaka till vandrarhemmet. Kanske vila en stund för jag somnar snart. Pratade med pappa i telefon i morse, vilket var kul, men jag blev trött av det, haha. Måste spara på mina pengar här också. Hoppas på uppdatering inom kort!

Lång uppdatering

(Det här inlägget skrev jag på mitt rum igår kväll, men jag orkade aldrig gå till ett Internetcafé för att logga in och publicera det. Jag var för trött, så jag har väntat tills nu, vilket innebär söndagsförmiddag. Tydligen har mitt vandrarhem fritt Internet, men av någon anledning loggades jag ut från det, eller Internet funkade inte, trots att jag var inloggad, jättemysko. Så nu sitter jag på ett Internetcafé i närheten där man får rabatt om man visar upp rumsnyckeln.)



Jag tänkte dra de senaste dagarna här nu. Och tänk på att jag ligger tio timmar före er där hemma i kalla Norden, så just nu i skrivande stund är det lördagskväll för mig, samtidigt som det är lördagsförmiddag hos er. Det här kommer bli ett långt inlägg, så se till att ha tid att läsa igenom det. Mina uppdateringar kommer inte så ofta, så då får jag skriva längre inlägg.



Torsdag


En mycket bättre dag än föregående dagar. Först och främst var jag ute på strapats med den svenska tjejen på rummet. Vi gick bland annat till min organisation och jag fick kolla på ställen jag kan bo på. Jag tror jag ska bo hos en värdfamilj, i alla fall över jul. Det kostar 260 dollar (ca 1300 kr) i veckan, och då ingår mat och Internet också. Den enda nackdelen är att risken finns att jag hamnar en bit utanför Sydney centrum, men det får vara okej. Jag vill ha något ställe att bo på så fort som möjligt.


Sedan mötte vi två upp de holländska tjejerna och vi åt lunch tillsammans och gick runt i Sydney. Jag hittar fortfarande inte till saker och ting, för när jag skulle gå hem från tågstationen själv gick jag helt fel. Istället för att kanske ta 10 minuter till vandrarhemmet gick jag runt i säkert en halvtimme och virrade. Mitt lokalsinne är verkligen lika med noll.


Nåväl, därefter sa jag hej då till svenskan för hon skulle vidare till Brisbane, och sedan mötte Manu upp mig. Vi tog tåget och bussen hem till honom, och sedan hjälpte jag till lite smått med middagsförberedelserna. Det var nämligen ingen fest som jag råkat missuppfatta det som, utan bara en middag med vänner. Alla utom jag och Manu var från Turkiet, men alla var trevliga även om jag kände mig lite malplacerad när de pratade om andra folk de kände och sådant där. Men det gick bra ändå. Vi åt pallea, tortilla de patatas, sallad och två olika efterrätter. Jag var proppmätt, eller rättare sagt, jag kunde inte äta mycket trots att jag visste att jag borde vara hungring, men det bara gick inte.


Folket gick hem vid halv två-två-tiden och då var jag kalastrött. Manu fixade en säng till mig, bestående av två små soffor ihopsatta så att det blev som en liten hage för mig. Jag kände mig som en bäbis i en vagga där jag låg, men det var jättemysigt.



Fredag


Jag vaknade före Manu (vid nio-halvtiotiden) så jag gick upp till hans rum och väckte honom, mohaha. Vi åt frukost en stund senare och sedan glodde vi på tv en stund, pratade, och tittade på Festen. Festen var en dansk dogma film med engelsk text. Jag försökte förstå utan att läsa texten, vilket gick sådär. Min danska är inte toppenbra, så det var tur att jag kunde läsa mig till vad som sades också.


Vi gjorde egentligen inte så mycket mer, men rätt som det var var klockan fyra, och då satte han mig på en buss och vi sa farväl ännu en gång. Nu kommer vi inte träffas på ett bra tag igen, eftersom han åker till Spanien på måndag, och jag ska förhoppningsvis stanna kvar här ett bra tag till.


Jag hade egentligen tänkt växla mina resecheckar till riktiga dollar, plus gått till organisationens huvudkvarter och lämnat in lappen om att jag vill bo hos en värdfamilj, men inget utav det hanns med för jag var tvungen att köpa mat (två ägg/salladsmackor plus vatten) eftersom jag höll på att dö av hunger efter frukosten.


Så jag går runt med ytterst lite pengar i plånboken, men försöker klara mig så gott det går ändå. Jag vet inte hur mycket pengar jag hade igår, men det är enbart sparande som gäller tills jag kan växla resecheckarna på måndag.


Jag betalade även min vistelse på vandrarhemmet, för jag skulle vara tvungen att fixa ett nytt ställe att bo på för kommande natt. Det var nämligen fullt så där stod jag utan ställe att bo på, men, men. Jag borde ha betalat för tre nätter, men av någon anledning sa han i receptionen att jag bara skulle betala för två och att den första redan var betald. Jag fattade ingenting, men sa inte emot i alla fall. Jag tänkte att om de säger att jag ska betala en natt till när jag checkar ut, så skulle jag naturligtvis göra det. Annars får det vara deras eget fel.


Senare på kvällen åkte jag till holländskornas nya vandrarhem (På vägen dit pratade jag med Mammica i mobilen, mycket trevligt!) och umgicks lite med dem. De lagade mat tillsammans med en annan tjej från Holland som de kände sedan tidigare, och vi satt och snackade tills jag åkte hem med tåget igen vid elvatiden. Då hade jag även fixat ett nytt vandrarhem för lördagen. Det skulle vara samma som tjejerna skulle byta till på söndag, och det var smidigare om jag flyttade hit direkt. Annars hade jag ju behövt flytta en extra gång.


När jag kom tillbaka till mitt vandrarhem var det full rulle på rummet. Det var massor med människor i det som inte bodde där, och alla drack och sjöng och lekte och hade sig. En belgisk tjej som var ny i rummet ville sova, vilket jag också ville, och efter ett tag gick folket i alla fall. Jag hann prata lite med Mammica igen på Skype innan jag sov, trevligt igen.



Lördag


Dagen innebar en hel del problem. Först och främst hittade jag inte till vandrarhemmet jag skulle till och jag höll på att svettas ihjäl i värmen där jag släpade på mina jädrans väskor. Till slut kom jag i alla fall fram, och då visade det sig att killen jag pratade med igår inte bokat något rum åt mig. Som tur var fixade det sig ändå, men jag var orolig ett tag där. Receptionisten gav mig en dollar i rabatt för att jag fått det så besvärligt, men jag vet inte om det är för varje natt, eller bara den första. Dessutom kunde jag betala med resecheckar, vilket jag gjorde med glädje så att jag kan behålla mina vanliga dollar.


Efter allt slit och väntan på att få ett rum bekräftat var planen att åka till Manly beach med färjan med mina holländska väninnor. De åkte innan mig eftersom jag blivit sen, och därför hade jag massa problem med att hitta dem på stranden. Men det lyckades till slut det också.


Rätt som det var på stranden hejade en tjej på mig, och det visade sig vara en av tjejerna från middagen hos Manu. Det var jättekul att träffa henne igen, det känns som jag nästan känner lite folk i Sydney nu, haha. Vi har bytt nummer, så vi får väl se om det blir fler gånger. Hon ska stanna till januari någon gång, så man vet ju aldrig.


När vi kom hem från stranden (jag blev faktiskt brunare, speciellt fötterna och benen) åkte vi direkt till våra respektive vandrarhem och där var jag därefter.


Jag måste tillägga en dum sak. Jag hade i princip inte tid att äta under dagen. Frukosten bestod av luft. Lunchen bestod av en juice och en fralla naturell. Middagen bestod av en liten grekisk sallad, resten av juicen sedan lunchen, en och en halv lussekatt och en babybanan. Jag inser själv att det är jättekorkat att inte äta som man ska, men å andra sidan drack jag en hel del vatten under dagen och så köpte jag en smoothie som kan räknas till frukosten. Att dricka försöker jag vara mer noggrann med än att äta, annars vet jag att jag får svinont i huvudet och svimmar eller något sådant.


En lite roligare grej som faktiskt gynnade min plånbok var att när jag checkade ut sa de ingenting alls om att jag skulle betala en natt till. Däremot GAV hon mig tio dollar! Jag tror att det var för nyckeldepositionen, men jag tror aldrig jag betalade någon sådan, så där fick jag lite extra pengar, vilket jag inte hade någonting emot eftersom jag ju lever på lite mynt och femdollarssedlar just nu.



Övrigt


Jag la till den här kategorin för saker som är intressanta att veta:


Det är roligt att åka färja. Häromdagen tog jag och de holländska tjejerna en färja och bara åkte runt och såg oss omkring.


Trafikljusen vid övergångsställen är stressframkallande. De är gröna när man får gå över, men när man är halvvägs över byter de till blinkande rött. De blinkar jättelänge, och bilarna står så snällt kvar bakom linjerna. Trots att jag vet om det här är det emot principerna att börja gå över ett övergångställe när det lyser rött, även om jag vet att jag har gott om tid på mig.


På gatorna vid övergångsställena står det åt vilket håll man ska titta. Det är så i fler länder, men jag tycker ändå att det är lite för onödigt att skriva på marken vart man ska titta. Jag tittar ändå alltid åt båda hållen, vare sig bilarna kommer från vänster eller höger.


Det är vänstertrafik som gäller, inte bara i trafiken. Det är nämligen så att man ska stå till vänster även i rulltrappor, något jag alltid gör fel på, även om jag blivit bättre. Överallt annars brukar man stå till höger så att folk som vill förbi fortare kan springa om på vänstersidan, men här är det alltså precis tvärtom.




Nu somnar jag i vilken sekund som helst, så jag ska borsta tänderna och gå och lägga mig. Just har jag ingen plan för i morgon, men de två holländska tjejerna ska komma och bo här i mitt rum i morgon, så det ska bli trevlans.


Snabbt litet inlägg

Jag sitter hemma hos Manu just nu och har attackerat hans dator lite. Men jag ska snart hem, sa hinner inte skriva nagot nu. Skulle bara saga att igar var en av de basta dagarna hittills i Sydney (inte Sidney Emsypemsy ;)). Jag skriver nog ett litet inlagg senare idag om jag har tid. Men jag tycker det ar dyrt att betala for Internet, sa vi far se. Men som sagt, allt ar bra just nu, sa att alla vet det.

Vilsen

Jag trivs fortfarande inte med att leva på vandrarhem. Alla är så olika mig, de vill resa runt hit och dit, och jag har svårt att prata med folk.


Jag sitter just nu och tuggar på en gammal lussekatt till frukost, men jag har inte orkat gå och köpa något att dricka, så det är rätt torrt om man säger så.


Varför blev allting så här? Det var ju inte så jag ville ha det alls. Allting skulle gå smidigt, jag skulle hitta ett jobb och egen bostad och allting skulle vara toppen, men istället bara klagar jag och vantrivs. Frågan är om det här verkligen var något för mig. Jag kanske tog mig vatten över huvudet den här gången.


Jag är vilsen i stora vida världen och vet inte längre hur jag ska klara mig. Men samtidigt vill jag ju inte ge upp redan, det har ju inte ens gått en vecka.


Ikväll ska jag till Manu på fest, han skulle komma och hämta upp mig vid halv sex, så därifrån vet jag i alla fall vad jag ska göra. Under resten av dagen ska jag nog vara med den svenska tjejen på mitt rum, hon ska till Brisbane ikväll men hennes buss går inte förrän vid sjutiden.


Jag tänkte försöka gå till min organisations byggnad och kolla efter boende och eventuellt jobb, men eftersom jag saknar motivation helt och håller kan det bli svårt. Vad fasen ska jag ta mig till med mig själv? Så osäker och vilsen som jag är kommer jag bara vantrivas mer och mer, vilket jag egentligen inte vill. Suck för allting just nu.


Hemlängtan

Jag sitter nu i mitt rum med 10 sängar, och jag hatar det redan. Det bor visserligen en svensk tjej här, och hon är trevlig, men sen är det mest killar. Och dessutom ska hon resa vidare i morgon. Rummet är stökigt och jag trivs inte alls här.


Jag vill inte verka allt för negativ, men det är svårt att låta bli, för jag vill verkligen hem just nu. Hemlängtan är stor som jag vet inte vad. Jag vill inte vara ensam så här utan att veta vad jag ska göra. Alla andra som jag träffat på reser antingen tillsammans med någon annan eller är vana resande, vilket jag inte direkt är, inte på det här sättet i alla fall. Plus att de allra flesta är äkta backpackers och reser runt i hela Australien, medan min plan varit att stanna kvar i Sydney så gott som hela tiden.


Att bo på vandrarhem med tusen andra är inte min stil över huvud taget. Jag vill ha mitt eget place och ett bra jobb. Varför skulle jag vara tvungen att flytta till Australien för det?


Jag har kommit på att jag är väldigt självständig om jag bara får vara det på mina egna villkor. Jag vill kunna bestämma allting omkring mig precis som jag vill, vilket inte alls är möjligt här. Jag inser så klart att det är dumt att tänka så här när jag inte ens varit här en vecka, men jag saknar tryggheten där hemma något enormt.


När jag var i Spanien var det helt annorlunda mot nu, där hade jag trygghet också. Jag vill bara bort från det här nu!


Men, men, idag har jag fixat ett bankkonto, telefonnummer och skattenummer, och jag får mitt bankkort nästa tisdag. Ett rosa beställde jag.

Nu orkar jag inte skriva mer för tillfället. Jag blir bara ännu mer hemsjuk då.


Lång dag

Klockan är: 22.00


Jag har blåsor på fötterna som gör skitont. Vänster lilltå har förvandlats till en blåsa hela den. Jag har till och med en gigantisk blåsa under den stackars tån. Anledningen till detta är att jag och Manu har gått, gått, gått och gått hela dagen. Från klockan tolv till nästan nio. Vi har varit i nästan hela Sydney känns det som. Jag har sett Operahuset, Harbour bridge, Bondi Beach och massa annat som jag inte kommer ihåg. Visserligen har jag sett allting från utsidan, men det spelar inte så stor roll.


Vi har i alla fall haft trevligt och jag har pratat både engelska, spanska och svenska. Vi gick nämligen och åt på den svenska pizzerian Sven's Viking Pizza. Personalen var svensk och alla pizzor hade asanamn såsom Balder, Loke, Midgård, Ragnarök osv. Det var gott men jag börjar tro att jetlagen gör sitt med min mage. Jag mår nämligen fortfarande illa och trots att jag är hungrig har jag jättesvårt att äta. Tidsskillnaden för övrigt stör mig inte ett dugg, det är bara magen som inte vill vara med i svängarna.


Jag passade även på att fråga efter jobb på pizzerian, för faktum är att de hade en skylt på fönstret där de sökte personal, och eftersom jag ändå tänkt fråga så tyckte jag det passade ännu bättre. Vi småpratade om lite allt möjligt, mest om mitt hemsamhälle i Sverige eftersom han är från grannsamhället. Men han sa i alla fall att det är många som söker, och de flesta har serveringserfarenhet redan, vilket ju är en fördel. Den enda serveringserfarenhet jag har är en veckas prao på ett bageri i högstadiet, och inte ens då serverade jag, utan det var mest att plocka ihop efter gästerna. Men han sa att jag i alla fall kunde maila honom, så det ska jag ta och göra.


I morgon ska jag på orienteringsmötet. Jag ska gå med de två holländska tjejerna, och efter mötet har jag ingen aning om vad jag ska göra. Jag vill hemskt gärna ha ett eget ställe att bo på, för i morgon måste jag byta rum till ett med 10 sängar. Tre nätter har jag bokat det, mer vill jag helst inte stanna, även om jag tror det kommer bli svårt att hitta något annat till dess. Det kommer att bli jobbigt att dela utrymme med så många, men jag har inte mycket val tyvärr. På torsdag ska jag visserligen inte sova "hemma", för Manu har bjudit mig med på någon sorts fest borta hos sig, och det blir antagligen så att jag sover där med.


Trots att klockan inte är mycket funderar jag starkt på att gå och lägga mig och sova snart. Min mage är i uppror och det lär inte bli bättre inom den snaraste tiden. Jag vill inte byta rum, men har inget val. Det bor två franska tjejer här i rummet, och den ena ska flytta till ett hus i Manly som ligger lite utanför Sydney centrum, och det finns en ledig plats där, vilket jag blev lite sugen på. Det känns som vad som helst är bättre än vandrarhem. Men jag ska kolla på orienteringsmötet i morgon och se om det kan finnas något intressant där.


Nu ska jag in på Internet en sväng i alla fall. Det var smart av mig att skriva i Word först, det sparar jag många dollar på. Sedan får vi se om jag sover, eller gör något annat. Men det känns inte som jag har ork till det. Vi får se helt enkelt.


Första morgonen

Nu sitter jag på mitt rum på vandrarhemmet. Jag kom på att jag kan ju skriva inlägg i Word först, och sedan kopiera in dem i bloggen. Då sparar jag ju en massa pengar eftersom jag inte behöver vara inloggad på Internet hela tiden.


Klockan är kvart i nio på morgonen, och halv tio ska jag äta frukost med tjejerna från Holland. Sedan vid tolvtiden ska jag träffa Manu, men jag vet inte riktigt vad vi ska göra, men det blir nog bra ändå.


I mitt rum finns sex sängar, och vi är fem tjejer och en kille, fast två av tjejerna packade ihop sina saker innan i morse, så nu är vi bara fyra. Fast de andra sover fortfarande, så jag försöker skriva så tyst jag bara kan. Jag har bara pratat med killen, för det var bara han som var här när jag kom igår kväll. Han var från England och verkade trevlig i alla fall.


Det finns dusch, toalett och handfat på rummet med. Alla tre i olika små rum. En väldigt smart idé tycker jag, för då blir inte allt upptaget bara för att någon vill gå på toa.


Flyget igår gick bra, och som jag skrev igår satt jag jämte en norrman på vägen ner från London. Vi upptäckte dock inte att vi var skandinaver båda två förrän jag plockade fram mina svenska korsord. Då tilltalade han mig på norska med meningen "Det blir lättare om du sätter på lyset.". Snacka om att jag blev förvånad, för dittills hade vi bara pratat engelska.


På det andra planet från Hongkong satt jag helt ensam i min lilla rad. Sätena satt 2+4+2 och jag satt vid fönstret på ena sidan. Jätteskönt. Men däremot mådde jag så illa så jag funderade på om jag skulle spy på flygtoaletten, men det gjorde jag aldrig. Även om det inte var långt ifrån.


Nu vet jag inte riktigt mer vad jag ska skriva. Det är en halvtimme kvar innan jag ska ner och äta frukost. Jag ska även försöka fixa ett australiensiskt nummer idag, mitt svenska funkar inte här nere, så alla som skickat sms till mig, varför jag inte svarat beror alltså inte på att jag inte vill svara, utan för att jag inte fått några sms.


Men nu ska jag logga in på Internet och kopiera in det här inlägget, samt se om någon är inne på MSN som vill snacka lite skit med mig.


Sydney!!

Nu är jag i AUSTRALIEN!! Klockan är strax efter 23.

Jag sitter på vandrarhemmet och har betalat 5 dollar för 75 minuter, och tänkte försöka använda dem sparsamt, så därför blir det inte så långt inlägg nu.

Alla flygresor gick bra, och mellan London och Hongkong satt jag jämte en norrman och på den andra satt jag helt ensam. Superskönt. Men jag mådde även superilla, och magen gör fortfarande uppror. Har ätit för mycket mat på alla flygresor helt enkelt.

Jag har pratat svenska redan, för han som hämtade upp mig på flygplatsen var svensk, haha. Det var även två tjejer från Holland med, och de verkar jättetrevliga. Nu ska jag nog utforska området lite.

Hoppas allt är bra i Sverige!

RSS 2.0